gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 19 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΥΚΑΔΑ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (19)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ηλία

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 39225
Φαξ: +30 26450 39225
Πάνω από το Σύβρο βρίσκεται το χωριό Αγιος Ηλίας, χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο. Είναι το δεύτερο, πιο ορεινό χωριό του νησιού μετά την Εγκλουβή. Κι εδώ η βλάστηση λόγω ύψους είναι ελάχιστη. Παλιό καταφύγιο των κατοίκων από τις συχνές πειρατικές επιδρομές, αλλά και καλοκαιρινό κατάλυμα για τα κοπάδια της περιοχής. Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Νυδρί προς τη Βασιλική ο επισκέπτης συναντά το Μαραντοχώρι, ένα κεφαλοχώρι με παράδοση.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικήτα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 97469
Φαξ: +30 26450 97465
  Δώδεκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, εφαπτόμενο στη θάλασσα, δεσπόζει το παραδοσιακό ψαροχώρι Αγιος Νικήτας. Σπίτια παραδοσιακά, σε αμφιθεατρική διάταξη γύρω από τη θάλασσα, μέσα στην καταπράσινη φύση, δίνουν το δικό τους παρόν στο πέρασμα του χρόνου. Πολύ ήσυχο, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και τις αχνές βουνοκορφές των Ηπειρωτικών βουνών, τραβάει σαν μαγνήτης τον επισκέπτη καλώντας τον να ζήσει αγνά, νοσταλγικά, φυσικά. Οι πεντακάθαρες παραλίες από τη Λαγκάδα μέχρι το χωριό, το φρέσκο ψάρι αλλά και η πατροπαράδοτη Λευκαδίτικη φιλοξενία, θα σας μεταφέρουν σ’ ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και θα σας συναρπάσουν. Δυτικά του οικισμού υπάρχει η παρθένα αμμουδιά του Μύλου που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αθανίου

ΑΘΑΝΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 33146
Ορεινό γραφικό χωριό, πάνω από την παραλία Γιαλός. Ακολουθώντας την προς νότο διαδρομή, μέσα από ένα τραχύ, αλλά εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο κατά μήκος της βραχώδους νότιας ακτής, μπορεί κανείς να φτάσει στις θαυμάσιες παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Η διαδρομή καταλήγει στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στο Ακρωτήριο της Λευκάτας. Εδώ δίπλα βρέθηκαν ίχνη αρχαίου ναού του Απόλλωνα Λευκάτα. Από δω, σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Μένανδρο, η ποιήτρια Σαπφώ από τη Λέσβο, έπεσε στα βράχια όταν ο Φαέθων δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Μπροστά μας απλώνεται το Ιόνιο πέλαγος. Το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλικής

ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Η Βασιλική αποτελεί το κέντρο της νοτίου Λευκάδας.
  Ένα πανέμορφο, κλασικό, ελληνικό ψαροχώρι, στην άκρη του ομώνυμου κόλπου είναι πρόθυμο να σας φιλοξενήσει. Αμμουδιές τεράστιες, πεντακάθαρες, θάλασσες πιο βαθιές ή πιο ρηχές ικανοποιούν τις επιθυμίες όλων. Η περιοχή της Πόντης έχει αξιολογηθεί ως μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για windsurfing εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών της συνθηκών.
  Στεφανωμένη από κατάφυτες πλαγιές, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη εκτός από την υπέροχη αίσθηση της φύσης και την απόλαυση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως της ιππασίας και της ποδηλασίας. Ferry-boats εκτελούν συνεχή δρομολόγια προς και από Πόρτο Κατσίκι, Αγιοφίλι, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
  Η περιοχή έχει τη δική της νυχτερινή ζωή, που δεν υστερεί σε τίποτα από τη νυχτερινή ζωή της πόλης της Λευκάδας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Βλυχού

ΒΛΥΧΟ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 95282
  Στην ανατολική πλευρά του νησιού 20 χλμ. περίπου από την πόλη της Λευκάδας ο επισκέπτης συναντά το γραφικό όρμο του Βλυχού.
  Στην μια πλευρά του κόλπου είναι χτισμένο το Βλυχό ένα χωριό όμορφο, παραδοσιακό στριμωγμένο ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα. Αντίκρυ στο Βλυχό βρίσκεται ο οικισμός Γένι, περιοχή ξακουστή για την ομορφιά της, με πλούσια βλάστηση και πανέμορφη θέα. Η παραλία του χωριού είναι κατάλληλη για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση σκαφών.
  Επίσης στο Βλυχό υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και οργανωμένη πίστα για τηλεκατευθυνόμενα. Στη δαντελωτή ακρογιαλιά της Δεσίμης απολαύστε το μπάνιο σας και όλα τα θαλάσσια σπορ. Στο Γένι θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα, όπου θα φάτε φρέσκο ψάρι και θα δοκιμάσετε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Πρόκληση για κάθε επισκέπτη είναι ο πρωινός περίπατος στον οικισμό Γένι μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Σε όλη τη διαδρομή η βλάστηση είναι πυκνή και η θέα του κόλπου του Βλυχού και της οροσειράς Σταυρωτά είναι εντυπωσιακή. Στο τέλος του δρόμου ένα πλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί στο ξωκλήσι. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τον τάφο του αρχαιολόγου Δέρπφελντ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυάς

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Ορεινό λευκαδίτικο χωριό, με παράδοση στα κεντήματα, τα οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στο μουσείο λαϊκής τέχνης. Αν επισκεφθεί το χωριό στις 11 Αυγούστου θα παρακολουθήσει αναπαράσταση του Λευκαδίτικου γάμου. Στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους, μπορεί να θαυμάσει κανείς αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η μονή βρίσκεται στη διαδρομή προς Νικιάνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατωχωρίου

ΚΑΤΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 95238
Τρία χιλιόμετρα πιο πέρα (από το Σπαρτοχώρι) βρίσκεται το Κατωμέρι. Μικρά, λιτά, καθαρά σπιτάκια, κι εδώ δίνουν το στίγμα της αγροτικής ζωής των κατοίκων του. Γεωργοί και ψαράδες όσοι έμειναν, δεινοί καραβοκύρηδες, καπεταναίοι όσοι έφευγαν. Η κύρια καλλιέργεια είναι και εδώ οι ελιές και τα αμπέλια. Μεγάλοι ελαιώνες με τεράστια δέντρα, όπως ο ελαιώνας Μησοή, σε οροπέδια και σε πλαγιές με ξερολιθιές για να κρατούν καλά το χώμα γεμίζουν το τοπίο παντού. Γι' αυτό κι ο τόπος είχε και αρκετά ελαιοτριβεία, ιδιωτικά και συναιτεριστικά. Ελάχιστα σώζονται σήμερα, υπάρχει όμως ένα μηχανικό, που λειτουργεί κανονικά. Είναι το ελαιοτριβείο Ζαβιτσάνου στον οικισμό Σπαρτοχωρίου. Πρόσφατα ο δήμος Μεγανησίου ανέλαβε να αποκαταστήσει το ιππήλατο ελαιοτριβείο Πανούτσου στο Βαθύ για να λειτουργήσει ως βιοτεχνικό μουσείο.

ΛΕΥΚΑΔΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η Λευκάδα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Το νησί απέχει από την Ακαρνανία λιγότερο από 100 μέτρα. Συνδέεται με πλωτή γέφυρα με την ξηρά. Ο δίαυλος της Λευκάδας έχει πλάτος 50 μέτρα. Η Λευκάδα με έκταση 302,5 τ.χιλ., είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων κι έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Το νησί της Λευκάδας μαζί με τα γύρω νησάκια, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρό, αποτελούν διοικητικά τον Νομό Λευκάδας. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Λευκάδας. Χωρίζεται σε 6 δήμους και 2 κοινότητες.
  Το κλίμα της Λευκάδας είναι μεσογειακό. Έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα με αυξημένες βροχοπτώσεις και ζεστό καλοκαίρι με δροσερούς ανέμους.
  Το νησί είναι κατά το 70% ορεινό. Έχει ψηλά βουνά με ψηλότερη κορυφή στο κέντρο τα Σταυρωτά (1182 μ.) Η δυτική πλευρά της Λευκάδας είναι απόκρημνη σχηματίζοντας πολλές εκτεταμένες παραλίες με άμμο. Διαθέτει επίσης στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια με πλούσια βλάστηση. Οι ελιές είναι απλωμένες παντού σ' όλο το νησί, ενώ τα κυπαρίσσια ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί δίνοντας μια άλλη ξεχωριστή όψη στο τοπίο. Στην αξιόλογη χλωρίδα του περιλαμβάνονται αρκετά δάση με πεύκα και μερικά με μία ειδική σπάνια ποικιλία δρυός. Μια άλλη ποικιλία πεύκων πανύψηλων και πυκνών που φυτρώνουν έως την άκρη της θάλασσας φύεται στο νησί Κάλαμος.
  Η Λευκάδα έχει αρκετά νερά, τα περισσότερα σε πηγές και άλλα που κατεβαίνουν σαν χείμαρροι από ψηλά σχηματίζοντας μάλιστα και μικρούς καταρράκτες. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας στα βόρεια του νησιού αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο για πολλά είδη πτηνών.
  Το τοπίο συμπληρώνουν τα ανθρώπινα έργα, παλαιά και σύγχρονα. Αγροτικά, όπως οι δεκάδες νερόμυλοι και υδρόμυλοι, τα ελαιοτριβεία, τα αλώνια, τα απλά λιθόκτιστα σπίτια, οι μοναδικές θολωτές πέτρινες καλύβες, που φανερώνουν το γεωργικό χαρακτήρα του νησιού. Οι αλυκές και τα ιχθυοτροφεία δίνουν άλλη μια ξεχωριστή πτυχή της Λευκαδίτικης ζωής. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στάθηκαν κι εδώ κέντρα στήριξης του ελληνισμού και του χριστιανισμού στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και πρόσφεραν μέσα από τη βυζαντινή παράδοση και από δυτικές επιρροές καλλιτεχνική διέξοδο, δημιουργώντας ξεχωριστά έργα σε εικόνες και τοιχογραφίες. Η ίδια η πόλη της Λευκάδας με το ιστορικό της κέντρο, τα αστικά σπίτια με τα στενά καντούνια, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, όλα αποτελούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Συνδέουν πολύτιμες μνήμες του παρελθόντος και οδηγούν στη Λευκάδα του σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκάδας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η πόλη της Λευκάδας που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει μεγάλες στιγμές, με την Σαπφώ και το Φάωνα, με τον Απόλλωνα και την Αρτεμη, με τον Τρωικό πόλεμο, τον Οδυσσέα και την ομηρική Ιθάκη, με την ανατολή και τη δύση. Με το πεπρωμένο της.
  Η πόλη που ζει από το Μεσαίωνα και σήμερα είναι μια καταδεκτική σύγχρονη πόλη. Η πόλη που περιβάλλεται από δαντελένιες ακρογιαλιές και πεντακάθαρη θάλασσα, που διαθέτει μουσεία, σημαντικές εκκλησίες, ενδιαφέρουσα αγορά, ξενοδοχεία, πολλά πολιτιστικά σωματεία και μια αξιόλογη πολιτιστική κίνηση και ζωή. Η πόλη που ανέδειξε σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Αρ. Βαλαωρίτης, ο Αγ. Σικελιανός, ο Λευκάδιος Χερν, ο Ν. Σβορώνος κ.ά. Η πόλη που προσφέρει φρέσκο και άφθονο ψάρι με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις Επτανησιώτικες καντάδες καθώς και το φιλόξενο πνεύμα και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Η πόλη με τη νυχτερινή ζωή. Την γεμάτη κίνηση, πόθους και όνειρα. Η πόλη που μπαινοβγαίνει ο επισκέπτης απρόσκοπτα όλο το 24ωρο λόγω της γέφυρας συνεχούς ροής. Η πόλη που ως αφετηρία μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ορεινή Λευκάδα και να ταξιδέψει μέχρι το Μεγανήσι, την Κεφαλονιά και το Θιάκι, λόγω της πυκνής και τακτικής συγκοινωνίας και ενός καλού οδικού δικτύου.
  Η πόλη τέλος είναι γεμάτη αξιοθέατα. Το Μεσαιωνικό Φρούριο, η Γύρα, οι Μύλοι, η πλαζ του Αγίου Ιωάννου, ο γιορταστικός Αύγουστος με τις γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ που προσφέρουν μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατούνης

ΛΥΓΙΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 71394
  Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκάδας συναντάμε το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό, την πανέμορφη Λυγιά. Το γραφικό της λιμανάκι με τα ψαροκάικα, οι ωραίες καθαρές αμμουδιές της και τα καταγάλανα νερά της γοητεύουν και μαγεύουν τον επισκέπτη. Στη Λυγιά υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ψαροταβέρνες και εστιατόρια, σούπερ-μάρκετ και κάθε είδους καταστήματα. Είναι ένα χωριό που σφύζει από ζωή και έχει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί και φιλόξενοι.
  Η Λυγιά προσφέρεται για τις διακοπές σας και η παραμονή σας εδώ θα σας μείνει αξέχαστη. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Λυγιά, βρίσκεται η Κατούνα. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με παλιά σπίτια και μια όμορφη πλατειούλα στον κέντρο του χωριού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβερνάκια που προσφέρουν θαυμάσιο φαγητό. Αξίζει να επισκεφθείτε τις δύο εκκλησίες, την Παναγία με το όμορφο καμπαναριό της και τον Αγιο Βάρβαρο με το ωραιότατο τέμπλο του και τις υπέροχες εικόνες του.
  Μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού θα σας συναρπάσει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΛΑΚΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 92451
Φαξ: +30 26450 92451
  The community of Neochori consists of the settlements of Megalo Avlaki, Paliokatouna and Neochori. Connections to the town and the rest of Lefkada are made by regular bus routes and taxis. The verdant landscapes of olive groves and the various forms of the mountains, invite the wanderer to enjoy the wonderful harmonious balance of nature by, for example, taking simple walks or cycling.
  Recently-built hotels with many comforts (swimming pool) and very good prices, as well as rooms for rent with modern facilities (individual bathroom), are on offer to our guests. From Neochori, one can enjoy the remarkable vista of the small cluster of islets spread out before you. Between them there is also Madouri, the island of the great poet Aristotelis Valaoritis, which belongs to our community. Many tourist agencies offer daily excursions to all beaches of the island, as well as renting cars and motor bikes, making it possible to visit and enjoy the beauties of the whole island.
This text (extract) is cited December 2003 from the Lefkada Hoteliers Association tourist pamphlet (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλεξάνδρου

ΝΙΚΙΑΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 71384
Φαξ: +30 26450 71384
  Ανάμεσα στη Λυγιά και στο Περιγιάλι, 9 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι Νικιάνα.
  Χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Σκάροι, συνδυάζει πολύ πράσινο και μαγευτικό γαλάζιο. Προσφέρει άνεση και ποικιλία στις διακοπές σας, αφού μπορείτε να βρείτε σ’ αυτό ό,τι ζητήσετε.
  Μέρος ιδανικό για σέρφινγκ, σκι, ψάρεμα αλλά και ορειβασία, είναι ικανό να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη αυτό που αναζητάει. Λίγο πιο πάνω υπάρχει το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων με πανοραμική θέα, καθώς και οι ορεινοί αξιόλογοι οικισμοί Αλέξανδρος και Κολυβάτα που αξίζει να επισκεφθείτε όπως και το όρος "Σκάροι" όπου θα συναντήσετε το μοναδικό δάσος από δρύες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Νυδρίου

ΝΥΔΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν το Δήμο Ελλομένου, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Έχει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό. Εδώ η μορφολογία του εδάφους ποικίλει. Συνδυάζει τη μεγαλύτερη, εύφορη πεδιάδα του νησιού, Εγκλημενό, με τους ορεινούς όγκους των Πλατυστόμων, Βαυκερής, Νεοχωρίου, Αλάτρου, Φτερνού και με τα τουριστικά παράλια, που αποτελούν θέρετρα για χιλιάδες παραθεριστές.
  Ο μεγάλος απάγκιος όρμος του Βλυχού που εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, φιλόξενο σε όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Όλη η χερσόνησος του Βλυχού καταπράσινη, αγκαλιάζει την παραλία και φτάνει απέναντι από το Νυδρί. Τα Πριγκηπόνησα, μικρά κατάφυτα κι αυτά νησάκια, ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Μαδουρή, η Σπάρτη και πιο μακριά το Μεγανήσι, είναι σαν να επιπλέουν στην ήρεμη θάλασσα. Κι απέναντι, στην άκρη του ορίζοντα, οι Ακαρνανικές ακτές πλαισιώνουν αυτή τη μοναδική, πανέμορφη εικόνα που κάθε ώρα της ημέρας είναι διαφορετική.
  Πριν από λίγα χρόνια το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή του δεν ήταν παρά ένας μικρός οικισμός ψαράδων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν στα μικρά ημιορεινά χωριουδάκια που βρίσκονται ψηλότερα, στη Ράχη, στη Βαυκερή, στα Πλατύστομα και απασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, όπως και όλοι οι χωρικοί του νησιού.
  Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού έδωσε μεγάλη ώθηση στην περιοχή κερδίζοντας την πλειονότητα των ντόπιων. Σήμερα ο τόπος είναι πολύ διαφορετικός από παλιότερα. Επίσης η τουριστική ανάπτυξη των παραλίων μετέβαλε την πληθυσμιακή κατανομή. Οι κάτοικοι από τον εσωτερικό ορεινό όγκο μετακινήθηκαν στα παράλια, όπου ανέπτυξαν δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, διατηρώντας παράλληλα τις χειμερινές αγροτικές ασχολίες τους, στα χωριά.
  Όλη η παραλιακή ζώνη από το χωριό Περιγιάλι μέχρι το Βλυχό έχει ενοποιηθεί. Δεκάδες πολυτελή καταλύματα, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και γραφεία προσφέρουν σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η όμορφη και πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία που απλώνεται χιλιόμετρα μπροστά, προσφέρει στους λουόμενους και τη δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.
  Παρά την έντονη αξιοποίησή της, η περιοχή δεν έχει χάσει τη φυσική της ομορφιά. Πυκνή βλάστηση από ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια πλαισιώνουν την προσεγμένη τουριστική υποδομή. Η τάξη και η καθαριότητα βοηθούν στη διατήρηση ενός εξαιρετικά πολιτισμένου περιβάλλοντος. Οι ομορφιές της περιοχής όμως δεν εξαντλούνται στις αμμουδιές, στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. ΄Εχει να επιδείξει εξίσου σημαντικά ιστορικά, φυσικά, όσο και πολιτισμικά μνημεία, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό της.
  Με αφετηρία το Νυδρί, το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας, μόλις λίγο έξω από το κέντρο, ξεκινώντας την πρώτη μας διαδρομή, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το όμορφο τοπίο της περιοχής με τους πλούσιους ελαιώνες στα δυτικά του, τα εύφορα περιβόλια και τους κήπους.
  Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με έναν όμορφο περίπατο που περνάει από το χώρο των ανασκαφών, που βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό, στην περιοχή Στενό Χαραδιάτικων και οδηγεί στη συνέχεια στο Βλυχό.
  Εδώ ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ ανακάλυψε τάφους και θεμέλια κυκλικών κτισμάτων. Η περιοχή είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από την πρώιμη εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.). Εμπνευστής ο ίδιος της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη σύμφωνα με την ερμηνεία της Οδύσσειας, τοποθετεί το παλάτι του Οδυσσέα στο Νυδρί. Πολλά από τα ευρήματα του Νταίρπφελντ, κτερίσματα, αγγεία και λείψανα μυκηναϊκής εποχής, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Ο ίδιος ο Νταίρπφελντ αγάπησε τόσο το νησί που θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Υπάρχει η πληροφορία ότι το εκκλησάκι αυτό είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ιερό των Νυμφών.
  Συνεχίζοντας από το Βλυχό με παράκαμψη προς τα αριστερά, η διαδρομή οδηγεί ανάμεσα από αιωνόβιες ελιές, στην καταπράσινη περιοχή Γένι, μπροστά από την παραλία Δεσίμι. Στο τέλος του δρόμου ένα μικρό μονοπάτι καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, προσφέροντας μια άλλη άποψη του Νυδριού εξίσου εντυπωσιακή. Η επίσκεψη της Αγίας Κυριακής μπορεί να γίνει και με μικρά μισθωμένα καΐκια.
  Πάνω από τον όρμο του Βλυχού ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο χωριό Χαραδιάτικα και από εκεί ανεβαίνει στον οικισμό Aλατρο. Κι αυτό όπως και τα άλλα μικρά ορεινά χωριουδάκια της περιοχής είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο...
  Η περιοχή των Χαραδιάτικων είναι ξεχωριστή και για το όμορφο φαράγγι της. Πανέμορφο κι αυτό, ανέγγιχτο από ανθρώπινες παρεμβάσεις, είναι ιδανικό για περιπάτους μέσα στη φύση. Στο φαράγγι σώζονται πολλοί νερόμυλοι, απομεινάρια της αγροτικής ζωής του τόπου και μάρτυρες της ύπαρξης ορμητικών υδάτων που εκμεταλλεύονταν οι κάτοικοι για να αλέσουν τις σοδειές τους.
  Μετά το Βλυχό ανηφορίζοντας προς τα νότια, συναντάμε το Κατωχώρι, μικρό, γραφικό χωριουδάκι με λιθόκτιστα σπιτάκια. Εδώ ήταν παλιά η έδρα του Δήμου. Υπάρχουν ακόμα τα κτίρια που στέγαζαν τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως τα δικαστήρια. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με αγιογραφίες του 16ου αιώνα.
  Νοτιότερα στη διαδρομή αυτή, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι ο Πόρος, παλιό χωριό της περιοχής, σκαρφαλωμένο πάνω σε μια απότομη πλαγιά με προσανατολισμό προς τα δυτικά, σαν να έχει γυρίσει την πλάτη του στη θάλασσα. Το χωριό είναι τριγυρισμένο από πράσινο και μοιάζει να ζει σε δικούς του ήρεμους ρυθμούς.

ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το χωριό Περιγιάλι βρίσκεται στο δρόμο προς το Νυδρί, λίγο μετά τη Νικιανά. Μέσα από τον αρμονικότερο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, παράδοσης κι εκσυγχρονισμού προβάλλει από και πανέμορφο μαζί και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσει τον επισκέπτη με τη μαγευτική του θέα προς τα κατάφυτα Πριγκιποννήσια. Οι παραλίες του είναι πολλές και πεντακάθαρες και η παρουσία του δίπλα από το Νυδρί που αποτελεί ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Λευκάδας, το κάνει ακόμα περισσότερο πολυσύχναστο. Αξίζει να επισκεφθείτε την Κόκκινη Εκκλησία που χτίστηκε το 1478 και το 1821 μετατράπηκε σε ορμητήριο των οπλαρχηγών, καθώς και το Ναό των Αγίων Πάντων και στη συνέχεια τον οικισμό Πλατυστόμου που θα σας εντυπωσιάσει με την πανοραμική θέα. Η λαϊκή παράδοση που ανθίζει στην περιοχή και η αγνή φιλοξενία των ντόπιων, θα σας μείνουν αξέχαστα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Πόρου

ΠΟΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 95475
Φαξ: +30 26450 95475
  Ο Πόρος είναι ένα παραθαλάσσιο Λευκαδίτικο χωριό στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο και στην ηρεμία, κοντά στη θάλασσα. Η μαγευτική του θέα προς τα γύρω νησιά και η ιδανική για κολυμβητές θάλασσά του ο "Μικρός Γιαλός" με τα πεντακάθαρα βαθιά νερά είναι κάτι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Το χρώμα της φύσης καθρεφτίζεται μέσα στη θάλασσα και της δίνει το μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα του Ιονίου. Στην κορυφή του Πόρου υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα κτίρια.
  Είναι ένας παμπάλαιος πύργος-παρατηρητήριο προς την περιοχή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Γι’ αυτό και ο Πόρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ένα "μπαλκόνι" απ' όπου βλέπει κανείς πεντακάθαρα τα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλλονιά. Στον Πόρο θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με καλό Λευκαδίτικο φαγητό και φυσικά την φιλοξενία του Λευκαδίτη που θα σας μείνει αξέχαστα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

ΣΥΒΟΤΑ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Ένας κλειστός, σαν φιόρδ, κόλπος, φιλοξενεί αυτό το μικρό, γραφικό παραλιακό χωριό. Επειδή ο κόλπος είναι εντελώς προστατευμένος αποτελεί ιδανικό μέρος για τον ελλιμενισμό σκαφών. Γύρω γύρω καταπράσινοι λόφοι. Σε κοντινή απόσταση από τα Σύβοτα βρίσκεται η Χοιροσπηλιά, όπου η σκαπάνη του Dοrpfeld έφερε στο φως νεολιθικά ευρήματα. Στη διαδρομή από τον Πόρο προς τα Σύβοτα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα χωριά Φτερνό, Βουρνικάς, Σύβρος, Αγιος Ηλίας. Από τον Αγιο Ηλία μπορεί κανείς μέσα από ένα μονοπάτι να φτάσει στην κορυφή του όρους Σταυρωτά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Δημοτικό Διαμέρισμα Σύβρου

ΣΥΒΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 39379
Φαξ: +30 26450 39379
Όλη η περιοχή του Σύβρου παρουσιάζει ιδιαίτερες και ποικίλες ομορφιές. Χαμηλότερα κυριαρχούν οι ελιές, ενώ καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει εμφανίζονται αρκετά πλατάνια. Ο τόπος έχει πολλά νερά και αρκετές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα παλιών αγροτών, ο Σύβρος είχε τους περισσότερους νερόμυλους, 24 συνολικά, για τις ανάγκες των ντόπιων. Εδώ είναι και οι πηγές του φαραγγιού της Κερασιάς, που είναι από τα πιο όμορφα του νησιού. Όσοι αγαπούν τον περίπατο στη φύση σύντομα θα μπορούν να τον απολαύσουν σε μονοπάτια που περιδιαβαίνουν αυτά τα υπέροχα μέρη θαυμάζοντας τις ξεχωριστές φυσικές καλλονές του τόπου, καθώς και το όμορφο δάσος της Δάφνης. Κοντά στο Σύβρο βρίσκεται και η σπηλιά Καρούχα, που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί.

ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ (Δήμος) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Η περιοχή Σφακιωτών σύμφωνα με την παράδοση πήρε την ονομασία της από την εγκατάσταση Κρητικών από τα Σφακιά τον 16ο ή τον 17ο αιώνα στα μέρη αυτά. Είναι κυρίως μια ημιορεινή περιοχή που εκτείνεται γύρω από μια πλούσια κοιλάδα. Αποτελείται από τα χωριά Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος και Πινακοχώρι, Με τα χρόνια και την εξέλιξη έχουν αναπτυχθεί τόσο, ώστε σχεδόν έχουν ενωθεί το ένα με το άλλο. Ελαιώνες, εύφορα περιβόλια και εκτεταμένοι αμπελώνες συνθέτουν το τοπίο που απλώνεται καταπράσινο. Η θέα προς την πόλη της Λευκάδας και το Ιόνιο είναι μαγευτική από πολλά σημεία του τόπου. Στο Δήμο Σφακιωτών ανήκουν διοικητικά και τα χωριά Δρυμώνας και Εξάνθεια που βρίσκονται στα δυτικά του νησιού με λιγότερη βλάστηση τριγύρω, αλλά με εξαιρετική θέα.
  Πολλά είναι τα αξιοθέατα και σε τούτο τον τόπο. Η φύση φρόντισε να προικίσει τα μέρη αυτά με σπάνιες ομορφιές. Μια απ' αυτές είναι το φαράγγι της Μέλισσας. Mέσα στο φαράγγι, μεταξύ των χωριών Κάβαλος και Απόλπαινα σώζονται ερείπια μικρών οικισμών. Επίσης ανάμεσά τους υπάρχουν πολύ παλιοί νερόμυλοι, ίσως οι παλαιότεροι του νησιού, οι οποίοι αναφέρονται στο Διάταγμα του Βολτέρου Βρυέννιου που δημοσιεύτηκε το 1355. Η περιοχή αυτή έχει συμπεριληφθεί σε ειδικό πρόγραμμα ανάπλασης, ώστε να γίνει επισκέψιμη για όλους όσους αναζητούν μονοπάτια που τους φέρνουν σε επαφή με την όμορφη φύση. Οι παλιοί λένε ότι εδώ έπλεναν τα "μαλλιά", τα προικιά των κοριτσιών που ετοιμάζονταν για γάμο. Στο φαράγγι και στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλά πέτρινα γεφύρια, πηγάδια και πηγές απ' όπου αναβλύζουν ακόμα κρυστάλλινα νερά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεδιψάσει και να ξεκουραστεί.
  Στη θέση Φρυάς, μεταξύ Καβάλου και Ασπρογερακάτων, σώζονται τούρκικα πηγάδια ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε όλα τα χωριά του Δήμου. Στο Φρυά υπάρχουν και δύο αιωνόβια πλατάνια. Το δεύτερο πιστεύεται πάντως ότι φυτεύτηκε το 1845. Εδώ υπάρχει και οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο συνδεδεμένο άμεσα με τη ζωή του τόπου την εποχή που η παραγωγή κρασιού ήταν μια από τις κυριότερες εργασίες στο νησί. Το οινοποιείο των Σφακιωτών ιδρύθηκε το 1929 και συνεχίζει να λειτουργεί. Η Ένωση Συνεταιρισμών διέθετε τέσσερα οινοποιεία συνολικά. Το παλαιότερο βρισκόταν στη Βασιλική με έτος ίδρυσης το 1927. Το τρίτο ήταν στην Εξάνθεια και το πιο νέο, απέναντι από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ξεκίνησε το 1950 και εξακολουθεί να λειτουργεί κι αυτό σήμερα...
  Μια εξαιρετικά γραφική διαδρομή που γίνεται και με το αυτοκίνητο, είναι η διαδρομή που ξεκινάει από τα Ασπρογερακάτα και κατεβαίνει δυτικά προς τα Πευκούλια, περνώντας πρώτα μέσα από μια κατάφύτη περιοχή και στη συνέχεια από τη Λαγκάδα, ένα στενό λαγκάδι γεμάτο από μια ειδική αυτοφυή ποικιλία πεύκων που ονομάζεται αλλέπιος πεύκη, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και καταλήγει σε μια εκτεταμένη πανέμορφη αμμουδερή παραλία, την παραλία Πευκούλια, κοντά στο γνωστό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Νικήτα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Τσουκαλάδων

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 97248
Φαξ: +30 26450 97248
  Ακολουθώντας τη βορειοδυτική διαδρομή, περνώντας από το κατάφυτο από πεύκα μοναστήρι της Φανερωμένης με την πανοραμική θέα προς το Ιόνιο, θα συναντήσετε το χωριό Τσουκαλάδες. Ένα χωριό που έχει ταιριάξει αρμονικότατα την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό και σας προσφέρει ηρεμία, και γαλήνη, αλλά και άνεση στις επιλογές σας.
  Στην περιοχή των Τσουκαλάδων βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πευκούλια εκεί που τα καταπράσινα πεύκα κυριολεκτικά αγγίζουν την πεντακάθαρη θάλασσα και δημιουργούν μια εικόνα μαγευτική, μια εικόνα που απελευθερώνει όλες τις αισθήσεις. Πρόκληση για όσους αγαπούν την εξερεύνηση αποτελεί το ως τώρα ανεξερεύνητο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη στην περιοχή. Αξίζει να επισκεφθείτε και την περιοχή του Δημοτικού Σχολείου όπου το ηλιοβασίλεμα θα μαγέψει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Και φυσικά υπάρχει το κοινοτικό πευκοδάσος του χωριού που θα αφήσει άφωνους τους λάτρεις της φύσης.
  Αξίζει να το περπατήσετε με μια καλή παρέα ή και μόνοι σας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ