gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΥΜΝΟΣ Πόλη ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (5)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται σε απόσταση 120 μ. από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Το βάθος του καναλιού, που χωρίζει τα δύο νησιά είναι πολύ μικρό, γεγονός που δείχνει ότι κάποτε ήταν ενωμένα μεταξύ τους.
  Στο ανατολικό τμήμα του Αγίου Ανδρέα και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σώζονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικού κτιριακού συγκροτήματος, αποτελούμενο από ένα ναό, μία υδατοδεξαμενή και τρία ορθογώνια διαμερίσματα. Απ’ όλα καλύτερα διατηρείται η υπέργεια υδατοδεξαμενή, μέχρι 1,85 μ. ύψος. Πυκνοί σκίνοι και επιχώσεις καλύπτουν τμήματα των τοίχων των οικοδομημάτων.
  Η μορφή του συγκροτήματος δείχνει ότι πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, όπως φαίνεται και από την πολυπληθή επιφανειακή κεραμική.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Ανάμεσα σ’ αυτό και την Κάλυμνο παρεμβάλλεται η νήσος Νερά.
  Στο ΒΑ τμήμα του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από το νεότερο εκκλησάκι του ομώνυμου Αγίου και 40 μ. από τη θάλασσα διατηρούνται τα ερείπια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, εξωτερικών διαστάσεων 8 μ. μήκος, μαζί με την αψίδα, επί 12 πλάτος. Μεγάλα τμήματα τοίχων λείπουν από τη δυτική πλευρά του ναού.
  Η αψίδα του Ιερού Βήματος διαθέτει κτιστό σύνθρονο. Στο νότιο τοίχο του κεντρικού κλίτους υπάρχει κτιστό πεζούλι.
  Το νότιο κλίτος αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι τοίχοι του ακουμπούν σ' αυτούς του κεντρικού.
  Το βόρειο κλίτος, το οποίο και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση, στεγαζόταν με ημικυκλική καμάρα, από την οποία σώζονται οι γενέσεις της.
  Μελλοντικός καθαρισμός των επιχώσεων του εσωτερικού της βασιλικής θα δείξει αν αυτή είναι όντως τρίκλιτη ή τα θεωρούμενα πλάγια κλίτη είναι τελικά προσκτίσματα, οπότε έχουμε κι εδώ ένα μικρό παλαιοχριστιανικό μοναστηριακό συγκρότημα. Στ’ ανατολικά του ναού υπάρχει μεγάλο πηγάδι, το οποίο συγκέντρωνε τα νερά της βροχής, από την πλαγιά στο εσωτερικό του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


ΒΛΥΧΑΔΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Α quiet residential village with a couple of small, south facing beaches. Good swimming and snorkelling. This is also a centre for scuba diving and home of a museum devoted to the sea and its treasures - including sponges, of course.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Πόθια, μια όμορφη πόλη με νησιωτικό χρώμα, κτισμένη αμφιθεατρικά, πυκνοδομημένη με διώροφα χρωματιστά σπίτια, όπου κατοικούν περίπου 11.500 άνθρωποι. Ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Σάββα δεσπόζει πάνω από την πόλη, η οποία απλώνεται μέχρι τις παρυφές των κάστρων της Χώρας και της Χρυσοχεριάς.
  Το μεγάλο και άριστα προστατευμένο λιμάνι της, θεωρείται από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, με σημαντική υποδομή και ευκολίες μαρίνας. Εκεί βρίσκονται επιβλητικά διοικητικά κτίρια που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1930 και 1935 από τους Ιταλούς σε Βενετσιάνικο ρυθμό. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες με πολύτιμες Αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα γνωστών ντόπιων καλλιτεχνών. Τα αξιόλογα μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό και ναυτικό) προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στον επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλυμνίων.

ΝΕΡΑ (Νησάκι) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
A tiny island off the coast near Vlihadia. Just a jetty, a taverna, a beach and the Church of the Cross. The latter is part of an old monastery, but the monks are long gone. These days you'll find only peace and quiet, the scent of mountain flowers and herbs and a clear turquoise sea. It's very inviting.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ