gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΟΡΔΑΙΑ Επαρχία ΚΟΖΑΝΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (17)

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στους πρόποδες του ορεινού όγκου Βερμίου Β.Α. της Πτολεμαίδας, είναι ένας νεοσύστατος Δήμος απαρτιζόμενος από τέσσερεις πρώην κοινότητες (Δ.Δ. Αγίου Χριστόφορου έδρα του Δήμου-Δ.Δ. Καρυοχωρίου -Δ.Δ. Σπηλιάς - Δ.Δ. Ερμακιάς). Ο συνολικός πληθυσμός του δήμου είναι 2.100 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1991. Η ονομασία του Δήμου προέρχεται από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκετε στους πρόποδες του Βερμίου Β.Α. του Δήμου και Ανατολικά του Δ.Δ. Αγίου Χριστόφορου. Η χρονολογία υπάρξεως του χάνεται μέσα στους αιώνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Αγιος Χριστόφορος

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Η Ιστορία του χωριού ξεκινάει από την εποχή που ιδρύθηκαν οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί, η παλιά ονομασία του χωρίου ήταν «Τράπιστα» . Οι κάτοικοι του χωριού έζησαν πολύ δύσκολα χρόνια κάτω από τον Τουρκικό ζυγό και επαναστάτησαν πολλές φορές κατά αυτού, με αποτέλεσμα να καίγεται συχνά και να χτίζετε ξανά πάντα σε διαφορετική τοποθεσία. Το 1923 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες οι οποίοι έζησαν ειρηνικά με τους ντόπιους κατοίκους, μάλιστα το 1928 με Βασιλικό διάταγμα μετονομάστηκε σε Αγιο Χριστόφορο.

«Καστανόδασος»

ΕΜΠΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο του Ν. Κοζάνης. Υπάρχουν εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης για τη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δ.Δ. Εμπορίου με την επωνυμία αυτή έχουν πλέον καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και σκοπός είναι να γίνουν γνωστές και πέρα από τα όρια του Νομού Κοζάνης. Ο χώρος όπου γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις είναι ένα φυσικό δάσος με καστανιές στο οποίο δεν έχει γίνει καμιά τεχνητή διαμόρφωση του χώρου γιατί η ίδια η φύση έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και από την προσπάθεια των φορέων για την καλύτερη διεξαγωγή τους και διασκέδαση του κόσμου. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στις αρχές ή στα μέσα του Αυγούστου και διαρκούν μία εβδομάδα. Διοργανώνονται βραδιές με παραδοσιακή μουσική, με θέατρο, με μουσική τζαζ ,ροκ κλπ. με ποιοτική ελληνική μουσική από διάσημους έλληνες καλλιτέχνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Ερμακιά

ΕΡΜΑΚΙΑ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Το χωριό Ερμακιά, με το παλιό όνομα «Φραγκότσι» είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Λεκανοπεδίου, οι πρόγονοι δεν γνωρίζουν που οφείλεται το παλιό όνομα, πριν το 1887 υπήρχε μια μικρή Εκκλησία όπου πολλοί λένε πως από την παλαιότητα της φαίνεται πως το χωριό είναι Βυζαντινής εποχής. Το χωριό αυτό έλαβε μέρος σε πολλούς πολεμικούς αγώνες θρηνώντας έτσι αρκετό πληθυσμό. Ο τουρκικός ζυγός είναι ο κυριότερος παράγοντας για τον οποίο σήμερα πολλές τοποθεσίες του χωριού έχουν ξένες ονομασίες όπως Λενούκ, Τάμαλα, κ.α.

Καρυοχώρι

ΚΑΡΥΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Η ονομασία του χωριού ήταν Κουζλούκιο προερχόμενο από τη λέξη «Καζ» που σημαίνει Καρύδι, το 1928 μετονομάστηκε σε Καρυοχώρι (χωριό με καρυδιές). Ενδείξεις ζωής στην περιοχή υπάρχουν από την νεολιθική περίοδο που χρονολογείται το 5000 Π.Χ. , στο χωριό εγκαταστάθηκαν διάφορες φυλές, το τουρκικό στοιχείο ωστόσο παρέμεινε στο χωριό ως την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, οπότε έχουμε την εγκατάσταση 710 Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας οι οποίοι στεγάστηκαν στα τούρκικα σπίτια και στα σπίτια του εποικισμού που χτίστηκαν από το Κράτος.

Δήμος Μουρικίου

ΜΟΥΡΙΚΙ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Μουρικίου ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκεται στον Ν. Κοζάνης. Είναι νεοσύστατος Δήμος με έδρα το Δ.Δ. Εμπορίου, συνολικής έκτασης 112.058 στρ. και πληθυσμού 4.897 κατοίκων και αποτελείται από τα παρακάτω Δ.Δ.:
1. Αρδασσας (με τον Οικισμό της Κρυόβρυσης) με πληθυσμό 1.201 κατοίκους και έκταση 37.851 στρ.
2. Αναρράχης, με πληθυσμό 1.151 κατοίκους και έκταση 30.447 στρ.
3. Εμπορίου, με πληθυσμό 922 κατοίκους και έκταση 14.952 στρ.
4. Μηλοχωρίου, με πληθυσμό 796 κατοίκους και έκταση 13.072 στρ.
5. Φούφα, με πληθυσμό 827 κατοίκους και έκταση 16.006 στρ.
Γεωγραφικά ο Δήμος Μουρικίου βρίσκεται ΒΔ του Δήμου Κοζάνης και Δ. του Δήμου Πτολεμαϊδας. Η έδρα του Δήμου Μουρικίου (Εμπόριο) απέχει από την έδρα του Δ. Πτολεμαϊδας (πόλη της Πτολεμαϊδας) 13 Km.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Σε κάθε Δ.Δ. του Δήμου Μουρικίου, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό τη εποπτεία των τέως Κοινοτήτων ή των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου. Η πληθώρα των μουσικών συγκροτημάτων (χάλκινα και ποντιακή λύρα) της περιοχής αν και είναι χωρίς μουσική παιδεία, οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι, είναι αξιοθαύμαστοι για την ποιότητα της μουσικής τους. Οσον αφορά την αρχιτεκτονική κληρονομιά, υπάρχουν κτίρια τα οποία είναι αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής ιδιαίτερα στα Δ.Δ. Αναρράχης, Εμπορίου και Φούφα. Εχουν απομείνει ελάχιστα τέτοια δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι δραστικές, για την διάσωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Δήμος Πτολεμαϊδας

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Πτολεμαϊδας σήμερα μετά από την ψήφιση του Νόμου Καποδίστρια, αποτελείται από την πόλη της Πτολεμαϊδας και έντεκα μικρές κοινότητες, τις:
1. Ασβεστόπετρα,
2. Γαλάτεια,
3. Δροσερό,
4. Καρδιά,
5. Κόμανο,
6. Μαυροπηγή,
7. Ολυμπιάδα,
8. Προάστιο,
9. Περδίκκα,
10. Πτελεώνα,
11. Πεντάβρυσο,
που είναι διασκορπισμένες γύρο από την πόλη. Ο Δήμος έχει περίπου εξήντα χιλιάδες κατοίκους και καλύπτει μια περιοχή 2.179 τ.μ. Η Πτολεμαϊδα, πρωτεύουσα της Επαρχίας Εορδαίας, είναι κτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Φέρει το όνομα του Πτολεμαίου, ενός από τους αγαπημένους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας των Λαγιδών Πτολεμαίων στην Αίγυπτο.

Η Πτολεμαϊδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και σήμερα η πόλη αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Εκτός από σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην οικονομία της πόλης αλλά και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (Πόλη) ΚΟΖΑΝΗ
Το εμπορικό κέντρο της πόλης, με τα σύγχρονα καταστήματα, δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν τα ψώνια τους με μια στάση στο Παλαιό Πάρκο στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουν την δροσιά και το πράσινο. Η Πτολεμαϊδα είναι επίσης γνωστή για τις ταβέρνες της, με την υπέροχη τοπική κουζίνα , που βρίσκονται διάσπαρτες σ’ όλη την πόλη. Το βράδυ οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στα πολυάριθμα κέντρα της πόλης, καθώς η Πτολεμαϊδα είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος έχει πετύχει να βελτιώσει τις υποδομές του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών.

Ο Δήμος Πτολεμαϊδας παρέχει αξιόλογες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους επισκέπτες του, καθώς υπάρχουν πολλά παλαιοντολογικά, αρχαιολογικά και Βυζαντινά αξιοθέατα στην περιοχή, καθώς επίσης και ενδιαφέροντα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στους Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά όχι μόνο τους χώρους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνετε η εξόρυξη του λιγνίτη και η εκμετάλλευση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αξιόλογο επισκέψιμο χώρο, αποτελούν οι εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, που βέβαια έπαψε να λειτουργεί από το 1997.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Σπηλιά

ΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικήθηκε από τα Αρχαία Χρόνια, όστρακα Αγγείων διαφόρων εποχών, νομίσματα αρχαίων χρόνων ήταν οι πρώτες ενδείξεις για το Αρχαιολογικό ενδιαφέρων της περιοχής. Το χωριό Σπηλιά χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και κατοικήθηκε από τους Τούρκους μέχρι το 1923 έπειτα με την ανταλλαγή των πληθυσμών στο χωριό εγκαταστάθηκαν Ελληνες του Πόντου , ασχολήθηκαν με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία, πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν την περίοδο του 1960-1970 στην Αμερική για να καλυτερεύσουν την ζωή τόσο την δική τους όσο και των παιδιών τους. Το 1987 οι κάτοικοι ανακάλυψαν τον Μακεδονικό Τάφο που χρονολογικά ανήκει στον 2° αιώνα Π.Χ. πολλά από τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Μουσείο της Κοζάνης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


ΦΟΥΦΑΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Βυζαντινό υδραγωγείο (υπό ανασκαφή)

Περιοχή εκκλησίας Παναγιάς (χώρος αναψυχής-ανάπαυσης για τους περαστικούς της περιοχής, καθώς και την ημέρα της Πρωτομαγιάς)

«Προφήτης Ηλίας»

Χώρος αναψυχής.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ