gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΝΕΙΑ Αρχαία πόλη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαία Αινεία

ΑΙΝΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας τοποθετείται η αρχαία Αινεία. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος εντοπισμός χώρου με σημαντικότατο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στα διοικητικά όρια του νέου Δήμου. Το κύριο αρχαιολογικό εύρημα που παραπέμπει σ' αυτόν τον αρχαίο οικισμό είναι μια τραπεζόσχημη τούμπα που είναι γνωστή ως τούμπα Τάμπια ή Κουμ-Καλέ. Η κατοίκηση της αρχαίας Αινείας χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του σιδήρου και φτάνει μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Η Αινεία αναφέρεται από το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ως ένας από τους οικισμούς που διαλύθηκαν για να συνοικιστούν με τη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή της Αινείας έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές τρεις ταφικοί τύμβοι Α, Β και Γ, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Απ' αυτούς ο Γ θεωρείται ο πιο παλιός. Σ' αυτόν έχουν βρεθεί απλά κτερίσματα, κυρίως αττικά πήλινα αγγεία. ΟΙ τύμβοι Α και Β προσπαθούν να μιμηθούν τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και είναι κάπως μεταγενέστεροι.
Ο διαφορετικός τρόπος δημιουργίας μεταξύ των τύμβων Γ και Α, Β δίνουν αρκετά στοιχεία για τη καύση των νεκρών, τα σχετικά έθιμα και τον τρόπο κατασκευής των ταφικών τύμβων. Επίσης οι δύο τελευταίοι προσφέρουν την ευκαιρία για συγκρίσεις ανάμεσα σ' αυτούς που μάλλον υπήρξαν τάφοι αστών με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, γεγονός που προσφέρει αρκετές κοινωνιολογικές πληροφορίες για την εποχή του 4ου αιώνα. Τα ευρήματα των σχετικών ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μηχανιώνας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ