gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΒΔΗΡΑ Κωμόπολη ΞΑΝΘΗ".


Αξιοθέατα (2)

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακός οικισμός Αβδήρων

  Ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού των Αβδήρων, που απλώνεται στην βόρεια πλευρά του χωριού πάνω από την επιβλητική πλατειά, συναντούμε τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την μοναδική ιστορική τους αξία. Χαρακτηριστικό όλων των καλοδιατηρημένων σπιτιών είναι ο παραδοσιακός πέτρινος φούρνος που δεν έλειπε από την αυλή ακόμη και των κατώτερων οικογενειών και που σφράγιζε με την ιδιαίτερη σημασία του την καθημερινή ζωή εκείνων των εποχών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Οικίες

Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου

  Για την Οικογένεια και το αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Αβδηρα παίρνουμε στοιχεία από ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε στα ΘΡΑΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (1984) όπου διαβάζουμε: "Το αρχοντικό είχε κτισθεί από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, ο οποίος είχε έρθει γύρω στα μέσα του περασμένου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στα Αβδηρα, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού. Την εποχή αυτή τα Αβδηρα, όπως και ολόκληρη η Θράκη, κατέχονταν από τους Τούρκους. Η οικογένεια έκανε εύπορη, αστικού χαρακτήρα ζωή, αν και ζούσε σε αγροτική περιοχή. Αυτό δείχνει και η διάρθρωση του σπιτιού. Εξυπηρετούνταν από υπηρέτες, μαγείρισσα, ράφτρα και παραμάνα για τα παιδιά. Το σπίτι ήταν ντυμένο με ακριβά χαλιά, μεταξωτά και διακοσμητικά αντικείμενα, φερμένα από το εξωτερικό πολλές φορές. Συχνά φιλοξενούνταν σ' αυτό επίσημοι ξένοι, πλούσιοι καπνέμποροι κ.α."
  Από τα 6 παιδιά της οικογένειας (τρία αγόρια και τρία κορίτσια) μόνο ο Κώστας μορφώθηκε "Σπούδασε στη Μεγάλη Σχολή του Γένους της Κωνσταντινούπολης και στο Γυμνάσιο του Τσοτιλίου της Μακεδονίας. Για την παιδεία και την οικονομική του επιφάνεια εκλέχθηκε Δήμαρχος Αβδήρων από το 1922 μέχρι το 1934 περίπου".
  Το αρχοντικό δωρήθηκε από τους τελευταίους απογόνους της οικογένειας το 1979, στην ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ