gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΟΝΕΡΙ Χωριό ΚΟΖΑΝΗ" .


Προϊόντα (1)

Σελίδες επίσημες

Η παραγωγή φασολιού στο Σισάνι

ΣΙΣΑΝΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
  Το φασόλι αποτελεί την δυναμικότερη καλλιέργεια στο Σισάνι. Καλλιεργούνται ετησίως από 270-350 στρ .(επί συνόλου 4540 στρ. καλλιεργούμενης γης) με τρεις ποικιλίες: Τα «ψιλά», που είναι τα μικρότερα σε μέγεθος, και τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες, τους «γίγαντες» και τους «ελέφαντες», οι οποίοι και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι αποδόσεις κυμαίνονται για τα ψιλά από 200 έως 350 κιλά το στρέμμα, ενώ για τα χονδρά από 300 έως 450 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς και τις φροντίδες που θα δεχθούν.
  Το εδαφοκλιματικό περιβάλλον του Σισανίου είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του φασολιού, αφού την περιοχή καλλιέργειας διατρέχει ο ποταμός Μύριχος, οι βροχοπτώσεις και τα υπόγεια νερά άρδευσης είναι ικανοποιητικά, ενώ τα εδάφη είναι σταθερά και θερμά. Ουσιαστικά έχουμε ένα μικροκλίμα που δημιουργείται από ένα σχεδόν κλειστό πέταλο ορεινού όγκου κατάφυτου με ώριμου δρυοδάσους που τη βάση του διατρέχει ο ποταμός Μύριχος. Έτσι λόγω της δάσωσης και του ποταμού το κλίμα είναι ήπιο Χειμώνα Καλοκαίρι με σχετικά - για την ευρύτερης περιοχή - πρώιμη Ανοιξη και όψιμο Χειμώνα. Αυτά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας στην ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του ιδανικού περιβάλλοντος για την καλλιέργεια του φασολιού.
  Πριν την σπορά με το φρεζάρισμα γίνεται η βασική λίπανση της καλλιέργειας με 50 κιλά 11-15-15, ενώ τελευταία διαδίδεται η υδρολίπανση με τη βοήθεια των σταλακτοφόρων σωλήνων. Ακολουθεί η σπορά, είτε με το χέρι είτε με μηχανή, πάντοτε βέβαια γραμμικά, προς τα τέλη Απριλίου μέχρι και τις 15 Μαΐου. Οι ποικιλίες είναι αναρριχώμενες και υποστυλώνονται σε πυραμίδα που σχηματίζουν τέσσερα καλάμια δεμένα στην κορυφή τους. Η ζιζανιοκτόνα γίνεται προφυτρωτικά (συνήθως με treflan), ενώ μεταφυτρωτικά καταπολεμούνται τα ζιζάνια με προσεκτικό - κατευθυνόμενο ψεκασμό (με grammoxone). Η άρδευση γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με σταγόνες ενώ για τους εχθρούς και τις ασθένειες γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα, omite και πλαντβάξ. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τα χέρια είτε μηχανικά, αν και με τον πρώτο τρόπο η ποιότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος είναι υψηλότερη.
  Οι αναρριχόμενες ποικιλίες είναι ευαίσθητες στην ανθόρροια που προκαλείται από την ξηρασία και τους θερμούς ανέμους. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε τις τρεις τελευταίες χρονιές που επικράτησαν θερμοί και ξηροί άνεμοι, είτε κατά τη διάρκεια της άνθησης μέχρι και το δέσιμο, είτε κατά τις πρώτες ημέρες που ήταν τρυφεροί οι λοβοί, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανθόρροιας ή καρπόπτωσης και συνεπώς την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ασκίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ