gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΥΔΡΟΣ Κωμόπολη ΛΗΜΝΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (12)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιόπης

ΚΑΛΛΙΟΠΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41336
  Μικρό χωριό με 357 κατοίκους 34 χλμ. ανατολικά της Μύρινας. Πρωτοαναφέρεται το 1739 αλλά η ίδρυσή του αναφέρεται στον 12ο ή 13ο αιώνα, όταν είχε αρχίσει η παρακμή της Ηφαιστείας. Εκείνη την εποχή μετοίκησε από την Ηφαιστεία η ιδρύτρια του χωριού Καλλιόπη ή Καλή, η οποία είχε αγρόκτημα στην περιοχή. Η Καλλή ήταν πλούσια, αλλά κατά μία εκδοχή έφυγε διωγμένη από την Ηφαιστεία, λόγω της απρεπούς διαγωγής της. Στο χωριό σώζεται ο μαρμάρινος τάφος της που φέρει τη φράση "Ενθάδε κείται η δούλη του Θεού Καλλή". Ο αρχικός οικισμός πιθανότατα βρισκόταν κοντύτερα στη θάλασσα στη θέση Αριόνες, όπου υπάρχουν ερείπια. Η Αρειώνη αναφέρεται σαν οικισμός από το 1355. Από την Καλλιόπη καταγόταν ο θαλασσομάχος του ’21 Γεώργιος Καπετανάκης. Ενώ στη περίοδο του καλοκαιριού οργανώνονται ιπποδρομίες και αθλητικοί αγώνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντοπουλίου

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41328
  Μεσόγειο κεφαλοχώρι, με πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μεγάλο κάμπο κοντά στις ακτές του κόλπου της Πουρνιάς ανάμεσα σε δύο μικρές γραφικές λίμνες, στην Αλυκή ή Ασπρολίμνη Βόρεια και Νότια τη Χορτολίμνη. Παρόλο που δεν είναι γνωστές είναι από τους πλουσιότερους ελληνικούς υγροβιότοπους. Να αναφέρουμε ότι φιλοξενούν ακόμη και φλαμίγγος. Το χωριό πρωτοαναφέρεται το 1739 αλλά σίγουρα υπήρχε από τα χρόνια της άλωσης το 1453. Πήρε το όνομά του από τον γαιοκτήμονα Κοντόπουλο, που είχε τα κτήματά του στην περιοχή. Στο κέντρο του χωριού και στην όμορφη πλατεία πλαισιωμένη από τα παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν καφετέρια, ψησταριά και γραφικά καφενεδάκια.
  Στην περιφέρεια του χωριού υπήρχαν αρκετοί μικροί οικισμοί που ορισμένοι αναφέρονται από τα βυζαντινά χρόνια. Τέτοιοι ήταν, η Δημοσιά, ο ´Αγιος Αλέξανδρος κοντά στην περιοχή Χλόη, όπου αναφέρεται η ύπαρξη μοναστηριού (μονή της Χλόης) το 1320, ο ´Αγιος Νικόλαος και άλλοι. Οι πρώτοι κάτοικοι ήλθαν από την Ηφαιστία, τον Κότσινο και το ´Αγιο Υπάτιο. Σώζονται αρκετά αξιόλογα αρχοντικά που δείχνουν τον πλούτο και την ομορφιά, και την πλούσια παράδοση της λαξευμένης πέτρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λύχνων

ΛΥΧΝΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 71191

Δημοτικό Διαμέρισμα Μούδρου

ΜΟΥΔΡΟΣ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Ο Μούδρος μέχρι το 1914 αποτελούσε Δήμο. Συνεχίζει να είναι το εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Λήμνου. Αναφέρεται ως οικισμός το 1355, το 1380 περίπου αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Το 18ο αιώνα έσωζε δυο κάστρα: Αυτό του Μούδρου και αυτό που ο Μέγας Στρατοπεδάρχης Αστράς "Δούκας και Κεφαλή της Λήμνου" το 1361-1362 χάρισε στη Μονή Βατοπεδίου. Σήμερα διαθέτει δύο εκκλησίες: Των Ταξιαρχών που μάλλον χτίστηκε το 1370 και της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1904. Ο Μούδρος οφείλει τη σημασία του κυρίως στο λιμάνι. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, αν όχι το καλύτερο. Ο κόλπος του Μούδρου, προστατευμένος από τους βορείους ανέμους και από τα ρεύματα των Δαρδανελλίων, είναι πλωτός ακόμα και από μεγάλα θωρηκτά. Αυτό και μόνο του δίνει σπουδαία στρατηγική σημασία. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους αποτέλεσε ορμητήριο του Παύλου Κουντουριώτη - δική του δωρεά είναι ο Επιτάφιος της Ευαγγελίστριας. Την περίοδο 1914-16 ήταν ναυτική βάση των Συμμάχων για τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης και των Δαρδανελλίων, αλλά και βάση του ανεφοδιασμού τους. Αγκυροβόλησαν τότε στον κόλπο ως και 500 πλοία και φιλοξενήθηκαν στην περιοχή ως και 30.000 στρατιώτες. Η παρουσία τους συντέλεσε τότε στην άνθιση του εμπορίου. Λίγο έξω από το Μούδρο, προς το Ρουσσοπούλι, το συμμαχικό νεκροταφείο. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι νεκροί από τον Α´ παγκόσμιο πόλεμο κατά συστάδες, ανάλογα με την εθνικότητά τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 94206
  Γύρω στο 1866 ορισμένες οικογένειες έφυγαν από τον Αγιο Υπάτιο και εγκαταστάθηκαν στην Παναγιά. Το 1865 είχε χτιστεί η εκκλησία τοης Παναγίας πάνω στα ερείπια μιας παλιότερης εκκλησίας, της Παναγίας της Σεργουνιώτισσας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάκας

ΠΛΑΚΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 94240
  Η Πλάκα είναι επίσης ένα από τα νεώτερα χωριά του νησιού. Ιδρύθηκε μόλις το 19ο αιώνα. Βορειοανατολικά του χωριού η χερσόνησος του Αη-Γιάννη. Εδώ τοποθετείται το Βρυόκαστρο ή Παλαιόκαστρο, όπου υποτίθεται ότι αποβιβάστηκε ο Κριτόβουλος ο Ίμβριος όταν το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Στις ξέρες των Μυθώνων είναι βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία. Τα ερείπια των σπιτιών και των πλακόστρωτων δρόμων διακρίνονται καθαρά. Πιστεύεται πως πρόκειται για την Ομηρική Χρύση που βυθίστηκε το 197 π.Χ., κατά τον Παυσανία. Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, το φίδι δάγκωσε τον ήρωα του τρωικού πολέμου Φιλοκτήτη. Η πιο όμορφη από τις σχετικές παραδόσεις θέλει τον ήρωα να γιατρεύεται από τη θαυματουργή λάσπη από τη θέση Ρουσούνια στον Αγιο Χαράλαμπο. Η λάσπη πάντως υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική για τις ισχυαλγίες και τους ρευματισμούς. Η χριστιανική εκδοχή υποστηρίζει πως η ρίζα του δέντρου που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους έφτασε μόνη της από τη θάλασσα, έχοντας πάνω της την εικόνα του Αγίου. Από τη ρίζα αυτή, που αν και βρέχεται από τη θάλασσα δεν σαπίζει, αναβρύζει το αγίασμα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρεπανιδίου

ΡΕΠΑΝΙΔΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41180
  Παραδοσιακό χωριό με 300 κατοίκους. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού και αναφέρεται σαν οικισμός ήδη από το 1285. Κατά την περιπλάνησή του κανείς μέσα από στενά γραφικά δρομάκια μπορεί να θαυμάσει αρχοντικά πλαισιωμένα από κισσούς και τριανταφυλλιές, ενώ στο εσωτερικό τους θαυμάζεις την αρχοντιά και την φιλοξενία των κατοίκων. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία. Η πρώτη είναι ότι προήλθε από το ρήμα έρπω, επειδή οι κάτοικοί του μεταφέρονταν σαν ερπετά από τόπο σε τόπο, μέχρι να βρούν ασφαλή θέση για να εγκατασταθούν και αυτό γιατί αναγράφεται Ερπάνη σε αγγλικούς ναυτικούς χάρτες. Ενώ η άλλη εκδοχή θα πρέπει να αναζητηθεί στη λέξη δρυς. Η περιοχή βρίθει δρυών και για αυτό συγκέντρωσε την προσοχή των κατοίκων από τα αρχαία χρόνια, αφού τα βελανίδια χρησιμοποιούντο για την κατεργασία των δερμάτων. Το 1548 γινόταν εκμετάλλευση των δρυών του Ρεπανιδίου, ενώ το 1611 αναφέρεται ότι οι πειρατές λεηλάτησαν ένα καϊκι με 13 ναύτες που μετέφερε βελανίδια από την Λήμνο στη Σαμοθράκη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρωμανού

ΡΩΜΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 71468
  Μεσόγειο χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. ανατολικά της Μύρινας με 378 κατοίκους. Στη σημερινή του θέση, κατά την παράδοση, οι κάτοικοι ήρθαν πριν από 200 χρόνια από την παραθαλάσσια περιοχή Βούκρανος (λόφος με αρχαιοελληνικό όνομα σημαίνει βοός κρανίον δηλαδή κεφάλι βοδιού λόγω των πειρατικών επιδρομών). Τ’ όνομα του χωριού πριν το 1940 είχε την μορφή "το Ρωμανόν" και αργότερα "το Ρωμανίον", για να οριστικοποιηθεί το 1955. Πάντως στα έγγραφα του 18ου αιώνα χρησιμοποίησε ο τύπος στη γενική, όπως ο σημερινός. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι το όνομα προήλθε από την ύπαρξη κάποιας βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, ο οποίος είναι γνωστό ότι έζησε τον ΣΤ´ αιώνα μ.Χ. Τα παλαιότερα κτίσματα του χωριού είναι η εκκλησία του Χριστού (γύρω στο 1830) με το περίφημο αγιογραφημένο τέμπλο της, έργο του Ίμβριου αγιογράφου Ευστράτιου Χαϊμαντέ. Ιδιαίτερο αξίζει να μνημονευτεί το θαυμάσιο τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου, όλο δουλεμένο σε πέτρα, καθώς και η βρύση (αγίασμα) στην είσοδο του χωριού που σύμφωνα με την κτητορική της επιγραφή ανακαινίστηκε το 1849, επομένως υπήρχε και πιο παλιά. Ανατολικά του χωριού υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κώμης (6 σπίτια 1874). Στην Κώμη υπήρχε ο ναός όπου λατρευόταν ο Ηρακλής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φυσίνης

ΦΥΣΙΝΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 91140
  Η Φυσίνη αναφέρεται μόλις στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών κτισμάτων. Τα τοπωνύμια της περιοχής απαντώνται σε αγιορείτικα πρακτικά ήδη από το 14ο αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ, όπως και στην Αγία Σοφιά, διασώζεται ο τύπος του αγροτικού σπιτιού με την αξάτη να προεξέχει μπροστά από την είσοδο. Έξω από το χωριό ο ´Αγιος Σώζων, πολιούχος της Λήμνου,. Γιορτάζει στις 7 του Σεπτέμβρη και στο κτιριακό συγκρότημα έχουν διαμορφωθεί κελιά για να διανυκτερεύουν οι προσκυνητές που φτάνουν αποβραδίς για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ