gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Ονομασία του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΕΙΡΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Ονομασία του τόπου (6)

Links

Ellopia

ΔΩΔΩΝΗ (Αρχαία πόλη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
An ancient name of the district about Dodona in Epirus.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
  Δυσκολία αντιμετωπίζει κανείς στην προσπάθεια ετυμολόγησης του τοπωνυμίου «Iωάννινα». Oι πρώτοι ερευνητές απέδιδαν την προέλευση του ονόματος στον ναό του Aγίου Iωάννου του Προδρόμου, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το τζαμί του Aσλάν πασά. Ο Γ. Xατζηδάκης πίστευε ότι η λέξη είναι σλαβικής προελεύσεως, ενώ, προσφάτως, ο G. Henrich κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το θέμα του ελληνικού γυναικείου ονόματος Iωάννα / Γιάννα, το οποίο δανείστηκαν οι Σλάβοι με τη μορφή Jo(v)ana /Jana, και την προσθήκη του σλαβικού επιθήματος -ina. H αρχική σημασία του τοπωνυμίου ήταν πιθανόν «η γη της Iωάννας/Γιάννας». Βέβαια αυτή η άποψη του Henrich ξεκινάει από την υπόθεση πως η Iωαννίνη, της οποίας ο επίσκοπος αναφέρεται το 879, ταυτίζεται με τα Ιωάννινα και κατά συνέπεια θεωρεί ότι η αρχική ονομασία της πόλης ήταν θηλυκού γένους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Πράμαντα - Ονοματολογία της περιοχής

ΠΡΑΜΑΝΤΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΣΟΠΕΛΑ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ

ΦΡΑΞΟΣ (Τοποθεσία) ΠΡΑΜΑΝΤΑ
Αλλη συνοικία των Πραμάντων, πού ειπώθηκε έτσι από το ευρισκόμενο σ' αυτή ομώνυμο δέντρο (φράξος από το λατιν. Fraximus καί στα ελληνικά μελία, μιλήσαμε ήδη γι' αυτό).

Σελίδες επίσημες

ΦΙΛΙΑΤΕΣ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Το όνομά πιθανόν το οφείλει σε παλιό οικιστή η γαιοκτήμονα -ονόματι Φίλιππο- υποκοριστικό του οποίου είναι στην περιοχή το Φίλης ή και Φίλιας. Μια περιοχή που υπάρχει η συνήθεια να παίρνει το όνομα της από κάποιoν οικιστή κ.λπ. όπως άλλωστε αποδεικνύεται κι από άλλες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή: Ζαβαλιάτες, Σκαρπάτες, Ζερβάτες κι ακόμη, Μαρκάτες, Βαγγαλάτες, Λινάτες, Γεωργουτσάτες και Δουκάτες, Ποντικάτες κ.λπ. στην απέναντι Κέρκυρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Θεσπρωτίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ