gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης για το τοπωνύμιο: "ΑΜΑΛΙΑΔΑ Πόλη ΗΛΕΙΑ".


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (3)

Βιβλιοθήκες

Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

  Το 1957 (αρ. απ. 26/19-2-1957) ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Δραστηριότητες του Σωματείου είναι η λειτουργία αναγνωστηρίου βιβλιοθήκης και πολιτιστικές δραστηριότητες. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί επί σειρά ετών σε ενοικιαζόμενο χώρο επί της οδού Όθωνος-Αμαλίας. Από το 1973 στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο,στην πλατεία Ελευθερίας. Το κτίριο είναι κληροδότημα του Ομογενούς, [ΗΠΑ] Χρήστου Παπαχριστόπουλου. Το Σωματείο μετονομάζεται σε «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας» (αρ. απ. 252/21-12-1972). Διαθέτει περί τους 16000 τίτλους βιβλίων. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη. Σημαντική είναι και η πολιτιστική του δραστηριότητα που απευθύνεται στο κοινό της Αμαλιάδας και στους μαθητές. Για τους μαθητές ετοιμάζονται ειδικά προγράμματα, που αφορούν ποικίλους τομείς γνώσης. Οι δραστηριότητές της στηρίζονται στους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας,σε μετακλητούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε συνεργασίες με άλλους φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ΥΠΠΟ. Πρόσφατα δόθηκε έμφαση στην δημιουργία τμήματος Τοπικής Ιστορίας Ηλείων συγγραφέων και Μαθητικών Εντύπων.
  Έτσι το κοινό και προπάντων οι μαθητές βρίσκουν το υλικό εκείνο που τους είναι απαραίτητο για την ενημέρωσή και τις έρευνές τους.
  Για πάρα πολλά έτη ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης στηρίζεται κατά μέγιστο λόγο στους δωρητές.
  ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
  Μεγάλοι ευεργέτες της βιβλιοθήκης μπορούν να θεωρηθούν ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ο μετέπειτα και εξ αφορμής βιβλιοθήκης κληροδότης του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.
  Ο Χρήστος Παπαχριστόπουλος ορίζει επιτροπή που διαχειρίζεται τα του Κληροδοτήματος. Με την αποπεράτωση του κτιρίου διατίθενται και κονδύλια για την λειτουργία της βιβλιοθήκης.
  Ο Κ. Λαζαράκης ενισχύει και για πολλά χρόνια οικονομικά την βιβλιοθήκη, την εμπλουτίζει με νέους τίτλους βιβλίων και υλικοτεχνική υποδομή[1963-1982].
  ΔΩΡΗΤΕΣ
  Προ πάντων σε αυτούς οφείλει η βιβλιοθήκη τον εμπλουτισμό της σε νέους τίτλους.
  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
  Λειτούργησε κατά περιόδους. Την πρώτη δεκαετία από την ίδρυσή της γίνεται ο πνευματικός φάρος της πόλης. Λειτουργεί δυναμικά ως δανειστική, με μια παράλληλη πνευματική κίνηση με την συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επί ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ «1967-1974» δεν γίνονται εκλογές στο «ΣΩΜΑΤΕΙΟ» της βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της, έως και τις αρχές της δεκαετίας του ?70. Από τις αρχές του ΄70 γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσής της, στον τομέα ταξινόμησης των βιβλίων και των πνευματικών δραστηριοτήτων. Παρά την αναδιοργάνωση η έμφαση δίνεται στις ποικίλες εκδηλώσεις κι όχι στη λειτουργία του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, που και πάλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διακόπτεται η λειτουργία του έως και τις αρχές του 1990 . Έκτοτε γίνεται προσπάθεια ταξινόμησης των βιβλίων, μηχανοργάνωσή της και αρχίζει η επαναλειτουργία του που συνεχίζεται έως και σήμερα.[1998]. Τα αποτελέσματα είναι θετικότατα. Το αναγνωστικό κοινό, όλων των ηλικιών και των πνευματικών ενδιαφερόντων, πολλαπλασιάζεται ραγδαία. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις διαρκείς, οργανωμένες και με όραμα προσπάθειες που καταβλήθηκαν για πολλά χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: απόκτηση βιβλίων που να ενδιαφέρουν το κοινό, εκδηλώσεις στο χώρο του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, προγράμματα εκπαιδευτικά για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στα δημοτικά και στα γυμνάσια για θέματα περιβάλλοντος και Τοπικής Ιστορίας, σεμινάρια εκπαιδευτικά σε συνεργασία με άλλους φορείς, ανακοινώσεις στις τοπικές εφημερίδες με τα ονόματα των δωρητών και των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης. Σημαντικότατο ρόλο στην όλη κίνηση έπαιξε η καλή λειτουργία της βιβλιοθηκονόμου.

Μουσεία

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας

  Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο είναι ένας από τους τομείς των Πνευματικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Αμαλιάδας. Ξεκίνησε στις αρχές του 1993 από Επιτροπή που ορίστηκε από το Δήμο.
  Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη του 1994 και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. από το Νοέμβριο του 1995. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1932 ιδιοκτησίας των αδελφών Μαρούτα, μεταναστών στις Η.Π.Α στα τέλη του 19ου αιώνα.
  Φιλοσοφία και στόχος του Λ.Μ. είναι η διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
  Τα εκθέματα του Λ.Μ. ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: σε έργα (εργαλεία) της εγχώριας λαϊκής τέχνης, σε αντικείμενα (βιοτεχνικά) εγχώριας παραγωγής και εισαχθέντα από το εξωτερικό (Η.Π.Α.). Τα τελευταία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους επαναπατριζόμενους μετανάστες, τους συγγενείς και την ανερχόμενη αστική τάξη της Αμαλιάδας.
  Σχεδόν όλα χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
  Όλα τα παραπάνω, κατάλοιπα ενός πολιτισμού παραδοσιακού, γίνονται η γέφυρα με το παρελθόν, ερμηνεύουν το παρόν, καθώς δείχνουν την πορεία της τοπικής κοινωνίας προς την αστικοποίηση ως τρόπο ζωής και τον εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής. Αυτή τη γέφυρα, το πέρασμα από μια εποχή στην άλλη, είναι υποχρέωσή μας είναι να διαφυλάξουμε, για να γίνεται ο τόπος πληροφόρησης, γνώσης και συγχρόνως αυτογνωσίας, αλλά και αξιοποίησής της, για τους ενδιαφερόμενους της νεώτερης γενιάς. Το λαογραφικό υλικό είναι από δωρεές των κατοίκων της περιοχής.
  Το Λ.Μ. φιλοδοξεί να προβάλλει την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από έγγραφα ενημερωτικά κείμενα, φωτογραφικό υλικό και σχετική βιβλιογραφία. Έχει κάνει τα πρώτα δειλά βήματα.
  Στο μέλλον προγραμματίζει να συμπεριλάβει και άλλες δραστηριότητες, που έχουν σχέση με την ιστορία, την παράδοση και τη δημιουργική δραστηριότητα του ανθρώπου που ζει σ' αυτόν τον τόπο.
  Ταξινόμηση Λαογραφικού Υλικού-Ενότητες
  Φωτοαντίγραφα: Γυναίκα και εργασία
  Διαχρονική ιστορία της περιοχής (φωτογραφίες, σχέδια κ.λ.π.)
  Αμαλιάδα-Ιστορία (19ος-20ος αιώνας)
  Ενδυμασίες και άλλα αντικείμενα
  Οικοτεχνία (αργαλειός-υφαντά κ.λ.π.)
  Αγροτικά εργαλεία
  Κρεβατοκάμαρα
  Οικιακά σκεύη
  Παραδοσιακά παιχνίδια
  Ραδιοφωνικά εκθέματα

Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαλιάδας

  Το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αμαλιάδας ξεκίνησε το 1988 με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως Ομιλίες, Μουσικές βραδιές με συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, Ημερίδες, Φιλολογικές συζητήσεις στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας. Παράλληλα δημιουργήθηκαν εικαστικά τμήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, ψηφιδωτών, η δημιουργία Μουσική Σχολής, η Κινηματογραφική Λέσχη, Χορευτικό συγκρότημα Παραδοσιακών χορών και Λαογραφικό μουσείο.
  Δημοτικό ωδείο μετατροπή μουσικής σχολή σε Ωδείο το Ιούνιο 2001. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αργότερα εμπλουτίστηκαν με διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις όπως Διαγωνισμός καλύτερου μπαλκονιού κάθε Μάιο, ζωγραφική graffiti σε σχολεία με συμμετοχή μαθητών, δενδροφυτεύσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών γύρω από την ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος.
  Το 1996 έγινε μία ραδιοφωνική εκπομπή «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», με συμμετοχή 52 μαθητών από τα γυμνάσια Αμαλιάδας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, δούλευαν θεματικές ενότητες που επέλεγαν μόνοι τους και είχαν σχέση με το σχολείο, τα μαθήματα, αντιμετώπιση μαθητών- εκπαιδευτών, το τρόπο ζωής, την πόλη, την κοινωνία, τις αγωνίες τους, το χάσμα γενεών, ανεργία. Οι δραστηριότητες των μαθητών επεκτείνονταν και στο δημοσιογραφικό τομέα, σχεδίαζαν εκπομπές έγραφαν κείμενα, έπαιρναν συνεντεύξεις, καθώς και στις μουσικές παραγωγές.
  Το 1997 δημιουργήθηκε ο θερινός κινηματογράφος "ΣΙΝΕ ΜΑΡΑΘΙΑ", από μια έμπνευση της στιγμής λόγω της ιδιομορφίας του συγκεκριμένου χώρου (ξέφωτο). Διαμορφώθηκε ο χώρος, έγιναν γεωτρήσεις, μελέτη και εγκατάσταση πυρασφάλειας καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Έτσι ξεκίνησαν οι παραστάσεις στις 7 Ιουλίου με πρώτη προβολή της ελληνικής ταινίας της Όλγα Μαλέα «Ο Οργασμός της Αγελάδας», παραγωγή 1997.
  Το χειμώνα του1998 συνεχίστηκε η προβολή ταινιών στο χειμερινό κινηματογράφο Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο με τη μηχανή που είχε αγοραστεί για την τότε Κινηματογραφική Λέσχη Αμαλιάδας. Η μηχανή άλλαξε χέρια και από την Κινηματογραφική Λέσχη Αμαλιάδας πέρασε στο Χειμερινό Κινηματογράφο Αμαλιάδας . Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μηχανή προβολής λειτουργούσε με κάρβουνο όπου αργότερα το κάρβουνο αντικαταστάθηκε με λυχνία.
Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα αρχές φθινοπώρου καθιερώθηκε το ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με προβολή ταινιών στην Αρχαία Ολυμπία και Αμαλιάδα.
  Το 1999 το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαλιάδας πραγματοποίησε συλλαλητήριο για τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας με συμμετοχή φορέων και κατοίκων της πόλης. Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη, ξαναδημιουργήθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική η οποία είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Ράλλη αλλά στην πορεία διαλύθηκε.
  Το 2000 στην γιορτή των Χριστουγέννων έδωσε την πρώτη της παράσταση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  Η αλλαγή της χιλιετηρίδας το 2000 γιορτάστηκε στην κεντρική πλατεία , από την μία με συμμετοχή της φιλαρμονικής και του χορευτικού τμήματος παραδοσιακών χορών του Δήμου Αμαλιάδας και από την άλλη, τα χιλιάδες βεγγαλικά που έκαναν τον ουρανό της πόλης της Αμαλιάδας να λάμψει, πρόσφεραν μια ξεχωριστή και γιορταστική ατμόσφαιρα ,καθιερώνοντας έτσι την Γιορτή της Πρωτοχρονιάς και για τα επόμενα χρόνια.
  Το 2001 η πρώτη ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ γίνεται πραγματικότητα. Ξεκίνησε στις 4 Μαΐου του 2001 στην πλατεία Μπελογιάννη-Βιβλιοθήκη με συμμετοχή παραγωγών και εμπόρων λουλουδιών της Ηλείας. Σκοπός ήταν να υπάρξει μία εμπορική κίνηση στην πόλη και οι πολίτες να παρακινηθούν διαμορφώνοντας τους χώρους τους (μπαλκόνια-κήπους). Κατά την τριήμερη διάρκεια της έκθεσης υλοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη φέρνοντας κυριολεκτικά την ΑΝΟΙΞΗ στην Αμαλιάδα περνώντας ένα ευχάριστο τριήμερο. Παράλληλα στο χώρο της βιβλιοθήκης πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με θέμα άνοιξη και λουλούδια παίρνοντας μέρος τοπικοί καλλιτέχνες.
  Τον Ιούνιο του 2002 κυκλοφορεί ο πρώτος τουριστικός οδηγός της πόλης της Αμαλιάδας και παρουσιάστηκε στην πρώτη έκθεση βιβλίου του 2002 στην Κουρούτα με συνδιοργάνωση του Δήμου Αμαλιάδας και του εμπορικού συλλόγου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ