gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Κωμόπολη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουδία

ΛΟΥΔΙΑΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το χωριό Λουδίας αποτελεί το Δ δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Χαλκηδόνας. Βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης - Ημαθίας, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Λουδία.
  Η ιστορία του χωριού ξεκινά το 1939. Μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη χρονική περίοδο στην περιοχή, αποκαλύφθηκαν νέα γόνιμα εδάφη προς εκμετάλλευση. Ετσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί για να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί πρόχειρα σε διάφορες άλλες περιοχές.
  Ενας από αυτούς τους νέους οικισμούς, ήταν το σημερινό χωριό Λουδίας, το οποίο εκείνη την εποχή ονομάζονταν Νέα Ζωή. Ο πληθυσμός του χωριού, διαμορφώθηκε εξολοκλήρου από πρόσφυγες - Πόντιους, Καυκάσιους, Θρακιώτες και Μικρασιάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το Ελευθεροχώρι, τη Μεθώνη, το Φίλυρο και τη Νέα Μεσήμβρια.
  Ο οικισμός διατήρησε το όνομα Νέα Ζωή μέχρι το 1951, όταν, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, μετονομάστηκε σε Λουδία, παίρνοντας το όνομα του ομώνυμου ποταμού. Το χωριό υπάχθηκε στην κοινότητα του Μικρού Μοναστηρίου μέχρι και το 1999, οπότε, με την εφαρμογή του Καποδιστριακού νόμου 2539, εντάχθηκε στο νέο Ο.Τ.Α. Χαλκηδόνας.
  Το χωριό, κατά την απογραφή του 1991, αριθμούσε 948 κατοίκους, ενώ κατά την απογραφή του 2001, αριθμούσε 970 κατοίκους. Οι κάτοικοι του Λουδία ασχολούνται με την καλλιέργεια ρυζιού, καλαμποκιού και βαμβακιού ενώ αρκετοί από αυτούς εργάζονται στις βιομηχανίες της γειτονικής περιοχής, όπως στη Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΕΛΒΙΖ και τη NESTLE.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μικρού Μοναστηρίου

ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23910 61108
Φαξ: +30 23910 61444
  Το Μικρό Μοναστήρι αποτελεί το Ε' δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Χαλκηδόνας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χαλκηδόνας, κοντά στις όχθες της, αποστραγγισμένης πλέον, λίμνης των Γιαννιτσών.
  Η ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά την τουρκοκρατία το χωριό έφερε το όνομα "Ζορμπάς". Η λέξη ζορμπάς στην τουρκική γλώσσα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βίαιο, τον παλικαρά αλλά και τον καταπιεσμένο, το ζορισμένο. Πιστεύεται ότι το όνομα αυτό δόθηκε στο χωριό λόγω των κατοίκων του, οι οποίοι περνούσαν πολλές κακουχίες και δυσκολίες από επιδρομές ληστών αλλά και από αρρώστιες. Κατά μια άλλη εκδοχή, εξαιτίας αυτών των επιδρομών, όλοι οι κάτοικοι του χωριού οπλοφορούσαν, οπότε το όνομα ζορμπάς, δόθηκε με τη σημασία του παλικαρά, του σκληρού.
  Κάτοικοι του χωριού υπήρξαν για χρόνια οι αυτόχθονες γηγενείς. Το 1924, όμως, στα πλαίσια της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο χωριό κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία. Ετσι, το 1927, όταν αποφασίστηκε να δοθεί ελληνικό όνομα στο χωριό, αυτό αποφασίστηκε να είναι Μικρό Μοναστήρι, ως ανάμνηση του ομώνυμου χωριού της ανατολικής Ρωμυλίας, που αποτελούσε γενέτειρα των προσφύγων.
  Το Μικρό Μοναστήρι, κατά την απογραφή του 1991, αριθμούσε 1.312 κατοίκους ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αριθμούσε 1.464. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως αγρότες και ασχολούνται με την καλλιέργεια ρυζιού, βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας. Αρκετοί, επίσης, από αυτούς ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ