gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (AMT), Πόλη, ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για Ελλάδα (1)

ΕΟΤ Γραφεία

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Ολλανδία

Τηλέφωνο: +31 20 6248786
Φαξ: +31 20 6207031

Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

City of Amsterdam

Κόμβοι Τουριστικών Οργανισμών

Amsterdam Tourist Board

Columbus Publishing

Πληροφορίες αεροδρομίων (1)

Κόμβοι επίσημοι

Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αμστερνταμ 1928

   Μετά από τρεις αποτυχίες το 1916, 1920 και 1924, η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή ανήγγειλε στην κυβέρνησή της, ότι, επί τέλους, κατόρθωσε να κερδίσει την υποψηφιότητα και ότι οι Ολυμπιακοί του '28 θα γίνουν στη χώρα με τις τουλίπες. Η κυβέρνηση απάντησε εκφράζοντας και αυτή τη μεγάλη χαρά της. Οταν, όμως, ήρθε πλέον η ώρα να συζητηθεί το οικονομικό, η κυβέρνηση δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είχε ποτέ συμφωνηθεί. Η μόνη οδός που απέμενε, ήταν να στραφεί η Επιτροπή στον λαό. Τους πρώτους οκτώ μήνες συγκεντρώθηκαν περισσότερα από το ένα τρίτο των απαιτουμένων χρημάτων. Αυτό ήταν το κίνητρο για να δραστηριοποιηθούν και οι Ολλανδικές εμπορικές εταιρίες που οι χορηγίες τους εξαφάνισαν τον εφιάλτη του οικονομικού από την Επιτροπή.
   Οι Ολυμπιακοί του Αμστερνταμ είναι οι πρώτοι Αγώνες που περιέλαβαν και γυναίκες στα αγωνίσματα του στίβου. Αυτό συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση του ντε Κουμπερτέν που η γνώμη του, όμως, δεν μέτρησε μια που η ψηφοφορία, ευνόησε τις γυναίκες με 15-6. Ο ντε Κουμπερτέν προφασίστηκε λόγους υγείας και παραιτήθηκε. Αυτός που με τόσο αγώνα θεμελίωσε την αναβίωση των Αρχαίων Ελληνικών Ολυμπιάδων, δεν άντεξε να γίνει μάρτυρας στην παράβαση του κυριότερου κανόνα: Οι Αγώνες Είναι Ανδρική Υπόθεση. Από τη Λωζάνη έστειλε το μήνυμά του στην Ολυμπιακή Επιτροπή: «...πέφτουν σε βαρύ σφάλμα αν δεν μείνουν προσηλωμένοι στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, όπως ακριβώς το εννοούσαν οι Αρχαίοι Ελληνες».
   Η εμφάνιση των γυναικών στον στίβο, έφερε πολλά ευτράπελα. Στα 800 μέτρα, όσες τερμάτισαν έπεσαν λιπόθυμες και ορισμένες, σε άλλα αγωνίσματα, δεν τερμάτισαν καθόλου!
   Για να δείξει ότι τιμάει τις γυναίκες και σε μια επίδειξη γνήσιου φεμινιστικού πνεύματος, ο Πρίγκηπας Χέντρικ... τραγούδησε στο μικρόφωνο μια Ολλανδική καντάτα και καταχειροκροτήθηκε!
   Οι Ολυμπιακοί του Αμστερνταμ ήταν ένας εφιάλτης για όλες τις μεγάλες εφημερίδες που έστειλαν φωτογράφους για να συγκεντρώσουν το υλικό που ήταν απαραίτητο για τις καμπάνιες τους. Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν Ολλανδοί αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο των δημοσιογραφικών κερκίδων και κατέσχεσαν τις κάμερες σε όσους αθλητικούς φωτογράφους «συνέλαβαν επ' αυτοφώρω» να... φωτογραφίζουν. Εγιναν δυο-τρία ηχηρά επεισόδια. Επενέβησαν και υπουργοί εξωτερικών διαφόρων χωρών. Ενας Ιρλανδός φωτογράφος έσπασε τη μύτη ενός αστυνομικού και κατέληξε στη φυλακή. Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε, αποκτήσει το δικαίωμα να «πουλήσει» τα δικαιώματα των φωτογραφίσεων σε ένα μεγάλο Ολλανδικό φωτογραφικό πρακτορείο. Στο πρακτορείο αυτό θα έπρεπε να καταφεύγουν οι δημοσιογράφοι για να αγοράζουν τις φωτογραφίες για τις εφημερίδες τους. Φυσικά, το παζάρι κυριαρχούσε στον καθημερινό αυτόν... πλειστηριασμό. Γι' αυτό και η Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ κρίνεται πως είναι μια από τις φτωχότερες σε φωτογραφικό υλικό...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Αμστερνταμ 1928

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Αμστερνταμ 1928

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Επαγγελματικές Ενώσεις (3)

Τουριστικών επαγγελμάτων

AV Alliance

Τηλέφωνο: +41 43 3887878

The Golden Keys of Holland

Τηλέφωνο: 0031 20 6212223
Φαξ: 0031 20 6275245

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ