gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΕΙΡΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (13)

Μουσεία

Λαογραφικό Μουσείο Σκουφάς

ΑΡΤΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Το λαογραφικό μουσείο «Σκουφάς» έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στην πνευματική και οικονομικοτεχνική διάστασή της.
Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είναι ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα πλάι στο Γεφύρι. Είναι φορτισμένο με τη δική του ιστορία και παράδοση, που την επετείνει το γεγονός της γειτνίασής του με το θρυλικό γεφύρι. Χτισμένο το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων, όταν μετά τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν στη μέση του Γεφυριού της Αρτας.
Για τη παρουσίαση του υλικού επιλέχθηκε η λειτουργική μέθοδος έκθεσης, με τη δημιουργία συνόλων που να αναπαριστούν τους ποικίλους τομείς και δραστηριότητες της τοπικής ζωής και την ένταξη κάθε αντικειμένου μέσα σε αυτά, σύμφωνα με την χρήση του. Τα αντικείμενα του μουσείου αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα, αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, εξαρτήματα από αποκριάτικες μεταμφιέσεις, ενδυμασίες καθώς και υλικό (έντυπο και εικαστικό) σχετικό με το γεφύρι και τον θρύλο του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αρτας


Ιστορικό Μουσείο Σκουφά

Το Ιστορικό Μουσείο του συλλόγου Σκουφά έχει θέμα του την ιστορία της Αρτας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή και έχει οργανωθεί με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης της μουσειολογίας, σύμφωνα με τις οποίες τα μουσεία είναι ζωντανοί χώροι παιδείας. Έτσι μέσα στο χώρο του μουσείου δημιουργήθηκαν σκηνογραφικές συνθέσεις, με την βοήθεια των οποίων ο επισκέπτης, περνώντας απο την μια αίθουσα στην άλλη, παρακολουθεί κατά χρονολογική σειρά και μαθαίνει την ιστορία της Αρτας, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
  Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Το κτήριο (1960), στο οποίο στεγάζεται, βρίσκεται στο Κάστρο της Πόλης των Ιωαννίνων και λειτουργούσε ως Βασιλικό Περίπτερο. Φιλοξενεί συλλογές με εικόνες της Μεταβυζαντινής περιόδου (16ος - 19ος αιώνας), γλυπτά έργα της Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου, με κεραμικά αντικείμενα, με βιβλία και χειρόγραφα, με αντικείμενα αργυροχοϊας (στεγάζεται σε κοντινό κτήριο του Μουσείου, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναπαράσταση ενός τυπικού εργαστηρίου αργυροχόου), για τα οποία φημίζεται η πόλη των Ιωαννίνων και με ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές την ευρύτερης περιοχής.
  Κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι:
•Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη (β' μισό του 17ου αιώνα, έργο του θ. Πουλάκη)
•Χειρόγραφο Ευαγγέλιο (1575)
•Τμήμα τοιχογραφίας του Ιερού Ναού της Παναγίας του Βουλγαρελίου Αρτας (1281)
•Τμήμα τοιχογραφίας αρχοντικού των Ιωαννίνων (19ου αιώνα, έργο του Α. Δεμίρη)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, στην εσωτερική ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Στεγάζεται στο ισόγειο του τέως βασιλικού περιπτέρου, που χτίστηκε στη θέση του σαραγιού του Αλή πασά. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εικόνες, γλυπτά, νομίσματα και κεραμικά αντικείμενα που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ηπείρου και χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και το 19ο αι. Στο χώρο του κάστρου λειτουργεί και έκθεση αργυροχρυσοχοϊας με εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα. Η έκθεση στεγάζεται στο λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά, στη ΒΑ ακρόπολη του κάστρου. Πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, έργα αργυροχοϊας και κεραμικής και ξυλόγλυπτα έπιπλα συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου, τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 18ο έως και τον 20ο αι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στις δραστηριότητές τους οι τρεις κοινότητες (Χριστιανική- Εβραϊκή- Τουρκική), που ζούσαν στην πόλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

  Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Π. Βρέλλη, ο οποίος επί 13 χρόνια ανέλαβε την εκπόνηση ενός σημαντικού σχεδίου:την αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος των διαφόρων ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε περιοχές της Ελλάδας. Για να το επιτύχει αυτό κατασκευάζει κέρινα ομοιώματα. Με σχέδια δικά του έκτισε το κτήριο (τελείωσε το 1993) το οποίο είναι συνολικού όγκου 2.500. Η δουλειά του Π. Βρέλλη εκτιθόταν κατά το διάστημα 1975 - 1995 στο χωριό των Ιωαννίνων, Μουζακαίοι. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν 36 θεματικές ενότητες στις οποίες παρουσιάζονται διάφορα ιστορικά γεγονότα, μάχες και περίοδοι της ελληνικής ιστορίας καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του Γένους.
  Μερικές από τις αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο είναι:
•Κρυφό Σχολειό
•Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
•Κλέφτες και Αρματολοί
•Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
•Ρήγας Βελεστινλής
•Κωνσταντίνος Κανάρης
•Το στρατηγείο του 1940, στη σπηλιά του Καλπακίου
•Οι γυναίκες της Πίνδου (1940)
•Μάχη της Κρήτης Μικρά Ασία (1922)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


"Κώστας Φρόντζος". Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε με τη φροντίδα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 42. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν δείγματα ηπειρώτικης λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοϊας, κεντητικής, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, είδη οικιακής χρήσης, υφαντά και παραδοσιακές στολές.

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
H μόνιμη φωτογραφική έκθεση των μνημείων της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής στεγάζεται στο αναστηλωμένο, μέσω του Γραφείου Προγραμματικής παραδοσιακό κτήριο (Παλιό Νηπιαγωγείο) του αρχαιολογικού χώρου Κόνιτσας, κοντά στο πέτρινο γεφύρι. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή σε αραβικό αλφάβητο, που είναι εντοιχισμένη αριστερά της εισόδου του ορόφου, το κτήριο οικοδομήθηκε το 1869-70 (έτος Εγίρας 1286) για να λειτουργήσει ως ιεροδιδασκαλείο. Ιδρυτής του είναι ο σεϊχης Ζουραμπή, ο οποίος στην επιγραφή χαρακτηρίζει το σχολείο ως "λίκνο της μάθησης και της σπουδής". Μετά την απελευθέρωση, για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως Νηπιαγωγείο. Σήμερα φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση και αποτελεί χώρο υποδοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και προβολής των αρχαιοτήτων της πόλης και της περιοχής.Μέσα από έγχρωμες φωτογραφίες καλύπτεται μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδος της ανθρώπινης πολιτισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, από το 15.000 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κόνιτσας


Λαογραφικό Μουσείο Καραλή

ΚΥΨΕΛΗ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια, καλύπτει χρονικά και τους δύο τελευταίους αιώνες. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π. Παράλληλα με την έκθεση της συλλογής στους κύριους στόχους του μουσείου περιλαμβάνονται:
Η έκδοση εντύπων
Η μελέτη και η αξιοποίηση της δισκογραφικής συλλογής 78 στροφών του μουσείου
Η εθνογραφική έρευνα στην περιοχή των Τζουμέρκων
Το στήσιμο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης
Η διοργάνωση συναντήσεων με αντικείμενο τα μουσεία και το λαϊκό πολιτισμό
Η συνεργασία με άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού
Η εθνογραφική έρευνα στην περιοχή των Τζουμέρκων
Το στήσιμο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόληση.
Η διοργάνωση συναντήσεων με αντικείμενο τα μουσεία και το λαϊκό πολιτισμό
Η συνεργασία με άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αρτας


Πινακοθήκη Αβέρωφ

ΜΕΤΣΟΒΟ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Λειτουργεί από το 1988 και περιέχει 250 περίπου έργα των σημαντικότερων Ελλήνων Καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Βυζάντιου, Μόραλη, Μαλάμου, Πρέκα, Τέτση και άλλων.
  Τόσο η συλλογή της πινακοθήκης, όσο και το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, δωρήθηκαν στο Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ - Τοσίτσα από τον δημιουργό και ιδρυτή του Ε. Αβέρωφ.
  Η συλλογή της Πικακοθήκης Αβέρωφ, θεωρείται από τους ειδικούς, ως μία από τις πληρέστερες αυτής της περιόδου.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
Π. Προσαλέντης ο νεώτερος. "Πορτρέτο του Γ. Αβέρωφ".
Νικηφόρου Λύτρα "Η ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη", 143x109 εκ.
Κ. Παρθένη "Γ. Μ. Αβέρωφ", 85x68 εκ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


ΝΗΣΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα από την προεπαναστατική περίοδο 1700-1828, καθώς και ενθυμήματα του Αλή Πασά.
  Στο μουσειακό χώρο εκτίθενται οικιακά σκεύη, γκραβούρες, χειρόγραφα. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο ήταν τα κελιά της Μονής Παντελεήμονος, όπου κατέφυγε με την Κυρά-Βασιλική, κυνηγημένος από τον Χουρσίτ, ο Αλή Πασάς. Εκεί μάλιστα φονεύθηκε στις 24-01-1822. Το Μουσείο λειτουργεί από το 1959 με πρωτοβουλία του Σωματείου "Φίλοι των Ιωαννίνων". Ο επισκέπτης χρειάζεται 20 λεπτά για να δεί το χώρο του Μουσείου.

Λαογραφικό Μουσείο

ΠΕΡΔΙΚΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Bρίσκεται στη Κεντρική πλατεία του χωριού, απέναντι από το Κοινοτικό Κατάστημα και δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο (φωτογραφίες στο "χωριό") και στα σχέδια της Κοινότητας είναι να το στεγάσει σύντομα νέο κτίριο νεοκλασικού ρυθμού. Περιλαμβάνει εκθέματα που στη πλειοψηφία τους είναι προσφορά των κατοίκων, αλλά και των αποδήμων του χωριού όπως εργαλεία, έργα οικιακής τέχνης, παραδοσιακές στολές, όπλα και διάφορα σκεύη.

Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ
Στο λαογραφικό μουσείο που υπάρχει στο χωριό εκτίθενται μια σειρά από παραδοσιακά αντικείμενα και φορεσιές που καθρεφτίζουν την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ