gtp logo

Λιμάνια

ΝΥΔΡΙ (NYD) , Χωριό , ΛΕΥΚΑΔΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Εδρα δήμου, Γαλάζια σημαία 2012, Γαλάζια σημαία 2013, Γαλάζια σημαία 2014, Γαλάζια σημαία 2015, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2017, Γαλάζια σημαία 2018
Ταχ. Κωδικός 31084
Τηλ. +30 26450
Υψόμετρο 6 μέτρα
Γ. Μήκος 20o 42' 31,37" E
Γ. Πλάτος 38o 42' 22,17" N

Εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια στο λιμάνι

Ναυτιλιακές εταιρίες Λιμενικός πράκτορας
Ionios Meganissi Shipping ( IM) Borsalino Travel
(Γραφείο Ταξιδίων)
ΝΥΔΡΙ, ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλ.: +30 26450 92528

Χρήσιμες πληροφορίες (5)

Λιμενική Αρχή

Λιμενικός Σταθμός Νυδρίου

Τηλέφωνο: +30 26450 92509
Φαξ: +30 26450 29169

Πληροφορίες λιμένος

Λιμένας Νυδρίου

Ακτοπλοϊκές εταιρείες

Λιμενικοί πράκτορες

Borsalino Travel

Τηλέφωνο: +30 26450 92528
Φαξ: +30 26450 92716

Dioni Travel

Τηλέφωνο: +30 26450 93278, 93182
Φαξ: +30 26450 93276

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Νυδρίου

  Το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν το Δήμο Ελλομένου, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Έχει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό. Εδώ η μορφολογία του εδάφους ποικίλει. Συνδυάζει τη μεγαλύτερη, εύφορη πεδιάδα του νησιού, Εγκλημενό, με τους ορεινούς όγκους των Πλατυστόμων, Βαυκερής, Νεοχωρίου, Αλάτρου, Φτερνού και με τα τουριστικά παράλια, που αποτελούν θέρετρα για χιλιάδες παραθεριστές.
  Ο μεγάλος απάγκιος όρμος του Βλυχού που εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, φιλόξενο σε όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Όλη η χερσόνησος του Βλυχού καταπράσινη, αγκαλιάζει την παραλία και φτάνει απέναντι από το Νυδρί. Τα Πριγκηπόνησα, μικρά κατάφυτα κι αυτά νησάκια, ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Μαδουρή, η Σπάρτη και πιο μακριά το Μεγανήσι, είναι σαν να επιπλέουν στην ήρεμη θάλασσα. Κι απέναντι, στην άκρη του ορίζοντα, οι Ακαρνανικές ακτές πλαισιώνουν αυτή τη μοναδική, πανέμορφη εικόνα που κάθε ώρα της ημέρας είναι διαφορετική.
  Πριν από λίγα χρόνια το Νυδρί και η ευρύτερη περιοχή του δεν ήταν παρά ένας μικρός οικισμός ψαράδων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν στα μικρά ημιορεινά χωριουδάκια που βρίσκονται ψηλότερα, στη Ράχη, στη Βαυκερή, στα Πλατύστομα και απασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, όπως και όλοι οι χωρικοί του νησιού.
  Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού έδωσε μεγάλη ώθηση στην περιοχή κερδίζοντας την πλειονότητα των ντόπιων. Σήμερα ο τόπος είναι πολύ διαφορετικός από παλιότερα. Επίσης η τουριστική ανάπτυξη των παραλίων μετέβαλε την πληθυσμιακή κατανομή. Οι κάτοικοι από τον εσωτερικό ορεινό όγκο μετακινήθηκαν στα παράλια, όπου ανέπτυξαν δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, διατηρώντας παράλληλα τις χειμερινές αγροτικές ασχολίες τους, στα χωριά.
  Όλη η παραλιακή ζώνη από το χωριό Περιγιάλι μέχρι το Βλυχό έχει ενοποιηθεί. Δεκάδες πολυτελή καταλύματα, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και γραφεία προσφέρουν σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η όμορφη και πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία που απλώνεται χιλιόμετρα μπροστά, προσφέρει στους λουόμενους και τη δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.
  Παρά την έντονη αξιοποίησή της, η περιοχή δεν έχει χάσει τη φυσική της ομορφιά. Πυκνή βλάστηση από ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια πλαισιώνουν την προσεγμένη τουριστική υποδομή. Η τάξη και η καθαριότητα βοηθούν στη διατήρηση ενός εξαιρετικά πολιτισμένου περιβάλλοντος. Οι ομορφιές της περιοχής όμως δεν εξαντλούνται στις αμμουδιές, στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. ΄Εχει να επιδείξει εξίσου σημαντικά ιστορικά, φυσικά, όσο και πολιτισμικά μνημεία, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό της.
  Με αφετηρία το Νυδρί, το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας, μόλις λίγο έξω από το κέντρο, ξεκινώντας την πρώτη μας διαδρομή, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το όμορφο τοπίο της περιοχής με τους πλούσιους ελαιώνες στα δυτικά του, τα εύφορα περιβόλια και τους κήπους.
  Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με έναν όμορφο περίπατο που περνάει από το χώρο των ανασκαφών, που βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό, στην περιοχή Στενό Χαραδιάτικων και οδηγεί στη συνέχεια στο Βλυχό.
  Εδώ ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ ανακάλυψε τάφους και θεμέλια κυκλικών κτισμάτων. Η περιοχή είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από την πρώιμη εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.). Εμπνευστής ο ίδιος της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη σύμφωνα με την ερμηνεία της Οδύσσειας, τοποθετεί το παλάτι του Οδυσσέα στο Νυδρί. Πολλά από τα ευρήματα του Νταίρπφελντ, κτερίσματα, αγγεία και λείψανα μυκηναϊκής εποχής, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Ο ίδιος ο Νταίρπφελντ αγάπησε τόσο το νησί που θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Υπάρχει η πληροφορία ότι το εκκλησάκι αυτό είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ιερό των Νυμφών.
  Συνεχίζοντας από το Βλυχό με παράκαμψη προς τα αριστερά, η διαδρομή οδηγεί ανάμεσα από αιωνόβιες ελιές, στην καταπράσινη περιοχή Γένι, μπροστά από την παραλία Δεσίμι. Στο τέλος του δρόμου ένα μικρό μονοπάτι καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, προσφέροντας μια άλλη άποψη του Νυδριού εξίσου εντυπωσιακή. Η επίσκεψη της Αγίας Κυριακής μπορεί να γίνει και με μικρά μισθωμένα καΐκια.
  Πάνω από τον όρμο του Βλυχού ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο χωριό Χαραδιάτικα και από εκεί ανεβαίνει στον οικισμό Aλατρο. Κι αυτό όπως και τα άλλα μικρά ορεινά χωριουδάκια της περιοχής είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο...
  Η περιοχή των Χαραδιάτικων είναι ξεχωριστή και για το όμορφο φαράγγι της. Πανέμορφο κι αυτό, ανέγγιχτο από ανθρώπινες παρεμβάσεις, είναι ιδανικό για περιπάτους μέσα στη φύση. Στο φαράγγι σώζονται πολλοί νερόμυλοι, απομεινάρια της αγροτικής ζωής του τόπου και μάρτυρες της ύπαρξης ορμητικών υδάτων που εκμεταλλεύονταν οι κάτοικοι για να αλέσουν τις σοδειές τους.
  Μετά το Βλυχό ανηφορίζοντας προς τα νότια, συναντάμε το Κατωχώρι, μικρό, γραφικό χωριουδάκι με λιθόκτιστα σπιτάκια. Εδώ ήταν παλιά η έδρα του Δήμου. Υπάρχουν ακόμα τα κτίρια που στέγαζαν τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως τα δικαστήρια. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με αγιογραφίες του 16ου αιώνα.
  Νοτιότερα στη διαδρομή αυτή, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι ο Πόρος, παλιό χωριό της περιοχής, σκαρφαλωμένο πάνω σε μια απότομη πλαγιά με προσανατολισμό προς τα δυτικά, σαν να έχει γυρίσει την πλάτη του στη θάλασσα. Το χωριό είναι τριγυρισμένο από πράσινο και μοιάζει να ζει σε δικούς του ήρεμους ρυθμούς.

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ