gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΚΕΡΙ Κωμόπολη ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΤΡΙΚΕΡΙ (Κωμόπολη) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
  Πυκνοχτισμένο στην κορυφή του αρχαίου ακρωτηρίου Αιάντειον, δεξιά στην είσοδο του Παγασητικού, στέκεται άγρυπνος βιγλάτορας το ιστορικό θαλασσοχώρι Τρίκερι. Στο λιμάνι του, την Αγία Κυριακή, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα στόλο από κάθε λογής ψαροκάϊκα και τον καλωσορίζουν οι θαλασσοδαρμένοι καλωσυνάτοι Τρικεριώτες.
   Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μέσα του 1700. Οι Τρικεριώτες καραβοκύρηδες πήραν από τους πρώτους μέρος στην Επανάσταση του 1821. Δείγμα τρανό του ιστορικού μεγαλείου και της παλιάς αρχοντιάς είναι οι εκκλησίες με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα πυργόσπιτα των καπεταναίων, τα γραφικά έθιμα του γάμου, της Πασχαλιάς, της Πρωτομαγιάς και η βαρύτιμη χροσοποίκιλτη γυναικεία φορεσιά.
  Ολη την πασχαλινή εβδομάδα γίνεται τρικούβερτο πανηγύρι με καθαρά νησιώτικο χρώμα. Στην πλακοστρωμένη πλατεία του χωρίου κάθε απόγευμα σέρνεται γενικός χορός - καλαματιανός με θαλασσινά τραγούδια της λαϊκής ορχήστρας. Την Παρασκευή του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά είναι το αποκορύφωμα του Πανηγυριού. Όλες οι λυγερόκορμες Τρικεριώτισσες με τις χρυσοκέντητες φορεσιές και τα κλειδωτάρια χορεύουν με χάρη, ενώ τα παλληκάρια του χωριού κρυφοδιαλέγουν το μελλοντικό τους ταίρι... Στο Τρίκερι, οι κάτοικοι, από παράδοση ασχολούνται με την σπογγαλιεία. Οι σφουγγαράδες, σε όλη την διάρκεια του έτους, ξεκινούν για να τρυγήσουν στα βαθιά της θάλασσας τα πολύτιμα σφουγγάρια.
   Κάθε Ιούνη οι Τρικεριώτες, στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, διοργανώνουν ψαράδικη βραδιά επί τριήμερο και δίνουν όλο τον καημό και το μεράκι τους στο χορό και το τραγούδι. Χάρμα απερίγραπτης ομορφιάς και μεγαλείου αυτός ο χορός.
   Στο Τρικέρι ανήκουν οι οικισμοί Κότες, ανατολικό επίνειο του χωριού Παλαιό Τρίκερι με τις γραφικές, δαντελωτές αμμουδερές ακρογιαλιές. Στο νησί βρίσκεται και το μεγάλο μοναστήρι της Παναγιάς, που γιορτάζει στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου το γεγονός της εύρεσης της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης. Στο Τρίκερι επίσης ανήκουν οι νησίδες Αλατάς, Πρασούδα και Μίκρα. Στα ουζερί της παραλίας της Αγίας Κυριακής, του χωριού και του νησιού ο επισκέπτης γεύεται την τρικεριώτη σπεσιαλιτέ, χταπόδι ροδοψημένο στη θράκα και άλλους θαλασσινούς μεζέδες. Πεντακάθαροι ξενώνες στο χωριό, στην Αγία Κυριακή και στο νησί φιλοξενούν τους επισκέπτες. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί κάποιος το Τρίκερι οδικά με Ι.Χ. αυτοκίνητο του, ή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Μαγνησίας και από την θάλασσα με τα πλοία της γραμμής Βόλου - Β. Σποράδων που προσεγγίζουν και στο νησί. Ο επισκέπτης του Τρίκερι θα έχει πολλά καλά και όμορφα να θυμάται.
Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Τρικερίου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ