gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (18)

Ιστορικά αρχεία

Κέντρο Ιστορικών Μελετών Καθολικής Επισκοπής Σύρου

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 82768
Φαξ: +30 22810 83924
  Στην Άνω Σύρο, παραπλεύρως του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου, στεγάζεται το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (Κ.Ι.Μ.Κ.Ε.Σ.). Το Κέντρο, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1986, συμπεριέλαβε τα ιστορικά και εκκλησιαστικά αρχεία των Καθολικών Επισκοπών Σύρου και Θήρας, καθώς και τα αρχεία του Δήμου Άνω Σύρου. Μέσα από τη διαφύλαξη και τη μελέτη των πρωτογενών ιστορικών πηγών, στόχος του ιδρύματος είναι η προβολή της ιστορίας της Σύρου και των Κυκλάδων γενικότερα.

Μουσεία

Sea World Museum

ΒΛΥΧΑΔΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Sea World Museum on the beach in Vlihadia shows the natural world under the sea -including sponges, of course- together with sunken treasure retrieved from local shipwrecks. There are also artefacts and memorabilia from the island's seafaring history. The Kalymnian House is a charming museum on the hill above Pothia, devoted to the island's life, customs and folklore. How did Kalymnians clean their teeth and wash their clothes? What games did children play? Why did mothers bath their baby boys in salt? What did a marriage contract involve? All the answers are here. Open Monday - Sunday 09.00 - 21.00.

This text is cited Febr 2004 from the Municipality of Kalymnos URL below.


Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

ΔΗΛΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η συλλογή των γλυπτών και των αναγλύφων του Μουσείου της Δήλου είναι μια από τις καλύτερες συλλογές του κόσμου. Κτίστηκε το 1904 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στις πέντε δυτικές αίθουσες του πρώτου κτηρίου προστέθηκαν μερικές ακόμη (1931 και 1972).
  Σήμερα διαθέτει εννέα αίθουσες στις οποίες εκτίθενται οι εξής συλλογές:
•Αγγεία των μέσων από την 3η χιλιετία - 1ο αιώνα π. Χ.
•Ειδώλια του 2ου - 1ου αιώνα π. Χ.
•Επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 7ου αιώνα - 1ου αιώνα π. Χ.
•Κοσμήματα και διάφορα μικροαντικείμενα του 2ου - 1ου αιώνα π. Χ.
•Ψηφιδωτά του 2ου και του 1ου αιώνα π. Χ.
  Σημαντικά εκθέματα του Μουσείου της Δήλου είναι:
•Κορινθιακό αλάβαστρο
•Το χάλκινο προσωπείο γενειοφόρου Διονύσου (2ος αιώνας)
•Aγαλμα του Απόλλωνα (2ος π.Χ.) Αρχαϊκή κόρη (580 π. Χ.)
•Το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Βορρέα που αρπάζει την Ωρείθυια (τέλος 5ου αιώνα π.Χ.)
• Τα αγάλματα του Διοσκουρίδη και της συζύγου του, Κλεοπάτρας (138μ. Χ.)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ΚΟΣΚΙΝΟΥ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22910 76462
Φαξ: +30 22910 76323

Βυζαντινή πινακοθήκη & γλυπτά του Περαντινού

ΜΑΡΠΗΣΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Στη Μάρπησσα υπάρχει πινακοθήκη και τμήμα μουσείο Γλυπτικής Νίκου Περαντινού. Ο γλύπτης καταγόταν από τη Μάρπησσα και δώρησε στην Κοινότητα192 γλυπτά. Στη μνήμη του διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και έκθεση ζωγραφικής. Σύντομα στο κέντρο του χωριού θα λειτουργήσει και λαογραφικό μουσείο. Ανατολικά του χωριού υψώνεται ο λόφος του Αγίου Αντωνίου (200μ. υψόμετρο) που στην κορυφή δεσπόζει το μοναστήρι και η γραφική ομώνυμη εκκλησία, ενώ λίγο χαμηλότερα υπάρχουν υπολείματα Ενετικού Κάστρου. Η θέα από το μοναστήρι που χτίστηκε τον 16ο αιώνα σ' αυτό που λέγετε μαγεία της φύσης.

ΝΑΞΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Το Μουσείο στεγάζεται στο Ενετικό κτήριο της Σχολής των Φρέρηδων, όπου σπούδασε ο Νίκος Καζαντζάκης. Το Μουσείο στεγάστηκε στο κτήριο αυτό το 1973. Στο Μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης όσο και χρηστικά αντικείμενα (5300 π. Χ. - 5ος αιώνας μ. Χ.) που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Νάξο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα. Εκτίθενται μεταξύ άλλων συλλογές μαρμάρινων ειδωλίων της πρωτοκυκλαδικής εποχής (3200 - 2300 π. Χ.), αγγείων της μυκηναϊκής και γεωμετρικής εποχής καθώς και κεραμικών και γυάλινων αγγείων της ρωμαϊκής εποχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Δίπλα στο γυμνάσιο της Παροικιάς βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, που ξετυλίγουν στα μάτια του επισκέπτη την ιστορία 6.000 χρόνων. Από τον προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο (νεολιθικά ευρήματα) σώζεται το μαρμάρινο ειδώλιο της "χοντρής κυρίας", που εκφράζει τη γονιμότητα, και θαυμάσια πήλινα αγγεία.
  Ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός εκπροσωπείται με μεγάλο αριθμό αντικειμένων που ήταν κυρίως ταφικές προσφορές. Ο μυκηναϊκός οικισμός στο λόφο των Κουκουναριών (Νάουσα) έδωσε πολλά ενδιαφέροντα αγγεία, όμως το σημαντικότερο σύνολο κινητών αρχαιοτήτων προέρχεται από το νεκροταφείο της Παροικιάς. Ένα από τα αριστουργήματα του Μουσείου της Πάρου και από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής τέχνης, είναι το άγαλμα Νίκης (5ου π.Χ. αι.). Παριστάνει μία γυναικεία φτερωτή νεανική μορφή. Ένα δεύτερο μεγάλο έργο είναι το άγαλμα της Γοργούς (μυθολογικό τέρας), του 6ου π.Χ. αι., που εικονίζεται με τα φτερά της ανυψωμένα προς τα πίσω. Από τα υπόλοιπα γλυπτά του μουσείου ξεχωρίζει το κολοσσιαίων διαστάσεων άγαλμα της θεάς Αρτεμης (3,7 μ.) από το Δήλιο, το καθιστό άγαλμα γυναικείας θεότητας καθώς και το κάτω μέρος μεγάλου αγάλματος της Αθηνάς, όλα του 5ου π.Χ. αι. Επίσης υπάρχουν δύο ανάγλυφα (5ου π.Χ. αι.) από ηρώο προς τιμή του Αρχίλοχου. Σημαντικός είναι και ο αριθμός ρωμαϊκών, γυάλινων και πήλινων αγγείων, ενώ στο αίθριο του μουσείου εκτίθενται ελληνιστικά ψηφιδωτά που βρέθηκαν κάτω από την Εκατονταπυλιανή.
Πάριο Χρονικό:
  Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου φιλοξενείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής ιστορίας, το "Πάριο Χρονικό". Το "Πάριο Χρονικό" είναι μαρμάρινη επιγραφή, που χαράχτηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αι. και περιλαμβάνει σε 134 στίχους χρονολογικές αναφορές που καλύπτουν περίοδο 1.318 χρόνων (1528 π.Χ. - 263 π.Χ.). Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Οξφόρδης. Η ιστορία της ανακάλυψής του στους νεότερους χρόνους ξεκινά από το 17ο αιώνα, όταν πουλιέται μαζί με άλλες αρχαιότητες, από αρχαιοκάπηλους, σε άγγλο κόμη ο οποίος το μετέφερε στην Οξφόρδη. Το πρώτο αυτό τμήμα βρέθηκε εντοιχισμένο στο ενετικό Κάστρο της Παροικιάς, απ' όπου και εκλάπη. Το υπόλοιπο τμήμα (αυτό που φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς) βρέθηκε το 1897. Είχε χρησιμοποιηθεί ως μέρος της πλακόστρωσης σε μπαλκόνι σπιτιού της Παροικιάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πάρου


Αρχαιολογικό Μουσείο

ΡΟΔΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

  Το Μουσείο στεγάζεται στο Νοσοκομείο των Ιπποτών. Η οικοδόμηση του κτηρίου αυτού άρχισε μετά την επιμονή του Μεγάλου Μαγίστρου Antoine Fluvian (1421 - 1437), τρία χρόνια μετά το θάνατο του (περίπου το 1460) και περατώθηκε το 1489, όταν κυβερνούσε ο Μεγάλος Μαγίστρος, Pierre d' Aubusson (1476 - 1505). Στο Μουσείο στεγάζονται συλλογές με ταφικά σύνολα (αγγεία, εδώλια, κοσμήματα και μετάλλινα αντικείμενα) από την αρχαία Ιαλυσό και την αρχαία Κάμειρο της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής, όπως επίσης συλλογή με γλυπτά έργα, με ψηφιδωτά δάπεδα καθώς και επιτύμβιες πλάκες διαφόρων Ιπποτών.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα, τα οποία παρουσιάζονται στο Μουσείο:
•Οι δυο ακέφαλοι κούροι της αρχαϊκής περιόδου (550 - 530 π. Χ.)
•Η επιτύμβια στήλη της Κριτούς και της Τιμαρίστας
•Η επιτύμβια στήλη της Καλλιαρίστας
•Το μαρμάρινο άγαλμα της Σεμνής Αφροδίτης
•Το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Ρόδου
•Περιρραντήριον της αρχαϊκής εποχής

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


The Aquarium - Museum

Municipal Art Gallery

Αρχαιολογικό Μουσείο

ΤΗΝΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης απέναντι από το κτίριο του Ο.Τ.Ε και λειτουργεί από το 1963. Περιλαμβάνει πλούσια συλλογή αγγείων και σκευών οικιακής χρήσης διαφόρων αποχών καθώς και επιτύμβιες στήλες του 5ου π.Χ αιώνα που βρέθηκαν στο Εξώμβουργο και τον Κάμπο. Επίσης πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά αγγεία (10ος-8ος π.Χ αιώνας) από το Εξώμβουργο, τον Κτικάδο και την Καρδιανή, μεγάλους αμφορείς με ανάγλυφες παραστάσεις (7ος π.Χ αιώνας) και ογκώδεις αμφορείς και πίθους που βρέθηκαν στο αρχαϊκό ιερό που ανασκάφθηκε στο Εξώμβουργο. Στην αυλή του εκτίθενται τεμάχια από την ζωοφόρο του βωμού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης καθώς και ωραίο ψηφιδωτό που βρέθηκε στο περιβόλι του ναού της Παναγίας. Το μουσείο έχει πλούσια συλλογή νομισμάτων της Τήνου από τα οποία όμως λίγα εκτίθενται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

ΦΗΡΑ (Κωμόπολη) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  Το νέο κτίριο (1960) αντικατέστησε το παλαιότερο το οποίο καταστράφηκε εξαιτίας των σεισμών του 1956. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η οικοδόμηση ενός νέου Μουσείου της Θήρας. Φιλοξενούνται συλλογές με επιγραφές, γλυπτά, κεραμική και πήλινα εδώλια από την γεωμετρική έως την ελληνιστική εποχή.
  Κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι:
•Το επάνω μέρος επιτύμβιου αρχαϊκού κούρου
•Μελανόμορφος αττικός αμφορέας
•Μελανόμορφη αττική κύλικα
•Μεγάλος ηφαιστειακός λίθος
•Πήλινο ειδώλιο θρηνωδού

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Καστρίνεια

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Το χορευτικό συγκρότημα ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια από το Γιάννη Λέμη στα πλαίσια του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου της Αστυπαλιάς.
  Ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση των χορών και της παραδοσιακής μουσικής του τόπου. Επίσης με την εκμάθηση χορών από όλη την Ελλάδα. Μελετά και καταγράφει τις φορεσιές της Αστυπαλιάς (κεντήματα, κοσμήματα, τρόποι ένδυσης κλπ). Με τη φροντίδα και την καθοδήγηση του ιδρυτή του και της Ρούλας Σταυλά, λειτουργούν πολλά τμήματα εκμάθησης που καλύπτουν όλες τις ηλικίες.
  Έχει πάρει μέρος στο Διεθνές Συνέδριο Παραδοσιακών Χορών του 2000 στην Αριδαία, στο Φεστιβάλ της Σύμης, της Ρόδου, της Λέσβου και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αστυπάλαιας (2003).

Σχολές

Καλλιτεχνική Σχολή

ΠΥΡΓΟΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Καλλιτεχνική Σχολή και τα σύγχρονα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας. Είναι τριετούς φοίτησης, αδιαβάθμητη και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι γλυπτική, ζωγραφική, μαρμαρογλυπτική, γραμμικό σχέδιο, ιστορία τέχνης και έκθεση. Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου ή τουλάχιστον Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Δωρεάν επίσης παρέχονται τα υλικά των σπουδών και η σίτιση των σπουδαστών, τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Μια ιδιαιτερότητα της σχολής είναι η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην Α.Σ.Κ.Τ. των δύο καλύτερων αποφοίτων κάθε χρονιάς.
  Δεκάδες γλύπτες και ζωγράφοι, πρώην απόφοιτοι της Σχολής δουλεύουν στις αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη και όπου αλλού χρειάζονται ειδικευμένοι μαρμαροτεχνίτες για τη συντήρηση των αρχαίων μας μνημείων, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα σε καλλιτεχνικά εργαστήρια επεξεργασίας του μαρμάρου, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Πανόρμου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ