gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Κωμόπολη ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61127
  Ο Αγιος Γεώργιος είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με 321 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά και 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες τα ροδάκινα και τα σπαράγγια. Το χωριό έχει χτιστεί γύρω από την πλατεία του, όπου βρίσκεται το νεόκτιστο διώροφο κτίριο του δημοτικού καταστήματος και το ηρώο.
  Πανύψηλα πεύκα και καταπράσινοι κήποι πλαισιώνουν την γραφική πλατεία. Ο Αγιος Γεώργιος είναι το πρώτο χωριό στο Δήμο που έχει εγκαταστήσει ταχυδρομικές θυρίδες έξω από το κτίριο του δημοτικού καταστήματος. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το ιατρείο, ενώ στο πίσω μέρος του βρίσκονται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Απέναντί του δεσπόζει η παλαιά και όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Τόσο η εκκλησία, όσο και όλο το χωριό έχουν σημαντική ιστορία, που ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα.
  Στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στο δρόμο προς το Λιπαρό, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του και το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος". Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανεξερεύνητοι, ως σήμερα, λόφοι που υπάρχουν έξω από το χωριό. Πιθανολογείται ότι στη βάση τους είναι κρυμμένοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου. Τα πολλά δέντρα και το πράσινο που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και το Δημοτικό Αναψυκτήριο, δημιουργούν έναν τεχνητό παράδεισο, και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, αναψυχή και εκδρομές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλατάδων

ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Το χωριό Γαλατάδες είναι χτισμένο δύο χιλιόμετρα νότια της Εγνατίας Οδού, επί του οδικού άξονα Γιαννιτσών-Κρύας Βρύσης. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και έδρα του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως γεωργοί και αποτελεί τον πυρήνα παραγωγής σπαραγγιών στην Ελλάδα. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πλατεία αφιερωμένη στον Φιλοποίμην Γκράτσιο, τον άνθρωπο που έφερε τη φυτεία του σπαραγγιού στους Γαλατάδες, στις αρχές της δεκαετίας του '70 και συντέλεσε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
  Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού, συναντάμε τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Φίλιππος" Γαλατάδων. Στο παλιό Δημαρχιακό κτίριο λειτουργούν το ΚΑΠΗ, το Ιατρείο και η ΔΕΑΜΑ. Δίπλα του βρίσκεται το σύγχρονο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, έδρα και καρδιά του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Πίσω από το Δημαρχείο βρίσκονται ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο. Συνεχίζοντας το δρόμο προς Κρύα Βρύση, συναντάμε το πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων, το οποίο αναπλάστηκε πρόσφατα, με πλακοστρώσεις, δεντροφυτεύσεις και παιδική χαρά για τα παιδιά. Απέναντι, βρίσκεται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στον ίδιο αύλιο χώρο με τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.
  Στην δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ που λειτουργεί και σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε μικρή απόσταση, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλατάδων, ενός από τους δυναμικότερους της περιοχής, με ψυγεία και διαλογητήρια, για τη διακίνηση σπαραγγιών στο εξωτερικό και ροδάκινων στις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής. Βγαίνοντας από το χωριό, στα δεξιά βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας Ολυμπιακού Γαλατάδων.

ΓΥΨΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΠΕΛΛΑ
  Το Γυψοχώρι είναι ένα μικρό χωριό 428 κατοίκων στο δρόμο Τριφυλλίου - Δροσερού. Εδώ η ζωή κυλάει τόσο ήρεμα, που νομίζεις ότι ο χρόνος δεν έχει σημασία. Είναι παλαιός οικισμός και η σύγχρονη ιστορία του είναι άμεσα συνδεμένη με τα γειτονικά χωριά Τριφύλλι και Δροσερό. Μέχρι την ένταξή του στο Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελούσε κοινότητα με το Τριφύλλι, από το οποίο απέχει 2χλμ.
  Στο κέντρο του χωριού είναι η πλατεία με τους κήπους της από λουλούδια και η στάση των λεωφορείων. Γύρω από την πλατεία είναι συγκεντρωμένες οι καφετέριες και οι ταβέρνες του χωριού. Σε δρόμο δεξιά της πλατείας είναι το χτισμένο από πέτρα Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Στο προαύλιο του Σχολείου υπάρχει παιδική χαρά. Σε απόσταση εκατό μέτρων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και δίπλα του το γήπεδο ποδοσφαίρου. Απέναντι, είναι το κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μακεδονία". Στην νοτιοανατολική πλευρά του χωριού βρίσκονται η παλαιά και η νέα εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσερού

ΔΡΟΣΕΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 96167
  Το Δροσερό είναι χτισμένο σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από το Γυψοχώρι, στις παρυφές του όρους Πάϊκου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 558 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Ακολουθώντας την αριστερή είσοδο του χωριού, συναντούμε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δροσερού, του δυναμικότερου συνεταιρισμού του Δήμου.
  Σε απόσταση εκατό μέτρων, μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο απαντάται το διώροφο δημοτικό κτίριο, όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρώτος όροφος του κτιρίου λειτουργούσε ως ξενώνας. Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μια αίθουσα και αρκετά καλό σχολικό εξοπλισμό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες των έξι παιδιών του χωριού και της νηπιαγωγού που τα φροντίζει.
  Συνεχίζοντας το δρόμο, αριστερά βρίσκεται η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο κέντρο του χωριού είναι συγκεντρωμένα τα καφενεία και οι εγκαταστάσεις όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών. Στο διώροφο κτίριο της κοινότητας στεγάζεται το Κτηνιατρείο και το Ιατρείο. Στον ίδιο αύλιο χώρο βρίσκονται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και το κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσερού "Φίλιππος". Απέναντι, είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν ο Αστυνομικός Σταθμός. Στην δεξιά είσοδο του χωριού και σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας "Μέγας Αλέξανδρος". Στο Δροσερό περιλαμβάνεται και μια στενή λωρίδα δασικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων, στους πρόποδες του βουνού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυώτισσας

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41333
  Η Καρυώτισσα με πληθυσμό 2.087 κατοίκους (απογραφή του 1991) ήταν το μεγαλύτερο χωριό του νομού Πέλλας. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέχει 7χλμ από τα Γιαννιτσά. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 58χλμ και από την Έδεσσα 48χλμ. Η Εγνατία Οδός, ο κεντρικός άξονας Θεσσαλονίκης-Εδέσσης, διασχίζει το χωριό. Στη νότια πλευρά της Εγνατίας οδού, στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται η πλατεία του, με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά είναι διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου, προσφέροντας στους ταξιδιώτες ιδανικό μέρος για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.
  Στην πλατεία δεσπόζει το διώροφο κτίριο της κοινότητας, στο ισόγειο του οποίου, στεγάζονται το ιατρείο και τα γραφεία του ΤΟΕΒ. Δίπλα του βρίσκονται το κτίριο, όπου στεγαζόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυώτισσας, και το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ακρίτες". Απέναντι, βρίσκεται το ταχυδρομείο, ενώ στο τέλος της πλατείας, κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, είναι πάντα σταθμευμένα τα ταξί. Στην είσοδο του χωριού απαντάται το Πειραματικό Γυμνάσιο Καρυώτισσας με αξιόλογη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί στο Δημοτικό Στάδιο Καρυώτισσας, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ Καρυώτισσας. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Δημοτικό Σχολείο είναι λίγα μέτρα νοτιότερα του κεντρικού δρόμου. Εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες η ρυμοτομία του χωριού, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν "όλα είναι επίπεδα και όλοι οι δρόμοι κάθετοι μεταξύ τους".

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιπαρού

ΛΙΠΑΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61228
  Το Λιπαρό βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή μεταξύ των χωριών Καλύβια - Aγιος Γεώργιος -Γαλατάδες - Aσπρο - Εσώβαλτα. Έχει υψόμετρο 10 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 1991, 550 κατοίκους. Η απόσταση, από τα Γιαννιτσά είναι 18χλμ. και από την Έδεσσα 25χλμ. Το χωριό έχει σημαντική ιστορία και δύο ναούς, από τους οποίους ο ένας χρονολογείται από το 606μ.Χ. Στις 29 Αυγούστου στο χωριό γιορτάζεται η Αποκεφάλιση του Προδρόμου με πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια σπαραγγιών, ροδάκινων και οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια. Ορισμένοι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Το Λιπαρό έχει καλή ρυμοτομία, η οποία σχεδιάστηκε από το 1935. Κατά μήκος του κεντρικού, φωταγωγημένου δρόμου με τη διαχωριστική νησίδα, είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του χωριού.
  Στο δημοτικό κατάστημα στεγάζονται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Αγροτικός Σύλλογος και το Ιατρείο, ενώ απέναντι υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Γαλατάδες, βρίσκεται το κτίριο του ΚΤΕΟ, που είναι και το μοναδικό στο νομό Πέλλας, ενώ στη δυτική πλευρά του χωριού, στο δρόμο προς Aσπρο, βρίσκεται το γήπεδο του ΑΡΗ Λιπαρού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιφύτου

ΠΑΛΑΙΦΥΤΟ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41444
  Ένα χιλιόμετρο δεξιά της Εγνατίας Οδού βρίσκεται το Παλαίφυτο. Είναι ένα σύγχρονο χωριό με 1446 κατοίκους και δυναμικούς οργανισμούς. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πλήρως εξοπλισμένο κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1966 και έχει 576 μέλη. Εκτός από τον εφοδιασμό των μελών του με λιπάσματα και την διακίνηση των προϊόντων τους, ο Συνεταιρισμός έχει αναλάβει τη συγκέντρωση καταθέσεων ταμιευτηρίου για λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας των Γιαννιτσών.
  Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα κτίρια της κοινότητας, όπου στεγάζεται το ιατρείο, και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πυρσός". Εκεί είναι συγκεντρωμένα αρκετά καφενεία και ταβέρνες. Απέναντι υπάρχει στάση ταξί. Πίσω από την πλατεία είναι η νεοαναγειρόμενη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αριστερά του κεντρικού δρόμου, στο δρόμο προς Τριφύλλι, βρίσκεται το ανοιχτό αμφιθέατρο, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα στο σημείο όπου βρισκόταν το παλαιό γήπεδο. Το καινούριο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αρη Παλαιφύτου χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του χωριού, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο. Δίπλα τους είναι και το κτίριο όπου στεγάζονται το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τριφυλλίου

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 94209
  Στο 62χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδέσσης είναι η διασταύρωση προς Τριφύλλι. Το χωριό είναι χτισμένο ένα χιλιόμετρο δεξιά της. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 543 κατοίκους. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το χτισμένο από πέτρα κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1950 και θεμελιώθηκε από τον τότε βασιλιά της Ελλάδος Παύλο. Το παλαιό κτίριο του σχολείου κάηκε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα, δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στο Τριφύλλι και τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο του Παλαιφύτου. Τα δύο τελευταία χρόνια στο κτίριο του σχολείου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο, το οποίο παρότι μονοθέσιο καταλαμβάνει και τις δύο αίθουσες του κτιρίου. Σε αυτό φοιτούν 12 παιδιά από το χωριό και το προσωπικό αποτελεί μια νηπιαγωγός.
  Στη συνέχεια, και στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται το διώροφο κτίριο της κοινότητας με κήπους φυτεμένους με λουλούδια και δέντρα. Εδώ στεγάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Δημόκριτος", το ΚΑΠΗ και το ιατρείο. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια πλατεία με σιντριβάνι και πολλά δέντρα. Απέναντι βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Υπαπαντής του Κυρίου, χτισμένη κι αυτή από πέτρα. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς Γυψοχώρι, βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ηρακλής Τριφυλλίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ