gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΣΧΑΛΙΑ Χωριό ΞΑΝΘΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Λυκοβούνι

ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Το Λυκοβούνι απέχει δύο περίπου χιλιόμετρα από το Χαλέπι και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Είναι κτισμένο σε δύο παρυφές λόφων που τις διασχίζει ένα ρέμα. Στο Λυκοβούνι μπορεί κανείς να μετρήσει είκοσι περίπου σπίτια, τα περισσότερα γκρεμισμένα. Φτάνοντας στο Λυκοβούνι από το Χαλέπι προβάλλει μπροστά μας το σχολείο, εγκαταλειμμένο από τη δεκαετία του '70. Σύμφωνα με μια μαρτυρία ενός παλαιού κατοίκου του χωριού, τα παιδιά του Χαλεπίου και του Λυκοβουνίου άλλαζαν κάθε χρόνο σχολείο και μετακινούνταν από το ένα σχολείο στο άλλο. Ακριβώς δίπλα στο σχολείο υπάρχει ένα ημιτελές νεότερο κτίσμα. Πρόκειται για ένα ξωκκλήσι του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο Λυκοβούνι συναντήσαμε έναν κτηνοτρόφο με πολλά σκυλιά.
  Στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχει ένα τριώροφο σπίτι, όπου προφανώς κατοικούσε κάποιος Τούρκος άρχοντας πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Mετά το 1922, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τη Μπάφρα και τη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας. Τα ξύλινα μέρη του σπιτιού αυτού σαπίζουν σιγά σιγά ενώ στον πάνω όροφο εντυπωσιάζουν οι σκαλιστές ντουλάπες και η όλη διάταξη. Σύμφωνα με τις απογραφές, στο Λυκοβούνι κατοικούσαν 62 κάτοικοι το 1920, ενώ η ερήμωση επήλθε μετά το 1961.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Χαλέπι

ΧΑΛΕΠΙ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Η κοντινότερη πρόσβαση στο Χαλέπι είναι από το Καπνόφυτο του Ν.Δράμας. Μπορούμε όμως να πάμε εκεί και από την Πασχαλιά, από την οποία απέχει 8 χιλιόμετρα. Το Χαλέπι διακρίνεται στον παλαιό συνοικισμό, που βρίσκεται ψηλότερα, και στον νέο, που βρίσκεται χαμηλότερα. Στον παλαιό συνοικισμό ζουν σήμερα μόνο τρεις οικογένειες. Τα σπίτια είχαν πόρτες που έβλεπαν προς την ανατολή και αυλές που περιτριγυρίζονταν από ψηλούς τοίχους.Το 1961 ο συνολικός πληθυσμός στο Χαλέπι ανέρχονταν στους 108 κατοίκους. Το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει μέχρι εδώ και ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση. Το παλιό δημοτικό σχολείο, που έκλεισε πριν από δεκαπέντε χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο νεκροταφείο. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Στο Χαλέπι εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από τη Μαύρη Θάλασσα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ