gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ Δήμος ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Αξιοθέατα (6)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κούππα

ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το κάστρο Κούππα βρίσκεται σε μια βραχώδη ράχη στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Δίρφεως νοτιοανατολικά του χωριού Βρύση. Η αγροτική ονομασία του όρους είναι ακόμη και σήμερα Κούπα. Η τοποθεσία ήταν ήδη από την αρχαία εποχή κατοικημένη. Η κατασκευή των μεσαιωνικών κτισμάτων βοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το υπάρχον αρχαίο οικοδομικό υλικό.
  Τα υπολείμματά τους είναι και σήμερα ορατά. Κοντά στη νεότερη εκκλησία της Ευαγγελιστρίας στο πρώην επίπεδο του κάστρου, βρίσκεται ένα Αγίασμα, το οποίο έχει τη μορφή σπηλαίου και φέρει ίχνη αρχαίας μεσαιωνικής οικοδομικής δραστηριότητας. Το Αγίασμα αυτό χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως παρεκκλήσι.
  Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του κεντρικού πύργου στο ψηλότερο σημείο του βραχώδους επιπέδου που χωρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα του κάστρου μέσω μιας φαρδιάς σχισμής του βράχου. Σαν κάστρο καταφύγιο της περιοχής κατεστράφη και ανοικοδομήθηκε η Κούππα επανειλημμένα. Ετσι την κατέλαβε το 1269 ο Λικάριος και όρισε την ανανέωση και επέκταση των οχυρώσεων.
  Μετά την ανακατάληψη από τους Βυζαντινούς κατεστράφη εκ νέου και στην αρχή του 15ου αιώνα, ενόψει των τουρκικών επιδρομών επανοικοδομήθηκε. Το έτος 1470 το κάστρο καταστράφηκε πριν την κατάληψη του Νεγκροπόντε.
  Κατά την παράδοση κατακρεουργήθηκαν εκεί 3.000 Χριστιανοί από τους Τούρκους και ονομάστηκε "Χιλιαδού", εξαιτίας των θανάτων. Ο θρύλος τους θέλει να γκρεμίστηκαν στην κοιλάδα όταν οι Τούρκοι (κατόπιν προδοσίας) έκοψαν τη "γέφυρα" από υφαντό πανί που ένωνε το ένα άκρο του βουνού με το άλλο, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν τη σφαγή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιστρών.

Παλιοί νερόμυλοι

Λίγο πριν το χωριό, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά (ο παλιός νερόμυλος του χωριού), που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού, που πέφτει ορμητικά. 300 μέτρα περίπου, βρίσκεται η κεντρική πηγή ύδρευσης της περιοχής που ονομάζεται "Κολέθρα". Πανέμορφη πηγή με καταπράσινα νερά που μένει αστείρευτη χειμώνα - καλοκαίρι και που πρόσφατα διαμορφώθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών. Στην επιστροφή αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα γραφικά ξωκκλήσια Αγία Αννα και Αγιος Γιάννης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Κονιστρών


Πηγές

ΚΗΠΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Η Τρυπητή που προσελκύει πολύ κόσμο για το ιαματικό νερό της.Η πηγή Μελουτάκι, της οποίας το νερό πηγάζει από μια υπόγεια στοά που δεν έχει ερευνηθεί όλη και λέγεται ότι καταλήγει στον Ενετικό Πύργο.Η Μεγάλη Βρύση, είναι η μεγαλύτερη πηγή, που αξιοποιήθηκε το 1971 και καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της Κοινότητας. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η πηγή του "Κάβουρα", χωμένη μες στη βλάστηση, με διαμορφωμένους χώρους που προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Κονιστρών


Καταβόθρα

ΜΑΝΙΚΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Πηγή μέσα στο ελατοδάσος, 4 χλμ. από το χωριό, που καταλήγει σε ένα μεγάλο σπήλαιο, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο ερευνών από σπηλαιολόγους.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΚΗΠΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Στο κέντρο του χωριού, υψώνεται ο μεγαλύτερος Ενετικός Πύργος της Εύβοιας, αλλά δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.Στις Κοκκινοεκκλησιές, διακρίνονται θεμέλια παλαιών κτιρίων που μαζί με τα διάφορα ευρήματα (κεραμίδια, βυζαντινά νομίσματα κ.λπ.) μαρτυρούν ότι υπήρχε Βυζαντινή πόλη.

Σπήλαια

Σπηλιά των Χαρίτων, δωρεών, ταμάτων

ΣΠΗΛΙΕΣ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Κοντά στον οικισμό Σπηλιές υπάρχει μια τέτοια σπηλιά, της οποίας το νερό πράγματι έχει και σήμερα θέση αγιάσματος, δίνει στους πιστούς τη χάρη του, με τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πιο κάτω υπάρχει σειρά μικρών σπηλαίων από τα οποία αναβλύζει νερό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ