gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΡΑΚΛΕΙΑ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (10)

Δημαρχεία

Δήμος Ηράκλειας

ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23253 50100
Φαξ: +30 23253 50159

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλτερού

ΒΑΛΤΕΡΟ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 23080

Δημοτικό Διαμέρισμα Δασοχωρίου

ΔΑΣΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 22557
Κτισμένο δίπλα σε δάσος (το οποίο εκχερσώθηκε με τον αναδασμό), από όπου πήρε και το όνομά του, ανέκαθεν ήταν η ύπαρξη του συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνική ζωή της Ηράκλειας. Επειδή μεγάλο μέρος του αγροκτήματός του είναι παραποτάμιο (Στρυμώνας) ήταν και μέχρι σήμερα παραμένει ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία. Οι κάτοικοι Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι και γηγενείς ασχολούνται με την γεωργία.

Heraklia Community

ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Η Ηράκλεια, εμπορικό κέντρο για περισσότερο από τριακόσια χρόνια μιας ευρύτερης περιοχής βρίσκεται στο πεδινό χώρο που σχηματίζεται από τις οροσειρές του Μπέλλες και Κρουσίων μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και το ρου του ποταμού Στρυμώνα κατά την είσοδο του από την Βουλγαρία. Στην κυριολεξία η περιοχή του Δήμου Ηράκλειας βρίσκεται στην αγκαλιά του Στρυμώνα. Η εμπορική και πνευματική της παρουσία μέσα στο χρόνο ήταν πολύ μεγάλη για το πληθυσμιακό μέγεθος της. Σ' όλα τα χρόνια ύπαρξης της είχε πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 3.857 που έχει σήμερα. Κάηκε ολοσχερώς δύο φορές από τους Βουλγάρους. Μετά την τρίχρονη ομηρία (1916-1919) των Ηρακλειωτών από τους Βουλγάρους στο Ποζάροβιτς (παραδουνάβια πόλη μεταξύ Σερβίας και Αυστρίας) για την έντονη συμμετοχή τους στο Μακεδονικό Αγώνα αποδεκατίστηκαν και σκόρπισαν στις μεγαλουπόλεις. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι και τα χρόνια του μεσοπολέμου υπήρξε εμπορικός κόμβος όλης της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας με τις πέραν του Αίμου χώρες και κυρίως με την Ρουμανία. Λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής, εμπορικής και πνευματικής σημασίας της χαρακτηρίσθηκε και λειτουργεί ως Δήμος από το 1939. Η πορεία της μετά το 1970 είναι φθίνουσα, όπως εξάλλου όλης της ελληνικής επαρχίας. Διατηρεί όμως τα χαρακτηριστικά του εμπορικού, διοικητικού και πνευματικού κέντρου μιας περιοχής που έχει περισσότερα από 15 χρόνια συνολικού πληθυσμού περισσότερο από 20.000 κατοίκους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρπερής

ΚΑΡΠΕΡΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 31204
  Χωριό που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν από τα μεγαλύτερα, σήμερα η συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος και η μετανάστευση εξωτερική και εσωτερική έχουν αποδυναμώσει το χωριό. Με την διάλυση του παραποτάμιου (Στρυμώνας) οικισμού Δρυοχώρι, οι κάτοικοί του ενσωματώθηκαν στην Καρπερή. Η πλούσια πεδινή περιοχή συνέβαλλε στην γρήγορη ενσωμάτωση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο χωριό και στην αρμονική συνύπαρξη των γηγενών με τους Σαρακατσάνους, Ποντίους και Θρακιώτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιθοτόπου

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 41205
Το μοναδικό ημιορεινό χωριό του Δήμου μας κτισμένο πάνω από την λίμνη Κερκίνη, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, είναι νέος οικισμός που δημιουργήθηκε με την έλευση των Ποντίων στην περιοχή. Η ζωή των κατοίκων είναι εξαρτημένη από την λίμνη και το βουνό. Σήμερα με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής το χωριό παρουσιάζει θετικούς δείκτες ανάπτυξης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιμνοχωρίου

ΛΙΜΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 51205
  Το αρμονικό αλληλοσυμπλήρωμα του μωσαϊκού των πολιτιστικών στοιχείων των ντόπιων και προσφύγων κατοίκων του Λιμνοχωρίου, γέννησε μια κοινωνία ήσυχη που για χρόνια τώρα στηρίζεται στο βουκολικό τρόπο ζωής. Στο ακρότατο σημείο όπου ο Σερραϊκός κάμπος συναντιέται με την λίμνη Κερκίνη, μέσα στην ησυχία που γεννά η αρμονική συνύπαρξη φύση-άνθρωπος-νερό, στέκεται το Λιμνοχώρι χωρίς πολλές απαιτήσεις. Ένας τόπος που η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα κλέβουν χρώματα από την λίμνη και τις γύρω οροσειρές του Μπέλλες και των Κρουσίων και κάνει την κάθε μέρα διαφορετική.
  Το Λιμνοχώρι είναι οικισμός του Δήμου Ηράκλειας, που δημιουργήθηκε στο χώρο που υπήρχε το τσιφλίκι του Τούρκου Μπέη Χατζηλαζάρου. Το 1932 με την διάνοιξη της νέας κοίτης του Στρυμώνα διαλύθηκαν οι οικισμοί Λιμνοχώρι, Μανιτάρι, και Μπουρσούκι. Έτσι οι κάτοικοι των οικισμών αυτών έκτισαν στην σημερινή τοποθεσία το χωριό Κογχύλια το οποίον αργότερα πήρε το σημερινό όνομα Λιμνοχώρι. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα Πορλίδα.
  Το Λιμνοχώρι διαθέτει χώρους στην πολύμορφη παραλίμνια περιοχή για πεζοπορία, για εκδρομές, για κατασκηνώσεις, για απομόνωση, για άθληση και για εξερεύνηση της πλούσιας ζωϊκής και φυτικής ποικιλίας.
  Ανεπιφύλακτα προτείνουμε να κάνετε την διαδρομή Λιμνοχώρι- Λίμνη Κερκίνη- παραλίμνια περιοχή Χρυσοχωράφων - Λιθότοπος. Η διαδρομή με ποδήλατο ή πεζοπορία είναι καταπληκτική με πλούσια εναλλαγή φυσικών ομορφιών. Τολμήστε το και ίσως ανακαλύψετε εικόνες μοναδικές!

Δημοτικό Διαμέρισμα Ποντισμένου

ΠΟΝΤΙΣΜΕΝΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 23474
  Το παλαιότερο χωριό του Δήμου μας με κατοίκους ντόπιους και Θρακιώτες, το Ποντισμένο υπήρξε πάντοτε το μεγαλύτερο χωριό στην περιοχή. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραδοσιακή γεωργία, αρκετοί είναι πλανόδιοι μικροπωλητές. Παλαιότερα ορισμένοι ασχολούνταν με την καλαθοπλεκτική, την ψαθοπλεκτική και την σαρωθροπλεκτική. Στο Ποντισμένο μέχρι σήμερα χορεύουν τα "κετσέκια". Τα "κετσέκια" είναι ένας ιδιόρρυθμος χορός που χορεύεται από κατοίκους του Ποντισμένου, συνοδεία της μονόχορδης λύρας "γκίγκας" και του "νταϊρέ" . Στην ουσία πρόκειται για ένα αποκριάτικο δρώμενο. Βασικοί χαρακτήρες είναι:
o τσαούσης ( αρχηγός της ομάδας), o κλάπατζης (βοηθός αρχηγού) oι κετσέκηδες (οι χορευτές).

Δημοτικό Διαμέρισμα Χρυσοχωράφων

ΧΡΥΣΟΧΩΡΑΦΑ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23250 51345, 51610
Παλιό χωριό, κτισμένο δίπλα στην λίμνη Κερκίνη. Συνυφασμένη η ζωή των κατοίκων με το υγρό στοιχείο που είναι άφθονο στην περιοχή. Γηγενείς και Θρακιώτες στο πλείστον οι κάτοικοι ζουν με τη γεωργία, το ψάρεμα και την κτηνοτροφία. Στα Χρυσοχώραφα υπάρχει ένα από τα δύο μεγαλύτερα κοπάδια νεροβούβαλων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ένα είδος που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Μεγάλο ποσοστό Χρυσοχωραφιτών έχουν μεταναστεύσει την δεκαετία του '50 και '60 στην Αμερική και έχουν οργανώσει στο Worcester την δική τους κοινότητα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ