gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΜΟΡΓΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (12)

Ανάμεικτα

ΑΙΓΙΑΛΗ (Λιμάνι) ΑΜΟΡΓΟΣ
Η Αιγιάλη, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού, είναι ένας κόλπος με πολλές παραλίες υπέροχης φυσικής ομορφιάς . Στις πλαγιές των γύρω βουνών βρίσκονται σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Τα χωριά έχουν θέα την καταπράσινη πεδιάδα της Αιγιάλης που καταλήγει σε μια όμορφη, αμμουδερή παραλία.Στην αρχή της παραλίας βρίσκεται ο Όρμος το λιμάνι της Αιγιάλης, που ειναι το τουριστικό θέρετρο του βόρειου τμήματος της Αμοργού.

ΑΜΟΡΓΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Αμοργός ειναι το ανατολικότερο νησί των κυκλάδων στο Αιγαίο πέλαγος, 16 περίπου ν. μίλια νοτιοανατολικά της Νάξου και 133 ν. μιλια απο τον Πειραιά. Έχει σχήμα επιμεικές με διεύθυνση απο βόρειοανατολική πρός νότιοδυτική και είναι η γέφυρα επικοινωνίας προς τα Δωδεκάνησα. Συνολικά έχει μήκος 33 χλμ. και πλάτος που κυμαίνεται απο 1,5 - 6 χλμ. Η επειφάνειά της είναι 116,96 τ.χλμ. και το συνολικό μήκος των ακτών της 112 χλμ. Το έδαφός της είναι κατα το μεγαλύτερο μέρος ορεινό, ιδιαίτερα το βορειοανατολικό άκρο οπου βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή Κρίκελος (822μ.). Οι πεδινές και καλλιεργήσιμες περιοχές βρισκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της.
  Πρωτεύσουσα της Αμοργού ειναι η Χώρα χτισμένη στην κορυφογραμμή του νησιού. Οι ακτές της παρουσιάζουν πολλές ανωμαλίες. Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού είναι απόκρημνες, χωρίς να σχηματίζουν πολλές πτυχές. Στο ανατολικότερο σημείο του σχηματίζεται το ακρωτήριο Ξόδοτο. Σ'όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού σχηματίζονται πολλοί μικροί και μεγάλοι όρμοι και ακρωτήρια. Στη νοτιοανατολική πλευρά του οι όρμοι ειναι πολύ μικροί χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και επικίνδυνοι για τα σκάφη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο όρμος Σπαρτί. Στο κέντρο περίπου αυτής της πλευράς σχηματιζεται ο Κάβος Στούπη. Απο την αντίθετη πλευρά του νησιού οι όρμοι είναι μεγαλύτεροι και ομαλότεροι. Οι πιο αξιοσημείωτοι είναι ο κόλπος της Αμοργού και ο μυχός του όρμος Κατάπολα και ο όρμος Αιγιάλης. Τα σημαντικότερα ακρωτήρια εκτός απ'το Ξόδοτο που προαναφέρθηκε, είναι το Λιμενάρι, που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, ο Κόρακας στο νοτιότερο σημείο και ο Πάλος ή Καλοτάρι, στο δυτικότερο σημείο.
   Οι μεγαλύτερες κοντινές νησίδες στην Αμοργό είναι η Νικουριά λίγο δυτικότερα απο τον όρμο της Αιγιάλης που απέχει μόλις 300 μ. απο τις ακτές και η Γραμβούσσα στο νοτιοδυτικό άκρο της Α. Σ'αυτές πρέπει να προστεθεί και ένα αρκετά μεγάλο σύμπλεγμα νησίδων που υπάγονται διοικητικά στην Α. Είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ Νάξου και Αμοργού και περιλαμβάνει τα νησιά: Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Κουφονήσια, Κέρος και Ανω και Κάτω Αντικέρι. Η Αμοργός στηρίζει την οικονομία της κυρίως στη γεωργία και κτηνοτροφία. Εχει μόνιμο πληθυσμό περιπου 2.000 κατοίκους και κατέχει την 7η θέση στις Κυκλάδες.

ΑΜΟΡΓΟΣ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Η Χώρα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, με θέα τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά του νησιού. Σαράντα κατάλευκες εκκλησιές κοσμούν διάφορα σημεία της Χώρας, όπου υπάρχουν και πολλές μικρές πλατείες, όμορφα σχηματισμένες, καθώς και πλήθος από στενά πλακόστρωτα δρομάκια, γύρω και κάτω από το περίφημο Βενετσιάνικο Κάστρο. Στη Χώρα, υπάρχουν, επίσης, αρκετές ταβέρνες που προσφέρουν θαυμάσιο φαγητό καθώς και καφετέριες, ουζερί και ζαχαροπλαστεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο λεγόμενο Πύργο του Γαβρά, ακριβώς στο κέντρο της Χώρας. Δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού βρίσκεται το Μετόχι της Μονής της Χοζοβιώτισσας.

ΓΡΑΜΒΟΥΣΣΑ (Νησάκι) ΑΜΟΡΓΟΣ
Γραμβούσα. Στη νότια μεριά της Αμοργού βρίσκεται αυτο το πανέμορφο νησάκι με την εξίσου πανέμορφη αμόυδερή παραλία με πεντακάθαρα νερά. Πρόσβαση με καίκι απο την "Καλοταρίτισσα"

ΘΟΛΑΡΙΑ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Τα Θολάρια, με τους εξαιρετικά φιλόξενους κατοίκους, βρίσκονται κοντά στη Βίγλα, τη θέση της Αρχαίας Αιγιάλης. Το όνομά τους το πήραν από τους πολλούς θολωτούς τάφους που ανακαλύφθηκαν εκεί. Στο χωριό δεσπόζει, με τη μεγαλοπρέπειά της, η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η θέση των Θολαρίων προσφέρει μια ακαταμάχητη θέα σε κάμπο και θάλασσα αλλά και εύκολη πρόσβαση στις παραλίες Αιγιάλης, Λεβρωσσού, Ψιλής Άμμου, Χόχλακα και Μικρής Βλυχάδας.

ΚΑΤΑΠΟΛΑ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Τα Κατάπολα είναι ένα από τα ωραιότερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου που λειτουργεί σαν καταφύγιο και σταθμός ανεφοδιασμού τουριστικών σκαφών. Στο λόφο Μουντουλιά, πάνω από το λιμάνι, αρχαιλογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας, που θερούνται μοναδικής αρχαιολογικής αξίας. Τα Κατάπολα αποτελούνται από τρεις συνοικισμούς: Πρώτα συναντά κανείς την προκυμαία, το λιμάνι των Καταπόλων όπου υπάρχουν διάφορα μαγαζιά και εστιατόρια, ενώ στο πίσω μέρος βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Παναγιάς της Καταπολιανής. Το μεσαίο τμήμα των Καταπόλων ονομάζεται Ραχίδι, όπου βρίσκεται μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεωργίου Τρίτον,το τμήμα απέναντι από την προκυμαία,το γραφικό Ξυλοκερατίδι, με όμορφα στενά δρομάκια και παραδοσιακές ταβέρνες, όπου σερβίρεται φαγητό στη σκιά των αρμυρικιών, δίπλα τη θάλασσα. Και βγαίνοντας από το χωριό φθάνεται στις όμορφες παραλίες του κόλπου των Καταπόλων.

ΛΑΓΚΑΔΑ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Η Λαγκάδα, δεσπόζει πάνω από την πεδιάδα, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ανάμεσα σε απότομες βουνοπλαγιές και βαθιές χαράδρες. Αν και βρίσκεται στο βουνό, εύκολα μπορεί κανείς να φθάσει στη θάλασσα, είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο είτε περπατώντας στο παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο λιμάνι.
Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν το Φαράγγι του Αρακλού, το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που χρησιμοποιόταν σαν κάστρο για να προφυλαχτούν από του πειρατές, η παλαιά εκκλησία της Πανωχωριανής και το εγκατελειμένο χωριό,ο Στρούμπος.
Το Βυζαντινό Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται πίσω από τα βουνά της Λαγκάδας, σε απόσταση μιας ώρας περπατήματος από το χωριό. Ακόμη πιο βόρεια βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι του Σταυρού, σε μια περιοχή άγριας ομορφιάς, ακριβώς πάνω από το παλιό μεταλλείο βωξίτου.

ΜΙΝΩΑ (Αρχαία πόλη) ΑΜΟΡΓΟΣ
  The Ancient site of Minoa, at Moundoulia Hill, above the port of Katapola, was one of the most important centers of human life and activity on the island throughout prehistoric times. Enormous excavation project reveals evidence that the whole site of ancient Minoa was constantly populated at a high cultural level from the 10th century B.C. to the 4th century A.D. The defensive wall from the Geometric period with its extensions and bastions which surrounded the acropolis can be made out. The long 4th century B.C. Gymnasium building dominates the archaeological site. The foundation of a sanctuary from the Geometric period have been preserved at the peak of the acropolis. The Hellenistic temple on the far left, surrounded by smaller buildings of worship is impressive with the body of a statue standing alone in the middle. A characteristic building on the south side of the Gymnasium site is the lavatory which has been preserved almost intact with its duct cut into the rock..

Μονή Χοζοβιώτισσας

ΜΟΝΗ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ (Μοναστήρι) ΑΜΟΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22850 71274
  Στη νοτιοανατολική ακτή της Χώρας της Αμοργού, σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 300 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, δεσπόζει η βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Η θέση της, απροσπέλαστη και επιβλητική, είναι ορατή μόνον από το πέλαγος.
  Το όνομα της μονής αποτελεί παραφθορά του τοπωνυμίου Χοζιβά ή Κοζιβά των Αγίων Τόπων, ιστορικής κοιτίδας της ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης από τους πρώιμους ακόμη χριστιανικούς χρόνους. Στην προφορική δε παράδοση της Αμοργού διατηρήθηκε ζωντανή η διήγηση για τη θαυματουργή έλευση της εικόνας της Παναγίας στο νησί κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, ενώ σε δύο εικόνες της Μονής σώζεται η επιγραφή ΧΩΖΗΒΙΤΙCΑΣ. Πράγματι, η συνεξέταση των βυζαντινών ιστορικών πηγών, των γεγονότων της ταραγμένης αυτής εποχής στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στην Παλαιστίνη, καθώς και οι μεταγενέστερες μαρτυρίες που προέρχονται από τους Κώδικες και τα πατριαρχικά Σιγίλλια της Μονής, έρχονται να ενισχύσουν την προφορική παράδοση, τοποθετώντας τη χρονολόγηση του πρώτου κτιριακού πυρήνα στον 9ο αιώνα, στα χρόνια της άφιξης της εικόνας. Ένα δεύτερο σημαντικό τεκμήριο που έχουμε για την ιστορία της ίδρυσης της Μονής αποτελεί η επιγραφή που σώζεται σε ασημένιο εξαπτέρυγο του 1652, σύμφωνα με την οποία η Μονή ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό (1081-1118), ενώ σε πατριαρχικές επιστολές γίνεται μνεία του αυτοκρατορικού διατάγματος του 1088, που εκχωρούσε σταυροπηγιακά δικαιώματα στην Μονή.
  Μνημείο λοιπόν της Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής περιόδου, το μοναστήρι είναι ένα κτιριακό σύνολο που ενσωματώνεται απόλυτα στον περιβάλλοντα χώρο. Το απόκρημνο έδαφος με την ανισοϋψή διαβάθμιση επιβάλλει μια πολυεπίπεδη κάτοψη, που διατάσσεται σε οκτώ επίπεδα-ορόφους, με αποτέλεσμα το μνημείο να φαντάζει σα λευκή προεξοχή του βράχου. Πυρήνα του συγκροτήματος αποτελεί το μικρό, καμαροσκέπαστο εκκλησάκι που περιστοιχίζεται από τα πολυάριθμα κελλιά των Μοναχών, μια σειρά βοηθητικών χώρων (τράπεζα, μαγειρεία, φούρνοι, αποθήκες, πατητήρια), στέρνες και πηγάδια. Κλίμακες, κτιστές ή λαξευμένες στο βράχο, οδηγούν από το ένα επίπεδο στο άλλο. Από άποψη δόμησης και μορφής, το συγκρότημα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ανώνυμης λαϊκής αρχιτεκτονικής, με ισχυρές ιστορικές αναμνήσεις, όπως είναι τα τόξα βυζαντινού τύπου ή τα οξυκόρυφα τόξα της ενετικής περιόδου (1296-1537).
  Το 1978 οργανώθηκε η έκθεση των κειμηλίων της μονής, στα οποία περιλαμβάνονται:
- Κώδικες σε περγαμηνή (10ος-15ος αι.) και σε χαρτί (13ος-19ος αι.), σιγίλλια και έντυπα ευαγγέλια.
- Σημαντικά δείγματα της εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής με διάκοσμο από πολύτιμες πέτρες, καθώς και βαρύτιμα εξαρτήματα ιερατικών αμφίων που προέρχονται από διάφορα εργαστήρια αργυροχοϊκής τέχνης. Στην πλειοψηφία τους τα έργα αυτά χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αι.
- Πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και σκεύη, όπως εικόνες, σταυροί, δισκοπότηρα, κηροπήγια, καντήλια κ.ά.

ΝΙΚΟΥΡΙΑ (Νησί) ΑΜΟΡΓΟΣ
Νικουριά. Ενα μικρο νησάκι, ακατοίκητο μόλις 300 μέτρα απο την ακτή του Αγιου Παύλου. Διάσημο για το νομισματοκοποίο που λειτουργούσε εκεί κατα την αρχαιότητα. Σήμερα απολαμβάνουμε τις δύο πανέμορφες παραλίες του. Μπορείς να πας με καίκι απο τον Αγιο Παύλο ή για τους πιό τολμηρούς . . .

ΟΡΜΟΣ ΚΑΛΟΤΑΡΙΤΙΣΣΑΣ (Ορμος) ΑΜΟΡΓΟΣ
Kalotaritissa. Το νοτιότερο λιμανάκι της Αμοργού με μια μεγάλη παραλία, καταφύγιο για τα σκάφη.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ (Παραλία) ΑΜΟΡΓΟΣ
Παραδείσα. Βρίσκεται κάτω απο την όμορφη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ