gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ Επαρχία ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Κεντρικές σελίδες (16)

Ανάμεικτα

Αγία Παρασκευή

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό είναι οικισμός της Καλαμπάκας, απέχει 10χμ. από αυτή και βρίσκεται σε υψόμετρο 340μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου με αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθολικό διαλυμένης μονής. Βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση υπάρχει στη θέση "Κόντενα" το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου. Απέναντι από το εκκλησάκι είναι ο καταρράκτης που εντυπωσιάζει όταν υπάρχει νερό. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Βιτουμά

ΒΥΤΟΥΜΑΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό είναι οικισμός της Καλαμπάκας και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 240μ. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνης, πάνω δε από το χωριό διακρίνονται ακόμη και σήμερα τα απομεινάρια αρχαίου κάστρου. Στα δυτικά του χωριού και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η γυναικεία μονή Βυτουμά σε υψόμετρο 550μ., όπου στο καθολικό της υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες. Κατά τη Τουρκική κατοχή και την Γερμανική κατοχή έβρισκαν καταφύγιο στην περιοχή Βυτουμά οι κάτοικοι της Καλαμπάκας και της γύρω περιοχής. Στις 9 Μαΐου ο οικισμός πανηγυρίζει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Γενικές πληροφορίες

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Δήμος) ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο κέντρο της Ελλάδος και στο βορειοδυτικό μέρος του θεσσαλικού κάμπου, εκτείνεται ο χώρος των Μετεώρων, περιμετρικά της ιστορικής πόλης της Καλαμπάκας του Νομού Τρικάλων, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τη πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα. Το συγκρότημα των Μετεώρων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ομάδα υψηλών και απόκρημνων βράχων που έχουν σαν επιστέγασμα τα Μοναστήρια, τις Σκήτες, τα Κελλιά και Ασκητήρια του Ορθόδοξου Μοναχισμού και χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Σαν φυσικό φαινόμενο είναι μοναδικό σ' ολόκληρο το κόσμο. Η δημιουργία αυτών, λένε οι ειδικοί, ανάγεται στη λεγόμενη τριτογενή περίοδο που χάνεται στην εποχή των 60.000.000 χρόνων. Το τοπίο δημιουργεί θαυμασμό με φόβο, χαρά και έκσταση. Από τη θέα των βράχων νιώθει κανείς ότι βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης, αντικρίζοντας παράλληλα το κάμπο διαπιστώνει μια ιδανική ισορροπία μεταξύ του υψηλού και του ωραίου, σε πλήρη αρμονία. Η τοποθεσία αυτή έγινε στο πέρασμα του χρόνου όαση πνευματική και μαγνήτης για χιλιάδες επισκέπτες, τουρίστες, προσκυνητές.
Σήμερα η Καλαμπάκα έχει για τους επισκέπτες της ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping με όλες τις ανέσεις. Η πόλη απέχει από τα Τρίκαλα 21 χιλιόμετρα, από τη Λάρισα 83, από τα Ιωάννινα 105, από το Βόλο 140, από τη Θεσσαλονίκη 285 και από την Αθήνα 326 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της επαρχίας της Καλαμπάκας ανέρχεται σε 35.000 περίπου κατοίκους.
Η ονομασία ΜΕΤΕΩΡΑ δεν συναντιέται στους αρχαίους χρόνους. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από τον κτήτορα της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως Οσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος το 1344μ.Χ. ονόμασε Μετέωρα τον "Πλατύ Λίθο" ονομασία που επικράτησε αργότερα σε όλους τους βράχους Μετεώρων. Η μοναστική πολιτεία με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει, τα μοναστήρια γίνονται 24 και ενισχύονται από διάφορες δωρεές, σε διάφορες εποχές. Μεγάλη άνθηση ο μοναχισμός είχε τον 17ο αιώνα, ενώ σήμερα λειτουργούν 6 μοναστήρια όπου οι λίγοι μοναχοί τους αγωνίζονται για την επιβίωση και ανασυγκρότησή τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Στα βορειοδυτικά της Θεσσαλίας κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων βρίσκεται η Καλαμπάκα, μία σύγχρονη πόλη με πλούσια ιστορική παράδοση και σημαντική τουριστική ανάπτυξη.
  Δυτικά της Καλαμπάκας υψώνεται το όρος Κόζιακας, με τον ποταμό Πηνειό να διασχίζει την κοιλάδα στους πρόποδές του.
  Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα και διατηρείται εξαιρετικά στο πέρασμα των χρόνων. Είναι πολύ γνωστή για τον άμβωνά της στο κέντρο του ναού, μοναδικό στην Ορθόδοξη αρχιτεκτονική, καθώς και για το τέμπλο της, έργο των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.
  Στο 3ο χλμ. Καλαμπάκας-Τρικάλων, βρίσκεται το χωριό Θεόπετρα γνωστό για τα ευρήματα της Νεολιθικής εποχής σε μια κοντινή σπηλιά.
  Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις.
  Η Καλαμπάκα είναι ακόμη γνωστή για τα εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρακίου

ΚΑΣΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 22523
  Το κέντρο μιας αμφιθεατρικής "τοποθεσίας" που σχηματίζεται από τους βράχους των Μετεώρων, 1 χλμ. πάνω από την Καλαμπάκα, συναντούμε το χωριό Καστράκι, μια πλούσια περιοχή όπου μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά προϊόντα σε αφθονία.
  Το διατηρητέο παλαιό χωριό, με τα στενά δρομάκια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη εικόνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καστράκι

  Το Καστράκι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, αμφιθεατρικά κτισμένο, και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμπάκας. Η ιστορία του χάνεται μέσα στην πορεία των χρόνων.
  Στο ανατολικό του τμήμα υπάρχει η παλαιά γραφική συνοικία του χωριού και πιο πάνω το "Αδράχτι", βράχος μικρός αλλά εντυπωσιακός λόγω της μορφής και της θέσης στήριξης. Είναι κυρίως το ορμητήριο των αναρριχητών που έρχονται από διάφορα μέρη, για να θαυμάσουν το τοπίο που σχηματίζεται από τους βράχους.
Το Καστράκι έχει σημαντική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια που όλα παρουσιάζουν μια μοναδικότητα. Αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει στα μικρά δρομάκια του χωριού κυρίως του παλιού, να διαβεί τα μονοπάτια ανάμεσα στους βράχους και να επισκεφτεί τις σκήτες, τα εξωκλήσια, τα μοναστήρια και διάφορες τοποθεσίες της περιοχής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Κορομηλιά

ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Η Κορομηλιά είναι παραθεριστικός οικισμός σε υψόμετρο 1.150μ., που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από βλάχους του Περιβολιού Γρεβενών. Ο δρόμος προς τον οικισμό είναι πολύ ανηφορικός. Ο οικισμός ήταν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής Καλαμπάκας κατά τη περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορυδαλλού

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71295
Ο Κορυδαλλός είναι στον οδικό άξονα Τρικάλων - Ιωαννίνων 56χιλ. και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Παλαιότερα ο Κορυδαλλός ονομαζότανε "Τζενεράδες", σλάβικη ονομασία. Οι φημολογίες λένε ότι οι μετανάστες που κατοίκησαν στο σημερινό χωριό, τεκνοποιούσαν μόνο κορίτσια ή πολύ λίγα αγόρια και καλούσαν γαμπρούς ή ψυχοπαίδια για να παντρευτούν τα κορίτσια και έτσι γινόντουσαν μόνιμοι κάτοικοι. Είναι μια άποψη με μέτρια αληθοφάνεια, διότι είναι άγνωστη η ονομασία ως Τζενεράδες (στα Ρουμάνικα γαμπροί).

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλακασίου

ΜΑΛΑΚΑΣΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71265
  Ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της νότιας Πίνδου, σε δασοσκέπαστη περιοχή με άφθονες νεροπηγές από τις οποίες σχηματίζεται ο Πηνειός. Έχει έκταση 61.000τ.χμ. και υψόμετρο 850μ. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους. Το δασωμένο έδαφος και το ορεινό υγιεινό κλίμα το καθιστούν κατάλληλο για παραθέριση. Ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Μαλακασίου, με έδρα το χωριό Παναγία του Nομού Τρικάλων. Απέχει από τα Τρίκαλα 70 χλμ και 5 χλμ από σήραγγα που αποτελέι τμήμα της Εγνατίας οδού και ενώνει Θεσσαλία - Ήπειρο με υπόγεια διάβαση. Οι κάτοικοι ασχολούνται με κτηνοτροφία και υλοτομία. Λειτουργεί και τυροκομείο. Το χωριό διαθέτει ξενώνα με 12 δωμάτια και εστιατόριο, υπάρχουν και 3 καφενεία.

ΜΕΤΕΩΡΑ (Τοποθεσία ιδιαίτερης ομορφιάς) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO, το σημαντικότερο της Θεσσαλίας. Το πιο αξιόλογο, μετά το Αγιο Όρος, Μοναστικό Κέντρο στην Ελλάδα.
  Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ο αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.
  Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδος, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.
  Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.
  Μπροστά τους απλώνεται η Καλαμπάκα με τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας), το Καστράκι. Τόποι γραφικοί, με φιλόξενους κατοίκους, πλούσια πολιτιστική ζωή και σύγχρονη τουριστική υποδομή.
(κείμενο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Τρικάλων - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής.

Μουργκάνι

ΜΟΥΡΓΚΑΝΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Στο Δ.Δ. Κερασιάς ανήκει και ο οικισμός Μουργκάνι που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 290μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο οικισμός βρίσκεται στο κομβικό σημείο Γρεβενών - Ιωαννίνων - Ασπροποτάμου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Νέα Ζωή

ΝΕΑ ΖΩΗ (Οικισμός) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Η Κοινότητα της Νέας Ζωής βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ. και έχει περίπου 170 κατοίκους, από εδώ πηγάζει ο Ληθαίος ποταμός. Πριν τον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με σημαντικές τοιχογραφίες, καθολικό διαλυμένης μονής, μετόχι της μονής του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με την γεωργία. Πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου της Αγ. Κυριακής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγιάς

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 71050, 71781
  Είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα και 60 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα. Είναι η έδρα του Δήμου, έχει 780 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι 2700. Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, αρχαία πόλη Αλαλκομενές και κατά την εκδοχή του N. GL. Hammond το Αιγίνιον.
  Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η Παναγία έχει πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση και σπουδαία λαογραφία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεύκης

ΠΕΥΚΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 70136
Το Δ.Δ. Πεύκης έχει υψόμετρο 850μ και βρίσκεται στους πρόποδες βουνού με πεύκα, εξ' ού και το όνομα Πεύκη. Σήμερα μόνο 5-6 οικογένειες ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και το χειμώνα κατοικούν 100 περίπου κάτοικοι, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα περίπου 300 κάτοικοι.

Τριφυλλιά

ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Ο οικισμός Τριφυλλιά ανήκει στο χωριό Κρύα Βρύση και είναι κτισμένος σε υψόμετρο 290μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρυγόνος

ΤΡΥΓΩΝΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 70118
  Το χωριό Τρυγόνα υπάγεται στο Ν.Τρικάλων του Δήμου Μαλακασίου και απέχει περίπου 50 χιλ. από την πόλη των Τρικάλων.
  Μετά το 1534, αναφέρεται το όνομα του χωριού Χλατζιάδες με τέσσερις αφιερωτές. Για την τοποθεσία του χωριού είναι γνωστά μερικά πράγματα, ότι δηλαδή πολύ παλιά η τοποθεσία του χωριού ήταν στη σημερινή Ανάληψη , αλλά για κάποια αρρώστια που αφάνισε πολλούς κατοίκους μετακινήθηκε στο Παλαιοχώρι, λίγο παραπάνω απ' όπου είναι σήμερα. Μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση όπου γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια, πολλοί κάτοικοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη Νιγρίτα και οι υπόλοιποι ξανάχτισαν το χωριό εκεί που είναι σήμερα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ