gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Δήμος ΔΡΑΜΑ" .


Κεντρικές σελίδες (4)

Ανάμεικτα

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Δήμος) ΔΡΑΜΑ
  Ο Δήμος Κ.Νευροκοπίου αποτελεί τον κατεξοχήν ορεινό Δήμο του Νομού Δράμας. Αποτελείται από την έδρα του Δήμου, το Κ. Νευροκόπι και 16 Δημοτικά Διαμερίσματα, έχει έκταση 873.552 στρ. και πληθυσμό 8.375 κατοίκων.
  Ο τόπος μας φημίζεται, για τις χαμηλές θερμοκρασίες, την άριστης ποιότητας πατάτα Νευροκοπίου και τα γευστικότατα φασόλια του.
  Ο ορεινός μεθοριακός μας Δήμος όμως κρύβει ανεξερεύνητους "θησαυρούς", για τους λάτρεις της φύσης και για αυτούς που αναζητούν το "διαφορετικό" έξω από τα συνηθισμένα: τα δάση της Σημύδας, και της Κύκλας τις πανέμορφες διαδρομές του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 μέσα από τα όρη της Βροντούς και του Μενοικίου, το όρος του Ορβήλου, τις λίμνες των Λευκογείων και των Ποταμών, τις παλιές μεταβυζαντινές εκκλησίες, τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παγονερίου και του Περιθωρίου, το χιονοδρομικό του Φαλακρού και τόσα άλλα, που αξίζουν να αναζητηθούν από τον επισκέπτη.
  Σας καλωσορίζουμε στον δικτυακό μας τόπο και ταυτόχρονα σας προσκαλούμε να "σερφάρουμε", ως είθισται να λέγεται, σ' απάτητα σχεδόν μέρη, εκεί που ο άνθρωπος μέσα στη Φύση μπορεί να θρώσκει προς τα άνω.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου


ΦΑΛΑΚΡΟ (Βουνό) ΔΡΑΜΑ
  Με υψόμετρο 2.232 μέτρα το Φαλακρό δεσπόζει με τον όγκο του στο βόρειο τμήμα του Ν. Δράμας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι. Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Πάνω από τα δέντρα, στην αλπική ζώνη, μένει έκπληκτος ο επισκέπτης από τη μεγάλη ποικιλία των αγριολούλουδων.
  Κανείς δεν μένει απογοητευμένος από μια επίσκεψη στο Φαλακρό. Ο απλός πεζοπόρος θ’ ανακαλύψει φιλικές πλαγιές και ήπια μονοπάτια, όπως το περίφημο Ε6, που θα τον κάνουν να νιώσει τη χαρά της επιστροφής στη φύση. Οι αναρριχητές και οι άνθρωποι της περιπέτειας, θα νιώσουν την έντονη πρόκληση, να δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές τους στις πανύψηλες και απόκρημνες ορθοπλαγιές.
  Στις υπώρειες του Φαλακρού βρίσκονται τα γραφικά χωριά Βώλακας, Πύργοι, και Γρανίτης με την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, το παραδοσιακό περιβάλλον και την θαυμάσια τοπική κουζίνα.
  Το Φαλακρό παραμένει πάντα φιλικό και προσιτό στον επισκέπτη, αφού κάθε εποχή του χρόνου, το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει, μετά από μια εξαίσια διαδρομή, μέχρι τα 1750 μέτρα. Εκεί, προφυλαγμένο στην αγκαλιά των υψηλών κορυφών του, βρίσκεται ένα πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, που κάθε χρόνο "ζωντανεύει" τουλάχιστον για πέντε μήνες. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του σκι που έρχονται να απολαύσουν το φημισμένο για την ποιότητά του χιόνι, που διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο.
  Κάθε εποχή του χρόνου το Φαλακρό παρουσιάζει και μια διαφορετική συναρπαστική εικόνα. Χιλιάδες αγριολούλουδα στολίζουν τις πλαγιές του την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο τα φυλλώματα των δέντρων αιχμαλωτίζουν τα πιο ζεστά χρώματα της φύσης. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας κι ολοκληρώνεται ο κύκλος της φύσης, μια απέραντη λευκή σιωπή καλύπτει κορυφές, πλαγιές, δέντρα και μονοπάτια. Όπως κι αν παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας το Φαλακρό, είναι το επιβλητικό σύμβολο του νομού Δράμας, αυτού του τόπου της χώρας μας, που η Φύση πάντα βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής.

ΦΑΛΑΚΡΟ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΔΡΑΜΑ

Στο ΦΑΛΑΚΡΟ, το "βουνό σύμβολο" της Δράμας, βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο που με τη γύμνια του στην ευρύτερη περιοχή της βάσης του δικαιώνει απόλυτα την ονομασία του, του προσδίδει, όμως, μια αξεπέραστη χιονοδρομική γοητεία.

Το Φαλακρό όρος, με το αναμορφωμένο πλέον χιονοδρομικό κέντρο το οποίο διαθέτει, είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο Ν. Δράμας, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ. Σήμερα, με τη συνεχή βελτίωση των υποδομών του, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας.

Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και άνετους χώρους πάρκινγκ.

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές εξορμήσεις όλες τις εποχές, γιατί το οροπέδιο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άνοιξη, με τα σπάνια αγριολούλουδα που κατακλύζουν τις πλαγιές και τις κορυφές. Διαθέτει τις απαραίτητες τουριστικές εξυπηρετήσεις, ενώ η δημιουργία καταλυμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους στη γύρω περιοχή, τα δύο τελευταία χρόνια, θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. 'Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως Πανελλήνιοι αγώνες αντοχής και κατάβασης.

Το Φαλακρό αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδος. Διαθέτει ορισμένες από τις πιο υψηλές και δύσκολες ορθοπλαγιές όπου μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

'Εργο μεγάλης τουριστικής υποδομής αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία της τετραθέσιας εναέριας αποσυμπλεκόμενης καρέκλας, μήκους 1500 μ., η δεύτερη στην Ελλάδα μετά απ' αυτήν του Χ.Κ. Παρνασσού, αλλά η μεγαλύτερη σε μήκος.

Με την υποδομή έχει εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν μονιμότερη λειτουργία του κέντρου που, και σε περίπτωση αραιών χιονοπτώσεων, το χιονοδρομικό λειτουργεί κανονικά με εναλλακτικές λύσεις εκείνων των μεγαλύτερων υψομέτρων που κρατάει πολύ χιόνι.

Οι ανταγωνιστικοί παράγοντες, σε όρους χιονοδρομίας του ΦΑΛΑΚΡΟΥ, μπορούν να συνοψιστούν:

  • Αριστη ποιότητα χιονιού.
  • Πολλές βορεινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές - φυσικές πίστες σε υψόμετρο πάνω από 2000 μ.
  • Επικάλυψη του βραχώδους υποστρώματος σε όλη σχεδόν την έκταση με στρώμα χώματος και χορτολιβαδική βλάστηση.
  • Απουσία εδαφικών εξάρσεων, ομαλές κλίσεις, εναλλαγές κλίσεων και ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.
  • Ανοιχτοί ορίζοντες και υπέροχη θέα από τις πίστες προς βορρά, προς τη λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα. Νοτιοδυτικά προς το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, του κάμπου της Δράμας, το Παγγαίο, τη Θάσο, τον Αθω, τη θάλασσα, τον 'Ολυμπο.
  • Διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500 μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ.-1615 μ. σε βορινές πίστες, κατάλληλες για αθλητικές διοργανώσεις.
  • Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα διάρκεια χιονοκάλυψης λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και του μεγάλου υψομέτρου (βάση χιονοδρομικού 1720 μ. και πίστες από 1650 μ.-2232 μ).
  • Οι αλπικές του πλαγιές αποτελούν ιδανικές φυσικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιώντας τόσο τους αρχαρίους όσο και τους πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους.

Η τουριστική άνοιξη για την περιοχή έχει ξεκινήσει και με εφαλτήριο το χιονοδρομικό κέντρο θα αναδειχθούν όλες οι φυσικές ομορφιές του νομού που είναι πολλές:

Λειτουργούν τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110 μ.

Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυχτέρευσης 80 ατόμων. Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν στη γύρω περιοχή (Βώλακα, Γρανίτη, Νευροκόπι, στην πόλη της Δράμας που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή).

Υπάρχουν ακόμη τρία υπαίθρια καταστήματα (καντίνες), τέσσερα καταστήματα-επιχειρήσεις πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης και ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων-ειδών λαϊκής τέχνης.

Βρίσκεται σε απόσταση 46 χλμ. από την πόλη της Δράμας και 42 χλμ. από το Κ. Νευροκόπι όπου και ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Στο χιονοδρομικό υπάρχει οργανωμένο ιατρείο (με ιατρό και ασθενοφόρο) για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά των έκτακτων περιστατικών και ομάδα διάσωσης υψηλής ευθύνης.

Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο εξασφαλίζεται από ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής.
Ο δρόμος παραμένει ανοικτός ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο χώρος στάθμευσης - οδικός δακτύλιος - έχει χωρητικότητα 1500 αυτοκινήτων.

Το χιονοδρομικό λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και όλες τις αργίες.
Το καλοκαίρι είναι η πιο συνηθισμένη αφετηρία - γιατί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον - για διαδρομές 4x4, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση (τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα), ποδήλατο βουνού, αεραθλητισμό, παρακολούθηση πουλιών και περιήγηση.

Στις αρχές της άνοιξης τα περίφημα αγριολούλουδα του Φαλακρού μετατρέπουν απ' άκρη σ' άκρη το Φαλακρό σε ένα βοτανικό παράδεισο.

Η σημασία της χλωρίδας και της πανίδας του Φαλακρού επέβαλαν την ένταξη και προστασία του στο δίκτυο "Φύση 2000" με το όνομα "Κορυφές όρους Φαλακρού".

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από πληροφοριακό υλικό της Aναπτυξιακής Εταιρείας Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.


Δημοτικό Διαμέρισμα Χρυσοκέφαλου

ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
Τηλέφωνο: +30 25230 22594
  Ξεκινώντας με αφετηρία το Νευροκόπι, οδεύουμε προς τα σύνορα και το τελωνείο της Εξοχής, (πρόκειται να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον).
  Στο δρόμο συναντάμε το Χρυσοκέφαλο, και στη συνέχεια, σε απόσταση 8 χλμ. από την έδρα του Δήμου, την Εξοχή. Τα σύνορα από εδώ, απέχουν μόλις 1 χλμ., και τίποτε δε δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι τόσο κοντά σε έναν άλλο πολιτισμό, σε μια άλλη κουλτούρα. Ούτε και το φυλάκιο της Εξοχής, δίπλα στα σύνορα, δίνει αυτή την εντύπωση.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ