gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΜΕΙΡΟΣ Δήμος ΡΟΔΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Απολλώνων

ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 91009
Φαξ: +30 22460 91173
Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του κατάφυτου βουνού Προφήτη Ηλία και πιθανότατα πήρε το όνομα του από ναό αφιερωμένο στον αρχαίο θεό. Κατάλοιπα του ναού βρέθηκαν στο προαύλιο του περίφημου λαογραφικού μουσείου. Στον ίδιο χώρο σώζονται ερείπια βυζαντινού κάστρου. Στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού φυλάσσεται ένα σπάνιο χειρόγραφο ευαγγέλιο γραμμένο σε μεμβράνη, τμήμα του Τιμίου Σταυρού που κατά την παράδοση έφερε στη Ρόδο η Αγία Ελένη, εικόνα στην οποία ο Προφήτης Ηλίας απεικονίζεται πάνω σε φτερωτό άρμα όμοιο με αυτό του θεού Ηλίου, καθώς επίσης και λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου που φέρει το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών Πιερ Ντωπυσόν.

Δημοτικό Διαμέρισμα Διμυλιάς

ΔΙΜΥΛΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 98218
Φαξ: +30 22460 98163
Χτισμένη σε μια κατάφοιτη κοιλάδα, πλάι στα άφθονα νερά της πηγής Κοσκινιστή είναι χτισμένη η Διμυλιά. Ιδιαίτερα γραφικός είναι ο οικισμός της Ελεούσας με την ομώνυμη εκκλησία της παναγιάς όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτίσματα (σπίτια, γραφεία, καταστήματα) που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί που επικοισαν την περιοχή και ήταν κυρίως υλοτόμοι και εκμεταλεύονταν τα κοντινά πλούσια σε βλάστηση δάσοι. Στις πλαγιές του βουνού Πρ. Ηλίας στη θέση Φουντουκλί βρίσκεται σημαντική τετράκογχη βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο με βυζαντινές τοιχογραφίες του 14ου ή 15ου αιώνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαβαρδών

ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 40024
Φαξ: +30 22410 40024
Το μικρό χωριό των Καλαβάρδων πήρε πιθανότατα το όνομα του από κάποιον αξιωματούχο τσιφλικά Βάρδα. Το ρέμα Αργυρό που βρίσκεται κοντά στο χωριό αποτελεί τον βιότοπο για το σπάνιο είδους ψαριού Γκιζάνι. Κοντά στον οικισμό στο δρόμο για τη Σάλακο ανασκάφθηκε μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο.

ΚΑΜΕΙΡΟΣ (Αρχαία πόλη) ΡΟΔΟΣ
  Σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική Εποχή, μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (Ιαλυσός, Λίνδος, Κάμειρος). Ξεχασμένη για αιώνες, η Κάμειρος αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1929. Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα προς τη θάλασσα, χωρίς οχυρωματικά έργα, ούτε ακρόπολη. Σήμερα σώζονται τμήματα πολλών σπιτιών και άλλων κτιρίων, η Αγορά με δωρική στοά (3ου αι.), τέμενος ελληνιστικό, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ερείπια υδραγωγείου και ίχνη από τον περίπτερο ναό της Αθηνάς. Το μοναστήρι της Παναγιάς, χτισμένο σχεδόν πάνω στα θεμέλια του ναού της Αθηνάς. Κοντά υπάρχει πρωτοχριστιανική κατακόμβη. H περιοχή γύρω από την Κάμειρο είναι σπαρμένη με βυζαντινά και ενετικά μνημεία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανιών

ΠΛΑΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 98244
Φαξ: +30 22460 98244
Στη πλαγιά του βουνού Προφήτη Ηλία όπου ευδοκιμεί η τραχιά πεύκη είναι αμφιθεατρικά κτισμένα τα λίγα σπίτια των Πλατανίων. Στην εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και κτίστηκε το 1850 υπάρχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαλακού

ΣΑΛΑΚΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 22242, 22146
Φαξ: +30 22460 22146
Χτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση βρίσκεται το χωριό Σάλακος. Η περίφημη πηγή Νύμφη που βρίσκεται στην περιοχή υδρεύει την πόλη της Ρόδου. Η κοιλάδα κοντά στην πηγή αποτελεί σημαντικό βιότοπο των πεταλουδών της ποικιλίας καλλίμορφα που συναντάμε σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στην κοιλάδα των πεταλουδών του χωριού Θεολόγος. Στην πλατεία του χωριού σώζεται τμήμα τείχους του ιπποτικού κάστρου. Στα διοικητικά όρια της κοινότητας σε αμφιθεατρικό χώρο που σχηματίζουν δύο συγκλίνουσες πλαγιές βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Καμείρου μιας από τις 3 αρχαίες πόλεις του νησιού

Δημοτικό Διαμέρισμα Φανών

ΦΑΝΕΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 41492
Φαξ: +30 22410 41755
Το χωριό παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση του πληθυσμού. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από τη γεωργία (κρασοστάφυλα - κηπευτικά - ελιές) αλλά και από την ενασχόληση με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στο χωριό υπάρχει το παλιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με θαυματουργή εικόνα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ