gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΡΟΣ Δήμος ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (17)

Ανάμεικτα

ΑΓΚΑΙΡΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Ομορφος παραδοσιακός οικισμός, στο Ν.Δ. τμήμα της Πάρου, 12 χλμ. από την Παροικιά. Από την Αγκαιριά υπάρχουν δύο μοναδικές διαδρομές που προσφέρονται για πεζοπορία και οδηγούν η πρώτη στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (μισή ώρα δρόμο) και η δεύτερη στο μοναστήρι του Αη Γιάννη της Τρυπητής (του Σπηλιώτη), αποζημιώνοντας τον επισκέπτη με την υπέροχη θέα και την φιλόξενη υποδοχή των μοναχών. Από την Αγκαιριά συνεχίζοντας νότια, συναντάμε στα δεξιά μας τους απάνεμους κολπίσκους της Τρυπητής, των Γλυφών και του Λωλαντώνη

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου


ΑΛΥΚΗ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Η Αλυκή (10 χλμ. από την Παροικιά), είναι ένα όμορφο, παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στις Ν.Δ. ακτές της Πάρου, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Προσφέρεται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές. Η Αλυκή έχει πεντακάθαρη αμμουδιά, ταβέρνες πάνω στο κύμα που προσφέρουν φρέσκο ψάρι (η περιοχή έχει παράδοση στην αλιεία) και λίγα μπαράκια. Το χωριό διαθέτει ακόμα παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου και δύο ολοκαίνουργια φωτιζόμενα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Οι σύλλογοι της Αλυκής οργανώνουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι σημαντικότερες γιορτές είναι του Αη Γιάννη του Κλείδωνα, τον Ιούνιο, με το κάψιμο των Μάηδων, το πανηγύρι του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και το πανηγύρι του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στο μουσείο κυκλαδικής λαογραφίας του κ. Μ. Σκιαδά, αναγνωρισμένου αυτοδίδακτου καλλιτέχνη. Οι πιο εντυπωσιακές δημιουργίες του, είναι μινιατούρες καραβιών και χαρακτηριστικών κτισμάτων των Κυκλάδων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


ΑΜΠΕΛΑΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Νάουσας βρίσκεται ο Αμπελάς, ένα μικρό χωριουδάκι ψαράδων, που αποτελεί καταφύγιο για τα ψαροκάικα. Έχει μικρή προστατευμένη αμμουδιά και φιλόξενους κατοίκους. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραθαλάσσιες ταβέρνες που σερβίρουν κυρίως φρέσκο ψάρι. Ιδανικό μέρος για ήσυχες διακοπές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πάρου


ΔΡΥΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Είναι ένα γραφικό χωριό στην νότια πλευρά της Πάρου με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και όμορφες παραλίες. Απέχει 20 χλμ. από την Παροικιά και 10 χλμ. από το αεροδρόμιο της Πάρου. Ο Δρυός (το Πόρτο Τρίο της μεσαιωνικής εποχής), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Πάρου, ιδίως τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Παρ' όλη την τουριστική ανάπτυξη διατηρεί μια γλυκιά ηρεμία και προσφέρεται για ευχάριστους περιπάτους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαίοι νεώσοικοι (αυλακώσεις στα βράχια της παραλίας) που χρησίμευαν για την ανέλκυση και προφύλαξη των πλοίων. Δυτικά του Δρυού, στην θέση Πυργάκι, ανακαλύφθηκε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στην ενδοχώρα, πάνω σε ύψωμα (300 μ.), βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και πολύ κοντά, το σπήλαιο των δαιμόνων με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους, αναξιοποίητο ακόμα. Ιδιαίτερη γιορτή για τον Δρυό είναι το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, στις 8 Μαϊου και της Μυρτιδιώτισσας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


ΚΩΣΤΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Στον δρόμο που συνδέει την Παροικιά με τις Λεύκες, στο 7ο χλμ., συναντάμε την εκκλησία της Αγίας Πακούς (17ου αι.). Από την διασταύρωση, ακολουθώντας έναν κατηφορικό δρόμο ενός χιλιομέτρου ανατολικά, φθάνουμε στο χωριό Κώστος που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 160 μ. Είναι ένα μικρό, κυκλαδίτικο χωριό με κάτασπρα σπίτια, γραφικά δρομάκια και φιλόξενους κατοίκους.
  Το όνομά του προέρχεται από την λατινική λέξη custodia (= φρουρά, σκοπιά) και οφείλεται στην γεωγραφική του θέση που εξασφαλίζει πανοραμική θέα της περιοχής. Η ίδρυση του χωριού αναφέρεται την εποχή της Ενετοκρατίας. Το χωριό έχει δύο όμορφες εκκλησίες. Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, είναι κτίσμα του 17ου αιώνα, έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες όπως η Παναγία του Πάθους (1676). Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ανακαινίσθηκε το 1644, καθώς αναφέρει η σχετική επιγραφή στον νότιο τοίχο του ναού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου


Δημοτικό Διαμέρισμα Κώστου

Τηλέφωνο: +30 22840 23730
  Μικρό χωριό στο κέντρο του νησιού. Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, με τη χαρακτηριστική νησιώτικη αρχιτεκτονική της, δεσπόζει στο χωριό. Είναι ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, του οποίου το πατρικό σπίτι διασώζεται ακόμα.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκών

ΛΕΥΚΕΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22840 41990, 41617
Φαξ: +30 22840 41990
  Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους, το χωριό Λεύκες, είναι ίσως το ομορφότερο παραδοσιακό χωριό του νησιού, σε απόσταση 11 χιλ. από την Παροικιά. Μέσα από τους λόφους, ξεπροβάλλουν εκκλησίες του 15ου και 17 ου αιώνα, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και περιστεριώνες. Ενα χωριό με φιδωτά μονοπάτια, με πολλά πεύκα, ελιές, αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Στις Λεύκες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Λαογραφικό - Κεραμεικό Μουσείο των Ι. και Β. Κυδωνιέα, με συλλογές από παραδοσιακά κεραμευτικά και το λαογραφικό μουσείο του χωριού.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

  Οι Λεύκες (11 χλμ από την Παροικιά) είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 250 μ. Το χωριό ιδρύθηκε πιθανώς τον 16ο αιώνα με το όνομα Υρία από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και ντόπιους που θέλοντας να αποφύγουν τους πειρατές που λυμαίνονταν τα παράλια, κατέφυγαν στην ορεινή ενδοχώρα.
   Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του που δεν έχει αλλοιωθεί από την επιδρομή του τουρισμού. Χαρακτηριστικά κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, βόλτα, πηγάδια και πεντακάθαρα, μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που παντρεύουν αρμονικά τον νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Τα αυτοκίνητα σταματάνε στο πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.
  Ο ναός κοσμείται από μεταβυζαντινές εικόνες που υπήρχαν στους παλαιούς, μικρούς ναούς αλλά και νεώτερες, δημιουργίες γνωστών Παριανών ζωγράφων και αγιογράφων. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, οπότε το βράδυ οργανώνεται πανηγύρι. Εκτός από τον ναό της Αγίας Τριάδας, μικρές εκκλησίες που είναι σκορπισμένες σε όλη την έκταση του χωριού, κρυμμένες μέσα σε σοκάκια, συναγωνίζονται σε παλαιότητα και ομορφιά η μία την άλλη: η Αγία Βαρβάρα, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα κ.ά. Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.
   Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι. Ανθρωποι φιλοπρόοδοι με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.
Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Υρία" διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς. Στις Λεύκες υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και φημισμένες ταβέρνες που σερβίρουν τοπικούς μεζέδες. Το χωριό μπορεί να γίνει ιδανικό ορμητήριο για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


ΜΑΡΜΑΡΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Κατηφορίζοντας από τον Πρόδρομο ανατολικά, φτάνουμε στα Μάρμαρα, μικρό, αγροτικό χωριό με παλιά αρχοντόσπιτα, που πήρε το όνομά του από τα πολλά μάρμαρα που είναι διασκορπισμένα στην περιοχή. Υπάρχουν πολλές όμορφες εκκλησίες μέσα και έξω από το χωριό, που η κάθε μία έχει την ιστορία της. Επιβλητικός είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, μέσα στο χωριό, ενώ στην δυτική του είσοδο, προβάλλει ο κατάλευκος ναός του Ταξιάρχη (17ος αιώνας). Αλλες εκκλησίες είναι του Αγίου Σάββα και η Πέρα Παναγιά που γιορτάζεται στις 8 Σεπτέμβρη. Προς την θάλασσα απλώνεται ο κάμπος των Μαρμάρων. Μια απέραντη έκταση με μικρά περιβολάκια, που το καθένα έχει φυσική περίφραξη από καλαμιές και αθάνατους (φυτό που ευδοκιμεί στις Κυκλάδες) για να προφυλάσσεται από τους ανέμους και πολλά πηγάδια. Από τα Μάρμαρα ακολουθώντας τον δρόμο ανατολικά, φθάνουμε στον παραλιακό οικισμό του Μώλου. Στους πρόποδες του βουνού Αντικέφαλος, ΒΑ των Μαρμάρων, βρέθηκαν τα αρχαία κεραμεία. Εικάζεται ότι εδώ βρίσκεται θαμμένη κάτω από από τις προσχώσεις η αρχαία πόλη Υρία. Από τα Μάρμαρα υπάρχει πρόσβαση στις παραλίες της ανατολικής πλευράς της Πάρου: Καλόγερος, Τσουκάλια, Γλυφάδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


ΜΑΡΠΗΣΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Η Μάρπησσα που παλαιότερα λεγόταν Τσιπήδος, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε χαμηλό λόφο (40 μ. υψόμετρο), σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χλμ. ανατολικά της Παροικιάς. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής (Αγιος Δημήτριος, Μεσοσπορίτισσα, Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση) με ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Σχετικά σύγχρονος (αποπερατώθηκε το 1960) είναι ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού, με στέγη και τρούλο καλυμμένους με κεραμίδια. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το βυζαντινό μουσείο και πολύ κοντά το μουσείο γλυπτικής Ν. Περαντινού. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο. Μεταξύ Μάρπησσας και Μαρμάρων συναντάμε το μοναστήρι του Παντοκράτορα (17ου αι.) και μεταξύ Μάρπησσας και Προδρόμου, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα (1655). Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κέφαλου με τα ερείπια του ενετικού κάστρου και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή. Στη Μάρπησσα, την Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η αναπαράσταση των Παθών ενώ την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή της αγάπης ενώνει τους ανθρώπους σε νησιώτικο ξεφάντωμα. Στις 6 Αυγούστου γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο χωριό υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες. Από την Μάρπησσα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, νότια μέχρι τον Δρυό, θα συναντήσουμε τις χρυσές αμμουδιές της ΝΑ πλευράς της Πάρου (Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή, Χρυσή Ακτή).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρπίσσας

Τηλέφωνο: +30 22840 41217
Φαξ: +30 22840 41744
  Γραφικό χωριό κτισμένο σε ύψωμα, σε απόσταση 19 χλμ από την Παροικιά. Στην κορυφή του παρακείμενου λόφου, δεσπόζει το μικρό γραφικό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Εκεί κοντά συναντούμε και τα ερείπια του παλιού Βενετσιάνικου κάστρου. Η Μάρπησσα βρίσκεται πολύ κοντά στα χωριά Μάρμαρα και Πρόδρομο. Εχει πολλά γραφικά εκκλησάκια του 17ου και 18ου αιώνα, κτισμένα με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Οι παραλίες Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Χρυσή Ακτή και Δρυός, ανήκουν στη Μάρπησσα.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ναούσης

ΝΑΟΥΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22840 53171
  Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφενεία, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή. Παρά τις ανέσεις που προσφέρει στους καλοκαιρινούς της επισκέπτες, η Νάουσα, παραμένει το παραδοσιακό ψαροχώρι με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Στο μικρό, προστατευμένο λιμανάκι με τα δεκάδες ψαροκάικα, χτυπάει η καρδιά της Νάουσας. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Μία βόλτα στο εσωτερικό της Νάουσας, μέσα από τα στενά ασπρισμένα δρομάκια της, θα αποκαλύψει την ομορφιά αυτής της νησιώτικης πολιτείας που διατηρεί το χρώμα και την φυσιογνωμία της συνδυάζοντας γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν. Γύρω από την Νάουσα συναντάμε υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Αγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Παροικιά, κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, το επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι. Για το σημερινό της όνομα θα ανατρέξουμε στην περίοδο του Βυζαντίου, την εποχή που ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (πάροικους) πολλούς κατοίκους του νησιού. Οι πάροικοι εγκαταστάθηκαν στην παλιά πόλη που σιγά - σιγά μετονομάστηκε από Πάρος σε Παροικιά.
  Η Παροικιά είναι μία σύγχρονη πολιτεία με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Εδώ λειτουργούν υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρα υγείας, internet cafe, τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping (Λιβάδια, Κριός, Παρασπόρος), δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επιλέξει το κατάλυμα που του ταιριάζει. Ωστόσο ενημερώνουμε τους επισκέπτες ότι η άνετη και άψογη διαμονή εξασφαλίζεται με κράτηση εκ των προτέρων σε κάποιο από τα νόμιμα καταλύματα που διαθέτει το νησί και τους συμβουλεύουμε να μη ρισκάρουν εμπιστευόμενοι οποιονδήποτε τους προσφέρει κατάλυμα, κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Παροικιάς.
  Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, σε κάθε βήμα συναντάμε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα από την τοπική, ελληνική και διεθνή κουζίνα ενώ στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο (παλιά αγορά) και στον παραλιακό δρόμο συγκεντρώνονται μαγαζιά κάθε είδους. Το ηλιοβασίλεμα χαρίζει στην Παροικιά εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μόλις χαθούν τα χρώματα του δειλινού αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης. Τα δεκάδες μπαράκια, τα cafe, οι χώροι με ζωντανή μουσική, τα club γεμίζουν ζωή και η διασκέδαση τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες.
  Στην Παροικιά και στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε υπέροχες παραλίες με εύκολη πρόσβαση (Λιβάδια, Κριός Μαρτσέλο, Καμίνια, Σουβλιά, Παρασπόρος, Αγία Ειρήνη).
  Περίπατος στο χρόνο: Πίσω από την κοσμοπολίτικη εικόνα της Παροικιάς, κρύβεται μία πολιτεία γοητευτική που αποκαλύπτει στα μάτια του επισκέπτη το πλούσιο παρελθόν της. Τα στενά της σοκάκια θα τον οδηγήσουν σε αρχαία μνημεία, γεφυράκια, κρήνες, σε νεοκλασικά αρχοντικά που γειτονεύουν με τυπικά κυκλαδίτικα σπιτάκια, σε μικρές εκκλησίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, σε μπαλκόνια πνιγμένα στο βασιλικό και τα γεράνια.
  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, το αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, το λόφο του ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πάρου


Δημοτικό Διαμέρισμα Πάρου

  Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Παροικιά, παρουσιάζει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης. Στο κέντρο της Παροικιάς συναντούμε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, γύρω από το οποίο απλώνονται πολλά μεταβυζαντινά εκκλησάκια, όλα τους κηρυγμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Στην περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στην Παροικιά και τις Λεύκες και λέγεται «Μαράθι», υπάρχουν τα αρχαία λατομεία μαρμάρου.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ (Λιμάνι) ΠΑΡΟΣ
  Επίνειο της Μάρπησσας, από την οποία απέχει ένα μόλις χιλιόμετρο. Κτισμένο γύρω από το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, το Πίσω Λιβάδι, συνδέεται απ' ευθείας τους καλοκαιρινούς μήνες με Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Αμοργό, Μύκονο, Δήλο, Αντίπαρο και Κουφονήσια.
  Δυτικά του οικισμού, πάνω σε λοφίσκο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσίτη που χρονολογείται στο τέλος του 13ου αιώνα, με παμπάλαιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.
  Στο Πίσω Λιβάδι θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα camping, super market, ουζερί, παραθαλάσσιες ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και μπαράκια. Στο τοπικό πανηγύρι, της Αναλήψεως, ο κόσμος διασκεδάζει με τοπικούς μεζέδες, άφθονο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου


Πούντα

ΠΟΥΝΤΑ (Λιμάνι) ΠΑΡΟΣ
  Η Πούντα είναι ένα παραθεριστικό κέντρο, απέναντι ακριβώς από την Αντίπαρο. Απέχει 8,5 χιλιόμετρα από την Παροικιά και είναι το σημείο από όπου μπορείτε να πάτε στο αντικρινό νησί.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
  Στη ΝΑ πλευρά της Πάρου, σε απόσταση 5 χλμ. από τις Λεύκες, θα συναντήσουμε τον Πρόδρομο, γραφικό χωριό με κάτασπρα σπίτια, όμορφες εκκλησίες, περιβόλια και αξιόλογα μοναστήρια (της Παναγίας, του Αγίου Παντελεήμονα).
  Πήρε το όνομά του από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κτίσμα του 17ου αιώνα με αξιόλογες παλαιές εικόνες και ξυλόγλυπτα. Το χωριό ήταν γνωστό από το Μεσαίωνα. Το παλιό του όνομα ήταν Δραγουλάς ή Τραγουλάς από τον Τράγειο Απόλλωνα, προστάτη των βοσκών, που λατρευόταν στην Πάρο.
  Για όσους αγαπούν την πεζοπορία, το βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο προσφέρει μία μοναδική διαδρομή διάρκειας μιάμισης περίπου ώρας μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες. Το μονοπάτι έχει κατασκευαστεί πριν από χίλια χρόνια και είναι στρωμένο, στο μεγαλύτερο τμήμα του, με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ