gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΗΛΑΝΤΙΟ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 52326
Η γραφικότατη παραλία του Μπουρτζίου πήρε το όνομα της από το μεγάλο και επιβλητικό κατά την Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία Φρούριο το οποίο ήταν μέσα στη θάλασσα και έλεγχε τα στενά του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου για την είσοδο και έξοδο των πειρατών προς τη Χαλκίδα. Σήμερα δεν υπάρχουν παρά απομεινάρια από ένα σωρό με πέτρες και ένα μικρό τμήμα του άλλοτε επιβλητικού Κάστρου. Η παραλία στο Μπούρτζι δεν είναι τόσο δημοφιλής για το μπάνιο αλλά για τις ψαροταβέρνες που υπάρχουν τριγύρω και μπορεί κανείς να γευθεί το πραγματικά φρέσκο και γλυκό ψάρι του Ευβοϊκού Κόλπου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αφρατίου

ΑΦΡΑΤΙ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 53019
  Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του δήμου και καλύπτεται από μεγάλη δασική έκταση με πεύκα. Εδώ γίνεται το μεγάλο και με τα παλαιά έθιμα, πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη και πολιούχου του Αφρατίου. Μέσα στο συγκεντρωμένο και γραφικό χωριό βρίσκεις πολλές παραδοσιακές βραδινές ταβέρνες για καλό ψητό αρνί και ντόπια βαρελίσια ρετσίνα (κρασί).
  Ονομάστηκε Αφράτι, από τα αφράτα, γόνιμα και απαλά χώματα που υπάρχουν στον Κάμπο του δεξιά και αριστερά των όχθων του ποταμού Λήλα. Αλλοι παραδέχονται από άρχοντα Βυζαντινό με το όνομα Αφράτιος, που ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας της περιοχής και άρχοντας του τόπου.
  Παλαιά γινόταν μεγάλη εξόρυξη Λευκόλιθου. Βόρεια του Αφρατίου συλλέγονται τα νερά του ποταμού Λήλαντα, από τα οποία αρδεύεται ολόκληρο το Ληλάντιο Πεδίο. Στα βόρεια και βορειοανατολικά υπάρχει μία πελώρια σπηλιά με μαύρο σταλακτιτικό διάκοσμο, η Μαύρη Σπηλιά που οφείλεται στο οξείδιο του Μαγνησίου. Στο λόφο του Αγίου Χαραλάμπους, βρέθηκαν λεπίδες, ξέστρα της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και προϊστορικά όστρακα. Βόρεια και στην Βορειοδυτική όχθη του ποταμού Λήλα βρίσκονται απομεινάρια σε πολύ καλή κατάσταση από το λεγόμενο Πάνω Χάνι. Εδώ οι διαβάτες, και οι αγωγιάτες της εποχής Τουρκοκρατίας και μέχρι την διάδοση του αυτοκινήτου περί τα 1960 περίπου που κατέβαιναν από τα χωριά της Δίρφυς και τα γύρω χωριά της Κεντρικής Εύβοιας, σταματούσαν για να ξαποστάσουν εκείνοι και τα ζώα τους και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για να μεταφέρουν την πραμάτεια στην πόλη της Χαλκίδος. Το Χάνι διέθετε Ταβέρνα - Καφενείο - Πρόχειρα καταλύματα ύπνου καθώς τροφές για τα άλογα και μηχανικά εξαρτήματα για επισκευή των αμαξιών (κάρα σούστες κ.λπ.)

Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλικού

ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Κωμόπολη) ΕΥΒΟΙΑ
  Το Βασιλικό μαζί με το επίνειό του, το Λευκαντί, έχει πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκους. Σύγχρονη κωμόπολη και με δυνατότητες ανάπτυξης και πολλαπλές οικονομικές δραστηριότητες. Εάν λειτουργήσουν υποδομές και υπηρεσίες το μέλλον του ανήκει. Αρχαιολογικοί χώροι (Ξηρόπολη), όμορφες παραλίες και αυξημένες δυνατότητες απασχόλησης το καθιστούν κομβικό κέντρο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
  Δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, στο Ληλάντιο Πεδίο συναντάμε το όμορφο Βασιλικό. Κτισμένο στην Ανατολική όχθη του ποταμού Λήλα, απλώνεται μέχρι τις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού με επίνειο του το ανεπανάληπτα όμορφο και γραφικό Λευκαντί.
  Βρίσκεται σε μία από τις πιο εύφορες περιοχές της εύβοιας. Η πόλη διασχίζεται από την Εθνική επαρχιακή οδό Χαλκίδος Νοτίου Ευβοίας.   Έντονα ανεπτυγμένη περιοχή. Η κύρια απασχόληση είναι στις βιομηχανίες της περιοχής και τον αγροτικό τομέα, ενώ υπάρχει έντονη ανάπτυξη και στον τουρισμό, με πλήθος από δωμάτια και Ξενοδοχεία, Κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες και μπαρ - που αξιοποιούν την πολύ όμορφη παραλία της περιοχής Λευκαντί.
  Το κέντρο του Βασιλικού όπου και το Δημαρχείο, το Αστυνομικό τμήμα οι Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η παλιά πλατεία του, είναι μία παραδοσιακή πόλη των 7- 8 χιλιάδων κατοίκων, με ωραία νεοκλασικά διώροφα κτίρια και με ένα εμπορικό κέντρο που κυρίως έχει αναπτυχθεί πάνω στο δημόσιο δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα του Νομού τη Χαλκίδα με την Νότιο Εύβοια.
  Μερικά μέτρα Βόρεια από το παλιό ιστορικό κέντρο του Βασιλικού και την παλιά πλατεία δεσπόζει αγέρωχος ο Πύργος του Βασιλικού. Ένας γεροδεμένος τετράγωνος Πύργος σε πάρα πολύ καλή κατάσταση που είχε προορισμό να προστατεύει τους κατοίκους του πλούσιου και πολυάνθρωπου αυτού χωριού από τις επιδρομές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύτικα

ΜΥΤΙΚΑΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 52770
  Ένα από τα πιο αρχαία ιστορικά είδη καλλιέργειας του Ληλαντίου Πεδίου είναι το αμπέλι, που καλλιεργείται στην περιοχή αμπέλια του Μύτικα, των Φύλλων, του Αφρατίου και του Αγίου Νικολάου, στην ίδια περιοχή όπου καλλιεργώταν και πριν χιλιάδες χρόνια. Κατά την αρχαιότητα τιμόταν εδώ ο θεός του αμπελιού Διόνυσος του οποίου υπήρχε και ιερό.
  Το όνομα Μύτικας κατά τους γλωσσολόγους προέρχεται από τη θεά Μήτι, που ήταν σύζυγος του Δία, υπήρχε μάλιστα και ιερό προς τη θεά, που ήταν η πολιούχος και η προστάτιδα του Μύτικα. Η ονομασία του καθιερώθηκε από τους Αθηναίους κληρούχους που εγκαταστάθηκαν στο Ληλάντιο Πεδίο. Ο Μύτικας είναι κτισμένος σποραδικά σε όλη την έκτασή του, όλη η περιοχή είναι ένας απέραντος δενδρόκηπος, ένα περιβόλι της Εδέμ.
  Εδώ στο Μύτικα θα συναντήσεις και πολλά ελαιοτριβεία δείγμα της πλούσιας και ποιοτικής παραγωγής σε ελαιόλαδο του Ληλαντίου Πεδίου. Μέσα στο καταπράσινο πεδινό τοπίο με τις χίλιες δυο καλλιέργειες υψώνεται χωμάτινος λόφος και στην κορυφή του υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και οι δύο ενετικοί πύργοι που στέκουν εκεί αγέρωχοι από το 13ο αιώνα. Ο δρόμος για τους δύο πύργους είναι βατός και από εκεί μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την ομορφιά του πεδινού τμήματος του Ληλαντίου.
  Οι πύργοι φωταγωγήθηκαν πρόσφατα από το δήμο και την νύκτα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα που είναι ορατό από πολλές θέσεις του Ληλαντίου. Στο βορειοδυτικό τμήμα του και πάνω στην πλαγιά του όρους Βαθροβούνι υψώνεται αγέρωχο το παρεκκλήσι του Προφήτου Ηλία κτισμένο σε ένα απότομο βράχο. Από εδώ πάνω έχεις στα πόδια σου σαν χαλί το γαλάζιο του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου με τις θαυμάσιες παραλίες του και το πράσινο των αμπελώνων και ελαιώνων του Ληλαντίου πεδίου. Στο γεωγραφικό κέντρο του απλωμένου σε όλο το μήκος και πλάτος του Μύτικα και μέσα σε πυκνή πεδινή βλάστηση από αμπελώνες και ελαιώνες βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Λαμψάκου

ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 22215
   Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και είναι η πρώτη κωμόπολη που συναντάς μπαίνοντας στο Ληλάντιο.
  Ο επισκέπτης που έρχεται από τη Χαλκίδα στα πρώτα Φανάρια του Ληλαντίου, αφήνει αριστερά του την Εθνική οδό Χαλκίδος - Νοτίου Ευβοίας, η οποία περνά από το Μύτικα και το Βασιλικό και οδηγεί το αυτοκίνητό του δεξιά, προς Νέα Λάμψακο, Αγιο Νικόλαο & Μπούρτζι.
  Η Νέα Λάμψακος μέχρι το έτος 1923, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από την Λάμψακο της Μικράς Ασίας ήταν γεωγραφική περιοχή της τότε Κοινότητας Αγίου Νικολάου και όλο το εδαφικό της τμήμα άνηκε στο μεγάλο Τσιφλίκι του Βαρατάσου. (Το υπόλοιπο τσιφλίκι και η παλαιά κατοικία του Βαρατάσου υπάρχουν σήμερα στον Αγιο Νικόλαο).
  Είναι μία κωμόπολη κτισμένη με απίθανο σχεδιασμό. Συνδυάζει τη γραφικότητα του χωριού με τις υπέροχες μεγάλες πλατείες και τους ωραίους δρόμους.
  Στη Νέα Λάμψακο με τους 1750 κατοίκους ο επισκέπτης που είναι θαυμαστής του ούζου και του θαλασσινού ουζομεζέ θα βρει κάτι που δεν το συναντά σε καμία γωνιά της γης.
  Εδώ σε κάθε τετράγωνο από την Αρχή μέχρι την παραλία υπάρχουν δύο τρία και τέσσερα ουζερί. Από οικογενειακό ουζερί μέχρι και παραδοσιακό ούζο με μεζέ, από τους πιο νόστιμους και φρέσκους ουζομεζέδες που βγάζει ο Ευβοϊκός κόλπος. Η Νέα Λάμψακος είναι γνωστή για το ούζο της όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για να πιουν ούζο και να γευθούν τους σπεσιαλιτέ ουζομεζέδες της Νέας Λαμψάκου, πολλοί ξεκινούν όχι μόνο από την κοντινή Αθήνα, αλλά και από αυτή την Θεσσαλονίκη που φημίζεται για το ούζο και τους ωραίους ουζομεζέδες της.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φύλλων

ΦΥΛΛΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 53550
  Τα Φύλλα που το όνομα του προέρχεται από την πλούσια σε φυλλωσιά και πράσινη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους Φύση, είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, αλλά με πλούσιο κάμπο αμπελιών και οπωροφόρων δένδρων ο οποίος απλώνεται στα πόδια του.
  Τα Φύλλα που τα αναφέρουμε τελευταία λόγω της Αλφαβητικής του σειράς είναι το πιο πλούσιο σε ιστορία χωριό του Ληλαντίου με πολλά και αξιοθέατα αρχαία μνημεία.
  Γραφικότατο με το παλιό χωριό να είναι στο ύψωμα κάτω από τον λόφο που στην κορυφή του στέκεται αν και λαβωμένο από τις χιλιετίες και το χρόνο το αγέρωχο κάστρο του με το όνομα "ΚΑΣΤΕΛΙ".
  Στη μέση του χωριού περνούν δύο δρόμοι, ο ένας οδηγεί στο γειτονικό Αφράτι και ο άλλος στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ. Μεταξύ των δύο αυτών δρόμων βρίσκεται και η πλατεία του χωριού με τον Ιερό Ναό της Παναγίας, που γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου και η παλαιά οικία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη (Βώκου).
  Φύλλα, το χωριό του Ανδρέα Μιαούλη ή Ανδρέα Βώκου όπως ήταν το πραγματικό όνομα του πριν σκοτώσει τον Χασναντάραγα Γκεζαϊρ Μπέη, Τούρκο πασά της περιοχής και φύγει μαζί με την οικογένεια του για την Ύδρα όπου ήταν η γενέτειρα της μητέρας του. Στα Φύλλα σώζεται σε άριστη κατάσταση το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη, εδώ υπάρχουν πολλοί απόγονοι συγγενείς του με το επώνυμο Κεμίδης διότι εξαναγκάσθηκαν από τους τούρκους να το αλλάξουν από Βώκος σε Κεμίδης μετά την φυγή του Ανδρέα Μιαούλη από τα Φύλλα για την Ύδρα. Σήμερα κάποιοι απόγονοι του Μιαούλη άλλαξαν το επώνυμο τους πάλι σε Βώκος και η οικία του μεγάλου Ναυάρχου και αγωνιστή του 21 λειτουργεί ως Μουσείο Ανδρέα Μιαούλη και ανήκει στο Δήμο Ληλαντίων. Εδώ στα Φύλλα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τον οικισμό Καμάρι όπου συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, και να γίνει ένα με τους φιλόξενους ντόπιους, να ζήσει από κοντά το χρώμα και το άρωμα ενός χωριού που οπτικά έχει μείνει εκεί στα μέσα του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, με στέγες και τοίχους από πέτρα μέσα στο πευκοδάσος. Έτσι ακριβώς όπως το γνώρισαν και οι καπεταναίοι του 1821.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ