gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία για το τοπωνύμιο: "ΑΡΓΟΛΙΔΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Οικονομία (1)

Ανάμεικτα

Η Αργολίδα στον 20ο αιώνα

  Μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας θεωρείται η Αργολίδα. Με το ευνοϊκό κλίμα και το εύφορο έδαφος προσφέρει στην αγορά εκλεκτά και πρώιμα αγροτικά προϊόντα όλων των ειδών, όπως κηπευτικά, λαχανικά, βερύκοκα και εσπεριδοειδή όλων των ποικιλιών. Ονομαστή παλαιότερα ήταν η ντομάτα, νωπή ή κονσερβοποιημένη, η αργείτικη αγκινάρα και τα περίφημα "αργείτικα πεπόνια".
  Η δενδροκαλλιέργεια παραμένει βασικός παραγωγικός τομέας τις τελευταίες δεκαετίες και συνδυάζεται με την πρόοδο της βιομηχανικής επεξεργασίας πολλών γεωργικών προϊόντων. Η Αργολίδα, άλλωστε, είχε την πρωτοπορία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας συσκευασίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, τα οποία προορίζονταν για την εσωτερική αγορά ή για εξαγωγή. Συσκευαστήρια, κονσερβοποιεία, χυμοποιεία υπάρχουν και σήμερα στην Αργολίδα.
  Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού, η καλή ποιότητα το οποίου είναι χαρακτηριστική. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια στις ορεινές περιοχές με ήπιο σχετικά κλίμα προστίθενται νέες φυτείες ελαιώνων, ενώ τα ελαιοτριβεία της επαρχίας Αργους έχουν αυξηθεί αισθητά.
  Και η κτηνοτροφία της Αργολίδας είναι αξιοσημείωτη. Στις ορεινές περιοχές διατηρούνται αρκετά κοπάδια από αιγοπρόβατα, η εκτροφή των οποίων ενισχύεται και από σχετικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Και στις πεδινές περιοχές όμως συναντάμε κοπάδια προβάτων, ενώ μέσα στους πορτοκαλεώνες του κάμπου εκτρέφονται μεμονωμένα πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα.
  Σχετική με το γεωργικό χαρακτήρα του Νομού είναι και η επίδοση στον τομέα των μηχανοκατασκευών σε αξιόλογα μηχανουργεία, που ασχολούνται με είδη κονσερβοποιίας, συσκευασίας και κυρίως κατασκευές υδραντλιών βαθέων φρεάτων (πομόνες), οι οποίες εξάγονται όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ