gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία για το τοπωνύμιο: "ΙΩΑΝΝΙΝΑ Νομός ΗΠΕΙΡΟΣ".


Οικονομία (5)

Σελίδες επίσημες

Αργυροχοΐα

  Η αργυροχοΐα στα Γιάννενα έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων,παρουσιάζει όμως σημαντική δραστηριότητα από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και μετά.Την μεγάλη της άνθιση γνώρισε τον 18ο και 19ο αιώνα, εποχή που τα Γιάννενα είχαν αναδειχθεί σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά εμπορικά και καλλιτεχνικά κέντρα των Βαλκανίων. Αντλώντας έμπνευση από τα έργα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και της αξεπέραστης βυζαντινής τέχνης αλλά εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις αξίες της ηπειρώτικης ευαισθησίας και καλαισθησίας, έκαναν έντονη την παρουσία τους στον σπουδαίο αυτό χώρο της νεώτερης Ελληνικής Αργυροχοΐας. Η ιδιαιτερότητα της Γιαννιώτικης τέχνης εκφράζεται κυρίως από ιδιαίτερες τεχνικές κατασκευής όπως το σφυρήλατο, το φουσκωτό ή σκαλιστό, το συρματερό ή φελιγκράν και το σαβάτι, τεχνικές οι οποίες στα Γιάννενα έφθασαν στο απόγειο της εκφραστικής τους δύναμης. Τα Γιαννιώτικα κοσμήματα και σκεύη προσφέρουν μια ζεστή ανθρώπινη οπτική εντύπωση δοσμένη σε ιδιαίτερα λεπτή και κομψή διάσταση. Τα εργαστήρια αργυροχοΐας που λειτουργούν σήμερα, συνεχίζουν την παράδοση, δημιουργώντας χειροποίητα προϊόντα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής τελειότητας εφάμιλλης εκείνης του παρελθόντος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Γαλακτομικά προϊόντα

  Στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, με κύρια δραστηριότητα την κτηνοτροφία, αναπτύχθηκε μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση, τέχνη γνωστή στους Έλληνες από τα Ομηρικά χρόνια.
  Η κοινωνική συμβολή του κλάδου στη διατήρηση και την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στο νομό είναι σημαντική. Με πρώτη ύλη το φρέσκο Ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και με σεβασμό στην παραδοσιακή τυροκόμηση, δραστηροποιούνται σήμερα πολλές μικρές και μεσαίες μονάδες και δύο από τις μεγαλύτερες του κλάδου, προσφέροντας στον καταναλωτή αγνά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.
  Στην οικογένεια των γαλακτομικών προϊόντων των Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνονται το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το φυσικό υγιεινό γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο. Το πλέον δυναμικό προϊόν της περιοχής είναι η φέτα και τα προϊόντα Π.Ο.Π. όπως η κεφαλογραβιέρα, η ξηρή μυζήθρα, το καπνιστό τυρί Μετσεβόνε και το γαλοτύρι. Επίσης παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής είναι η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το γίδινο τυρί, ο ανθότυρος και άλλα.
  Η απαράμιλλη γεύση και η εξαιτετική τους ποιότητα τοποθετεί τα γνήσια γιαννιώτικα γαλακτομικά προϊόντα στην κορυφή της προτίμησης των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών. Η λειτουργία των κυριότερων μονάδων, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές στον ποιοτικό έλεγχο, εγγυάται την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων.

Πτηνοτροφία

  Η πτηνοτροφία άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά στις αρχές της δεκαετίας του '50 από τους πρωτοπόρους του κλάδου στην Ελλάδα, για να φτάσει σήμερα στο σημείο να καλύπτει περισσότερο απο το 35% της παραγωγής κρέατος πουλερικών καθώς και αυγών βρώσιμων, εκκόλαψης και νεοσσών κρεατοπαραγωγής.
  Οι κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, ιδιωτικού και Συνεταιριστικού ενδιαφέροντος, απασχολούν περισσότερα από 800 άτομα και συνεργάζονται με 700 άτομα και πλέον πτηνοτρόφους παραγωγούς, δημιουργώντας ένα ισχυρότατο οικονομικό κύκλωμα για την περιοχή αλλά και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.Η αυγοπαραγωγός πτηνοτροφία με αρκετές σύγχρονες μονάδες εγκατεστημένες στην περιοχή, καλύπτει το 5% της Ελληνικής παραγωγής.Τα αγνά προϊόντα της περιοχής, μέσω των άριστα οργανωμένων δικτύων διανομής και των κατά τόπους υποκαταστημάτων τους φθάνουν καθημερινά σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
  Η τοπική βιομηχανία περιλαμβάνει:
- πτηνοτροφεία που καλύπτουν πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων
- εκκολαπτήρια δυνατότητας παραγωγής περισσότερων των 30 εκ. νεοσσών ετησίως
- εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών δυναμικότητας πλέον των 150.000 τόνων τελικού προϊόντος σε ετήσια βάση
- πτηνοσφαγεία δυνατότητας σφαγής 15.000 πουλερικών την ώρα, μονάδες παραγωγής 40-50 εκ. αυγών το χρόνο
- εργοστάσια επεξεργασίας υποπροϊόντων καθώς και παρασκευής έτοιμων προψημένων προϊόντων από κοτόπουλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Οινοποιία

  Το κρασί είναι ως γνωστό, ένα από τα κατ΄εξοχήν παραδοσιακά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έχει ιστορία 3500 και πλέον χρόνων.
  Στο νομό Ιωαννίνων η αμπελοκαλλιέργεια και ειδικότερα των ποικιλιών που προορίζονται για οινοποίηση χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
  Η αμπελουργική ζώνη "ΖΙΤΣΑ", η οποία περιλαμβάνει έξι δημοτικά διαμερίσματα (Κοινότητες), λόγω της παράδοσης και της φήμης που είχε από παλιά στο κρασί, χαρακτηρίστηκε με Νόμο ως ζώνη με κρασί "Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος". Ένα προνόμιο το οποίο κατατάσσει το κρασί της περιοχής στα υψηλής ποιότητας.
  Η σύσταση και το ανάγλυφο του εδάφους, το υψόμετρο που φτάνει τα 600 με 700 μέτρα, οι κλιματολογικές συνθήκες και η μοναδικότητα της λευκής ποικιλίας κρασοστάφυλων ΝΤΕΜΠΙΝΑ, δίνουν στο φημισμένο κρασί της περιοχής πλούσιο και λεπτό άρωμα, απαλή και ευχάριστη γεύση.
  Οι σύγχρονες οινολογικές τεχνικές, σε συνδυασμό με την παράδοση, δίνουν τα λευκά ξηρά κρασιά και τους φυσικούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους που κάθε μέρα και περισσότερο κερδίζουν την προτίμηση Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.
  Εκτός βέβαια από τη γηγενή ποικιλία ΝΤΕΜΠΙΝΑ, καλλιεργούνται και δύο άλλες τοπικές ποικιλίες που είναι το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Οι αναλογίες λευκού και κόκκινου σταφυλιού είναι 9 προς 1 περίπου.Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια φύτευσης νέων αμπελώνων με ξένες ποικιλίες όπως Cabernet Traminer, Chardonnay κ.λπ.
  Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν τρείς σύγχρονες και ορθολογικά οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες που τυποποιούν τα κρασιά της περιοχής και πολλοί άλλοι μικροί παραγωγοί που παράγουν το δικό τους ντόπιο κρασί. Τα Γιάννενα μπορεί να μην είναι από άποψη ποιότητας μια μεγάλη αμπελουργική ζώνη, έχουν όμως πλεονέκτημα της μοναδικότητας και του τοπωνυμίου "ΖΙΤΣΑ" που είναι συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας. Αξίζουν λοιπόν τα κρασιά του νομού Ιωαννίνων της προτίμησης των φίλων του κρασιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Μάρμαρο

  Στο νομό Ιωαννίνων η ενασχόληση με την εξόρυξη και την επεξεργασία τοπικού μαρμάρου, χρονολογείται για περισσότερο από 30 έτη. Τα υπάρχοντα πετρώματα στην περιοχή, ξεχωρίζουν γιατί είναι απόλυτα ομοιόχρωμα και καλής ποιότητας. Τοποθετούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους ενώ επιπρόσθετα χρησιμοποιούνται και ως διακοσμητικά πετρώματα πολλαπλών χρήσεων. Το Γιαννιώτικο μάρμαρο διαθέτει εξαιρετική εμφάνιση, μεγάλη αντοχή, προσιτή τιμή και τη δυνατότητα πολλών χρήσεων. Οι παραπάνω λόγοι συντελούν καθοριστικά στην αυξημένη και διαρκώς αυξανόμενη χρήση του. Η ζήτησή του τόσο στην Ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά είναι σημαντική, παρά τον οξύ ανταγωνισμό των υποκατάστατων, γιατί αποτελεί φυσικό προϊόν που διατηρεί απόλυτα τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης από την οποία παράγεται (πέτρα).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ