gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ Δήμος ΧΙΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (8)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Βέσσης

ΒΕΣΣΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 73300
Η Βέσσα, απλώνεται στο κέντρο μιας μεγάλης γεωργικής λεκάνης και είναι ένα μεγάλο μεσαιωνικό χωριό με καλά διατηρημένη την πύλη, τη σφιχτή ρυμοτομία και τα ψηλά στενομέτωπα κτίρια που θυμίζουν πύργους. Αν και ο οχυρός του περίβολος έχει διασπαστεί το χωριό παραμένει εξολοκλήρου πετρόχτιστο, με αρκετά όμως μισοερειπωμένα και ακατοίκητα σπίτια. Είναι χαρακτηριστική η παρουσία στο χωριό αρκετών μεγάλων περιποιημένων σπιτιών, που πιθανώς κτίσθηκαν από εύπορους μετανάστες. Εκκλησίες του χωριού είναι η Παναγιά, ο Aγιος Δημήτριος και η Παναγιά η Πετρούσενα, η αρχαιότερη εκκλησία της Χίου κατά τους Βεσσιανούς.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελάτας

ΕΛΑΤΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 73115
Η Ελάτα είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στην πλαγιά ενός απόκρημνου λόφου. Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Χίου και 8 χιλιόμετρα από το λιμάνι των Μεστών. Είναι μεσαιωνικό χωριό και μέχρι σήμερα σώζονται υπολείμματα των γωνιακών πύργων του κάστρου. Κοντά στην Ελάτα, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, βρίσκεται η γραφική παραλία της Αγίας Ειρήνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιθίου

ΛΙΘΙΟ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 73201
Το Λιθί βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Βέσσας και 23 χιλιόμετρα απόσταση από την πόλη της Χίου. Το χωριό πήρε το όνομά του από τους παλιούς ναυτικούς οι οποίοι ονόμαζαν την τοποθεσία αυτή "αληθινό παράδεισο" εξαιτίας της φυσικής της ομορφιάς. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα νοτιοδυτικά περνάμε από το Λιθί. Το χωριό βρίσκεται ψηλά από τις ακτές, με πράσινο και υπέροχη θέα στο πέλαγος. Η παραλία του Λιθιού είναι μια μεγάλη αμμουδιά με ένα πολύ όμορφο λιμανάκι στην άκρη του όρμου. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα με τα ήρεμα νερά της. Η περιοχή φημίζεται για τα πολύ ωραία και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που προσφέρονται στις ταβέρνες. Η κύρια ασχολία άλλωστε των κατοίκων είναι η αλιεία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεστών

ΜΕΣΤΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 76290
Ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, τα Μεστά βρίσκονται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Πρόκειται για Μεσαιωνικό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από την Βυζαντινή Περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα φρούριο - κάστρο. Τα σπίτια μικρά πέτρινα, το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, με έντονη την παρουσία του 14ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη, θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής. Κατά την διάρκεια της Αποκριάς υπάρχει το γνωστό σε όλους τους Χιώτες έθιμο της αναπαράστασης του δικαστηρίου που γινόταν στα χωριά αυτά, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από τον Αγά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύμπων

ΟΛΥΜΠΟΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 76310
Τριάντα ένα χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου και έξι χιλιόμετρα μετά το Πυργί, συντάει κανείς ένα ακόμη μεσαιωνικό χωριό, τους Ολύμπους. Πρόκειται για μεσαιωνικό χωριό με έντονα τα στοιχεία από εκείνη την εποχή. Η ενότητα στους εξωτερικούς τοίχους των ακραίων σπιτιών που λειτουργούσαν σαν τείχη προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα στην όψη του χωριού. Υπάρχει κι εδώ κεντρική πύλη, αμυντικός πύργος, ο οποίος διατηρείται μισοερειπωμένος, στενά δρομάκια με θολωτά πέτρινα τόξα πάνω τους που συνέδεαν τα σπίτια μεταξύ τους. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα. Ο επισκέπτης αξίζει να δει την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυργίου

ΠΥΡΓΙ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
  Το "ζωγραφιστό χωριό", όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, είναι το μεγαλύτερο και για πολλούς το σημαντικότερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου. Παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό θρύλο μεσαιωνικού τύπου. Η πολεοδομική του διάρθρωση και η αρχιτεκτονική του μορφή προκαλεί τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Η οχυρωματική του διάταξη είναι αντιπροσωπευτική για την αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.
  Στο Πυργί σώζονται πολλά ιστορικά μνημεία. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων αποτελεί ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Η ανέγερση του τοποθετείται στον 13ο με 14ο αιώνα. Παρόλα αυτά, τόσο τα εξωτερικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία όσο και οι τοιχογραφίες που κοσμούν τις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1694, ο ναός του Ταξιάρχη που χρονολογείται το 1680 και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, όλα σε πολύ καλή κατάσταση.
  Εκείνο όμως που θα γοητεύσει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά είναι τα Πυργούσικα σπίτια με τα "ξυστά",την χαρακτηριστική διακόσμησή τους. Η τεχνική αυτή του εξωτερικού στολισμού αγαπήθηκε από τους ντόπιους και για τον λόγο αυτό την διατήρησαν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Περπατώντας στα στενά γραφικά δρομάκια του χωριού, ο επισκέπτης είναι σαν γυρνά αιώνες πίσω, στα χρόνια του Μεσαίωνα. Η μυρωδιά της μαστίχας το καλοκαίρι είναι διάχυτη παντού. Αυτές τις σπάνιες εικόνες παίρνει μαζί του για πάντα κάθε ταξιδιώτης εγκαταλείποντας το χωριό.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ