gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΡΜΗ Χωριό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Θέρμης

ΘΕΡΜΗ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 2310 478200, 483400
Φαξ: +30 2310 483414

  Η Θέρμη έχει εξελιχθεί σε ένα διοικητικό, πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της ανατολικής περιφέρειας και έναν πόλο έλξης για αναψυχή για όλη την Μείζονα Περιοχή Θεσσαλονίκης. Πλέον χαρακτηριστική είναι η ενίσχυση του νέου ρόλου του τριτογενή τομέα με νέου τύπου υπηρεσίες με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.
  Στην περιοχή βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Αγροτικής 'Eρευνας (ΕΘΙΑΓΕ-ΚΓΕΜΘ), Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ, Σχολή Καλών Τεχνών), το Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών σχολείων.
  Σημαντική είναι η εγκατάσταση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, με πρόβλεψη 300.000 επισκεπτών ετησίως, όπως και η κατασκευή του Μεγάλου Κλειστού Γυμναστηρίου της Θέρμης χωρητικότητας 17.000 θέσεων.
  Επίσης, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης της περιοχής παρατηρείται σταδιακά αυξανόμενη εγκατάσταση τραπεζικών υποκαταστημάτων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως το πρώτο ιδιωτικό ΚΤΕΟ, τμημάτων δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΕΦΕΤ κ.ά.
  Στόχος του Δήμου είναι να αποτελέσει κέντρο οικιστικής ανάπτυξης και κάλυψης τριτογενών δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου, με παράλληλη ένταξη και των τριών τομέων παραγωγής.


Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Ραιδεστού

ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 2310 461297
  Η Νέα Ραιδεστός είναι καθαρά προσφυγικό χωριό, το οποιό ιδρύθηκε το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Οι πρώτοι κάτοικοι, 180 οικογένειες, προέρχονταν από την παλαιά Ραιδεστό (Tekirdag) της Ανατολικής Θράκης και τα περίχωρα αυτής. Από εκεί έλαβε το όνομα Νέα Ραιδεστός. Η αρχική ονομασία της περιοχής ήταν Μαντζάρηδες από το όνομα του τότε τούρκου τοποτηρητή Μάντζαρη. Η επίσημη μετονομασία του χωριού έγινε με το βασιλικό διάταγμα της 16-12-1953.
  Με την εφαρμογή του Ν.2539/98 "Καποδίστρια" από το 1998 η Νέα Ραιδεστός αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θέρμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέου Ρυσίου

ΝΕΟ ΡΥΣΙΟ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23920 71373
Φαξ: +30 23920 71212
  Η Αρετσού ή Ρύσιον βρισκόταν στην παράλια θέση της Βιθυνίας, στον Αστακηνό Κόλπο, ακριβώς εκεί που κάνει στροφή από την Κωνσταντινούπολη για τη Νικομήδεια. Ηταν ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και φροντισμένος από τους φίλεργους κατοίκους.
  Οι Αρετσιανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Καλαμαρία, οι αλιείς και οι γεωργοί στο Πουρνάρ Τσιφλίκ, την πεδιάδα απέναντι από το σημερινό αεροδρόμιο "Μακεδονία" στο Νέο Ρύσιο. Σήμερα, ο οικισμός παρουσιάζει όψη εκλεκτού προαστίου της πόλης με διόροφα σπίτια.
  Ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κεντρική ενορία, πανηγυρίζει στις 5 και 6 Αυγούστου ενώ κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνεται η Γιορτή Σταφυλιού και την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ο προστάτης των αμπελουργών Αγιος Τρύφωνας. Το Ν. Ρύσιο διαθέτει πολιτιστικό κέντρο με πολλαπλά τμήματα και δραστηριότητες.

ΣΕΔΕΣ (Αεροδρόμιο στρατιωτικό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες είναι το πρώτο αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγας Μάχης, που αποτελεί μια από τις γνωστότερες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της συμμετοχής της σε αρκετούς από τους πολέμους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η ιστορία του ξεκινά από τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις γαλλικές και τις ελληνικές Μοίρες. Στις εγκαταστάσεις του έδρευε κάτω από γαλλική διοίκηση το Διασυμμαχικό Κέντρο Εκπαιδεύσης στην Ανατολή (Centre D’ Entrainemen Des Armees Aliens en Orient). Είναι μάλιστα πιθανό η ονομασία Σέδες να προήλθε  από τη σύντμηση του γαλλικού Centre DEntrainement (CE, D, E) με την προσθήκη του ελληνικού τελικού S.

Το Α\Δ Σέδες είναι ένα ιστορικό αεροδρόμιο με ιστορία περίπου 90 ετών και άρρηκτα συνδεδεμένο  με το μεγαλύτερο και ενδοξότερο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτελεί τόσο για την Πολεμική Αεροπορία όσο και για την Ελλάδα ένα ζωντανό αεροπορικό μουσείο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο διάδρομος του Σέδες 110 Ο.Μ. είναι ο μοναδικός σε χρήση διάδρομος στην Ευρώπη που είναι στρωμένος με μεταλλικά πλέγματα PSP,  που προέρχονταν  από το δόγμα Μάρσαλ.


Δημοτικό Διαμέρισμα Ταγαράδων

ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23920 71395, 71894
  Το 1922 πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και την Αν. Θράκη εγκαταστάθηκαν στις Νταγαρτζίδες στη θέση παλίο Τσιφλίκι Ιμπή Αγά.
  Ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ένας από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα Αγγελάκης, ο οποίος κατέχει το κάτω Τσιφλίκι και τα γύρω χωράφια, το εξευγενίζει σε Ταγαράδες.
  Το 1932 πραγματοποιείται από το ελληνικό κράτος οριστική διανομή στις 110 προσφυγικές οικογένειες. Το 1938 οι Σαρακατσαναίοι στην καταγωγή αδελφοί Καπούλα και Λίαπη αγοράζουν από τον Αγγελάκη 4500 στρέμματα.
  Οι Ταγαράδες ανήκουν διοικητικά ως το 1933 στην κοινότητα Βασιλικών και ως το 1950 στην κοινότητα Αγ. Παρασκεύης. Το 1951 γίνεται αυτόνομη κοινότητα με πρώτο πρόεδρο τον Π. Μπαλτόγλου και γραμματέα τον Π. Χ. Πέτρου τον οποίο διαδέχεται το 1957 ο Δ. Ταβουλάρης Πρόεδροι ως το 1998 διατέλεσαν διαδοχικά οι Δ.Λασπίτης, Εμμ. Κατσίκας, Δ. Καρκατζίνος, Α. Κοντοπίδης, και Ι.Καπούλας.
  Με την εφαρμογή του Ν.2539/98 "Καποδίστριας" από το 1998 οι Ταγαράδες αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θέρμης.

ΤΡΙΑΔΙ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο οικισμός Τριάδι δημιουργήθηκε το 1926 με πρώτους κατοίκους 75 προσφυγικές οικογένειες προερχόμενες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
  Το όνομα Τριάδι πιθανότατα έλκει την προέλευση του από τη συνοικία του Τριαδίου Κραν - Μαγαλέ της Θράκης από όπου κατάγονταν μερικοί από τους πρώτους κατοίκους του Οικισμού.
  Οι πρώτες ασχολίες των κατοίκων ήσαν κυρίως γεωργία (καλλιέργεια σιτηρών και αμπελιών) καθώς και κτηνοτροφία. Με εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα ασχολούνταν ελάχιστοι κάτοικοι. Τα πρώτα χρόνια οι κάτοικοι του Τριαδίου δεν έχουν εκκλησία και σχολείο. Αργότερα αποκτούν δικό τους σχολείο και εκκλησία. Με την πάροδο του χρόνου νέοι κάτοικοι έρχονται στο Τριάδι, κτίζουν δικά τους σπίτια και ο πληθυσμός του Τριαδίου συνεχίζει να αυξάνεται.
  Το Τριάδι με την Θέρμη αποτελούν την πρώην κοινότητα Θέρμης - Τριαδίου η οποία το 1994 εξελίσσεται σε Δήμο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ