gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 139) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΕΘΥΜΝΟ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Προσκυνήματα (139)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίου Αντωνίου

ΑΓΓΕΛΙΑΝΑ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Η εκκλησία έχει ένα νάρθηκα, ένα ασυνήθιστα ψηλό θόλο κι ένα παράθυρο σε σχήμα οβάλ.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ (Λιμάνι) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο νεκροταφείο της Αγίας Γαλήνης επιβλέποντας την ακρογιαλιά. Έχει ιδιαίτερα σπάνια αρχιτεκτονική με δύο κλίτη στις δεξιές γωνιές του κυρίως κλίτους από τ' ανατολικά προς τα δυτικά της εκκλησίας.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Μέσα στο χωριό βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, υψηλής αισθητικής. Μια από αυτές παριστάνει το δωρητή της εκκλησίας, ένα ιερέα (τον Γεώργιο Βαρούχα) και μια γυναίκα με μαύρα. Το πρόσωπο του ιερέα είναι καλλιτεχνημένο με μοναδική δεξιότητα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πριν από τη σύγχρονη εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ναός Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου

  Στη νότια είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια δίκλιτη εκκλησία αλλά δυστυχώς οι τοιχογραφίες της δεν έχουν διατηρηθεί.

Βυζαντινός ναός Αγίας Τριάδας και Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία, με τοιχογραφίες. Είναι δίκλιτη (Αγία Τριάδα και Άγιος Νικόλαος).

Βυζαντινός ναός Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
Στο χωριό Αγιος Δημήτριος, σε απόσταση 10 χιλ ανατολικά του Ρεθύμνου, στο δρόμο Ρέθυμνο -Αρκάδι, βρίσκεται η σταυροειδής , εγγεγραμμένη με τρούλο εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται στον 11ο μ.Χ. αιώνα.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

  Πολύ καλά διατηρημένη και πολύ όμορφη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τη σταυροειδή αρχιτεκτονική και με τα κενά ανάμεσα στα μέρη του σταυρού χτισμένα κατά σειρά έτσι ώστε η περίμετρος της τελικά να σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο. Η εκκλησία έχει επίσης ένα κυλινδρικό θόλο κι αρκετές ψηλές κάμαρες για στήριξη. Η διακόμησή της είναι πλούσια και υπάρχουν υπολείμματα τοιχογραφιών.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο νεκροταφείο του χωριού φαίνεται από το χωριό κάτω στην κοιλάδα. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν μερικές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός Σωτήρα Χριστού

ΑΚΟΥΜΙΑ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού που περιέχει πολύ όμορφες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Ο άντρας με την κόκκινη φορεσιά στο νότιο τοίχο και η γυναίκα με το λευκό φόρεμα στον δυτικό ήταν οι δωρητές της εκκλησίας. Εξωτερικά η εκκλησία, μοιάζει με δύο εκκλησίες ενωμένες σε μια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφίας του Παντοκράτορα στο Ιερό.

Αγία Μαρίνα

ΑΜΝΑΤΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς απέναντι από το θησαυροφυλάκιο, έχει γλυκύτατες παραστάσεις στην κεντρική πόρτα της.

Βυζαντινός ναός Αγίας Ειρήνης

ΑΝΩ ΒΙΡΑΝΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Αγία Ειρήνη, που βρίσκεται στην Ανω Βιράν Επισκοπή ήταν κι αυτή επισκοπή του Αρίου για ένα διάστημα. Σήμερα φαίνονται μόνο κάποια μαρμάρινα μέρη αυτής της τρίκλιτης βασιλικής. Μία νέα εκκλησία, οι Αγιοι Ανάργυροι έχουν χτιστεί πάνω της.

Αγιος Ιωάννης

ΑΝΩΓΕΙΑ (Κωμόπολη) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία κοντά στο γραφείο της Κοινότητας. Ένα από τα κλίτη της έχει ακόμα τοιχογραφίες που όμως έχουν μαυρίσει υπερβολικά.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΑΝΩΓΕΙΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟΝ
Δίκλιτος ναός με τοιχογραφίες του 14ου αι.

Βυζαντινός σταυρόσχημος ναός Αγίας Ειρήνης

ΑΞΟΣ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στο σταυροδρόμι κάτω από το νεκροταφείο είναι του 14ου ή του 15ου αιώνα κι έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα θόλο κι αρκετές καμάρες. Τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν δείγματα χαρακτικής πάνω τους. Μια έξοχη διακόσμηση φαίνεται στην έξοδο της εκκλησίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Ιωάννης

  Ο Αγιος Ιωάννης βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο κι έχει υψηλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες καθώς και μωσαϊκό.

  Μονόκλιτη, συντηρημένη βασιλική στο κοιμητήριο του χωριού. Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες ακαδημαϊκού χαρακτήρα που τη χρονολογούν στο 14ο αιώνα.
  Χαρακτηριστικές οι τοιχογραφίες της κολάσεως με τα ονόματα των κολασμένων.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Αγιος Γεώργιος

Μονόκλιτη βασιλική με υπολείμματα τοιχογραφιών 14ου αιώνα.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Ξιφοφόρου

ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο χωριό Αποδούλου βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ξιφοφόρου με επιγραφές του 1496 και τοιχογραφίες του ιερέα Αναστάσιου. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη με τρεις κάμαρες στην κάθε πλευρά, περισσότερο για να στηρίζουν την εκκλησία και να κάνουν πιο ελκυστικό το χώρο. Ο Άγιος Γεώργιος εικονίζεται ανάμεσα στις δυο κάμαρες πάνω στο άλογό του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο του χωριού περιέχει τοιχογραφίες του δεκάτου τετάρτου και δεκάτου πέμπτου αιώνα και παραστάσεις του δωρητή, ενός άντρα με μια περίεργη λευκή φορεσιά. Η εκκλησία, που βρίσκεται πάνω δεξιά από το χωριό έχει καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Παναγία του Μπαρόζι

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΛΑΠΠΑΙΟΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Μπαρόζι βρίσκεται σε μία γειτονιά με πολλά Βενετικά κτήρια και υπεροχη θέα.

Αγία Κυριακή

Περιλάμβανε τμήμα ρωμαϊκού κτιρίου.

Αγιος Ιωάννης

Βρίσκεται στο χώρο των πηγών της Αγίας Δύναμης.

Αγιος Νικόλαος

Με υπολείμματα τοιχογραφιών.

Πέντε Παρθένες

Λαξευμένη σε βράχο έξω από το χωριό. Περιλαμβάνει λαξευτό ρωμαϊκό τάφο.

Σωτήρας Χριστός

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Σταυροειδής με τρούλο. Χρονολογείται στο 12ο αιώνα.

Υστεροβυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, στον Ασώματο, νότια από τις Αρχάνες, περιλαμβάνει τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας και καλά συντηρημένες με την ημερομηνία 1315. Ο δωρητής της εκκλησίας παριστάνεται με τη γυναίκα του να κρατά ένα μοντέλο της εκκλησίας του Μιχαήλ Αρχάγγελου.

Αγιοι Ασωματοι

Βυζαντινός ναός με ίχνη τοιχογραφιών.

Αγία Παρασκευή

  Σταυροειδής με τρούλο ναός με τοιχογραφίες του 13ου αι.
  Στο βόρειο τοίχο βρίσκεται τάφος πάνω από τον οποίο υπάρχουν ίχνη από τρεις μορφές σε στάση παράκλησης. Πρόκειται για τους αφιερωτές από τους οποίους διακρίνεται στα δεξιά ο Γεώργιος Χορτάτσης και τμήμα από τη μορφή της γυναίκας του.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΒΑΘΙΑΚΟ (Οικισμός) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Οι τοιχογραφίες του 12ου αιώνα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Αγιος Νικόλαος

ΒΑΤΟΣ (Οικισμός) ΛΑΜΠΗ
Ναός με πολλές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου στις Σμίλες

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Κάτω από τις Βρύσες βρίσκονται τα ερείπια του παλιού χωριού Σμίλες. Κοντά σ' αυτά θα επισκεφτείτε και μια εκκλησία κάτω από ένα πλάτανο, η οποία περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

ΒΩΛΕΩΝΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Βασιλική του 14ου αιώνα. Διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Αγιος Ονούφριος

ΓΕΝΝΑ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Μονόκλιτη βασιλική με χαρακτηριστικό βενετσιάνικο θύρωμα. Η εκκλησία με το πέτρινο τέμπλο είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1329 και αποδίδουν έντονα το πνεύμα της παλαιολόγειας ζωγραφικής.
  Ανάμεσα στις τοιχογραφίες αναφέρεται και ο κτήτορας Μιχαήλ Βαρούχας.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Μεσοβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΓΕΡΑΚΑΡΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Το χωριό κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μετά την απαγωγή του στρατηγού Kreipe. Στην περιοχή βρίσκονται μερικές παλιές εκκλησίες. Στην τοποθεσία Φωτί, στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ένα κλίτος ένα νάρθηκα μπροστά κι ένα θόλο. Ο θόλος είναι διακοσμημένος με καμάρες φτιαγμένες από τούβλα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έξω από το χωριό Γερακάρι που απέχει 41χιλ. από το Ρέθυμνο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χρονολογείται στον 13ο μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρη κεραμοσκεπή εκκλησία με μεταγενέστερο νάρθηκα μετά τρούλου. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της εκκλησίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Αγιος Γεώργιος

ΓΙΑΝΝΙΟΥ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟ
Σώζονται ίχνη τοιχογραφιών.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

ΔΡΙΜΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Στη Δρίμισκο βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με ευχάριστες εξωτερικές διακοσμήσεις και μια χαραγμένη πέτρα σε σχήμα πεπονιού. Η εκκλησία περιέχει καλής ποιότητας τοιχογραφίες με ασπροφορεμένες φιγούρες. Υπόλοιπα από παλαιότερο κτίριο βρίσκονται μπροστά από την εκκλησία.

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΕΛΕΝΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Στο χωριό Ελένες βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου με ευχάριστες τοιχογραφίες χρονολογημένες το 1609, αλλά και με έξοχες παλιές εικόνες.

Βυζαντινός ναός Σωτήρα Χριστού

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
 Στην ανατολική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης, περνώντας μέσα από την Αρχαία Ελεύθερνα, υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού, του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική κι ορθογώνιο σχήμα. Τα υλικά της προέρχονται από παλαιότερη εκκλησία του 6ου αιώνα, μια βασιλική για την οποία εικάζεται ότι ήταν η επισκοπή της Ελεύθερνας κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Ακόμα χαμηλότερα στον ίδιο χωματόδρομο, υπάρχουν τα ερείπια μιας ακόμα βασιλικής της πρώτης Βυζαντινής περιόδου, μια Ρωμαϊκή έπαυλη και μια γέφυρα της δεύτερης Ελληνιστικής περιόδου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Γεώργιος

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
Μικρή εκκλησία με λατινικές επιγραφές.

Αγιος Ιωάννης

Μισοερειπωμένη σήμερα. Οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται στο 14ο αιώνα.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη

ΕΡΦΟΙ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο του χωριού Ερφοίο υπάρχει μια Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Αγιος Γεώργιος

ΖΟΥΡΙΔΙ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός ανακαινίσθηκε το 1401.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

Μονόκλιτος ναός του 14ου αιώνα.

Εκκλησία της Παναγίας

ΘΡΟΝΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η σημαντική Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται από το 14ο αιώνα και περιέχει τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Οι τοιχογραφίες έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδου. Αυτές της παλαιότερης εποχής βρίσκονται στο μπροστινό μέρος πίσω από το τέμπλο. Υπάρχει επίσης μια επιγραφή χρονολογημένη το 1491, στο νότιο τοίχο. Το πάτωμα μιας παλαιότερης βασιλικής πιθανότατα του 4ου αιώνα επεκτείνεται έξω από το οικοδόμημα. Η παλαιότερη εκκλησία ήταν πιθανότατα η επισκοπική εκκλησία της Σιβρύτου. Η διακόσμηση στο εξωτερικό έχει Βενετικές επιρροές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

Μέσα στο χωρίο Θρόνος Αμαρίου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 14ου μ.Χ. αιώνα η οποία χτίστηκε πάνω παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου μ.Χ. αι., τμήμα των ψηφιδωτών δαπέδων της οποίας έχει αποκαλυφθεί. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της εκκλησίας ανήκει σε δύο περιόδους.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ονουφρίου

  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ονούφριου με τοιχογραφίες του Michael Venieri χρονολογημένες το 1318, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο κάτω από το χωριό Θρόνος.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΚΑΛΑΜΑΣ (Οικισμός) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Στον Καλαμά βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία έχει σταυροειδή σε ορθογώνιο αρχιτεκτονική με δύο νάρθηκες μπροστά, στη δεξιά γωνιά του κεντρικού άξονα. Έχει επίσης ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο του σταυρού και καμάρες στα πλάγια της εκκλησίας. Ο νάρθηκας την κάνει να μοιάζει με τρίκλιτη. Στο εξωτερικό της υπάρχουν καμάρες και πλίνθινες διακοσμήσεις. Υπάρχει ακόμα ένας παλιός τάφος στο εσωτερικό και μερικές τοιχογραφίες που διατηρούνται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αστρατήγου

ΚΑΡΔΑΚΙ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού και φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο κάτω από το χωριό. Περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΚΑΣΤΡΙ (Οικισμός) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Μέσα στο Καστρί βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη, το ένα πολύ πλατύτερο από το άλλο. Πιθανότατα στο παρελθόν να ήταν μια τρίκλιτη βασιλική. Έχει ένα πολύ γοητευτικό παράθυρο πίσω καθώς και καμάρες.

Αγιος Στέφανος

Χρονολογείται στο 1391.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΚΑΤΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
  Στο χωριό βρίσκεται η μονόκλιτη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με καλής ποιότητας τοιχογραφίες.

Κοίμηση Θεοτόκου

ΚΕΝΤΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Τοιχογραφημένος ναός.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΚΕΡΑΜΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Στα νότια του χωριού. Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Αγιος Νικόλαος

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού. Σώζονται ίχνη τοιχογραφιών.

Βυζαντινός ναός Σωτήρα Χριστού

ΚΙΣΣΟΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Η εκκλησία του Σωτήρα, βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό και είναι δίκλιτη με τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

Καθολικό Μονής Αγίου Πνεύματος

  Το Μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται έξω από το χωριό. Το μοναστήρι αποτέλεσε σημαντικότατο φορέα εκπαίδευσης κατά την Τουρκοκρατία.

Ζωοδόχου Πηγής

ΚΟΞΑΡΕ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Ανακαινισμένη από το 1965. Διαθέτει λίγες τοιχογραφίες ανάμεσα στις οποίες οι τέσσερις Ιεράρχες στην κόγχη του Ιερού και πάνω τους η Πλατυτέρα με το Χριστό.
  Αγιογραφίες διακρίνονται ακόμα στο βόρειο τοίχο, το νότιο, το δυτικό και το ανακουφιστικό τόξο.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Αγιος Γεώργιος

  Συντηρημένος και κατάγραφος ναός στη θέση “Φρατελιανά” στα βόρεια του χωριού, έξω από αυτό.
  Στα αριστερά της πόρτας εικονίζεται ένας καλόγερος με εκκλησία στα χέρια. Πρόκειται για τον κτήτορα Γεώργιο Σαγκραμά.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Βυζαντινός ναός Θεοτόκου

ΚΥΡΙΑΝΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο του χωριού Κυριάννα βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα πολύ μεγάλο νάρθηκα μπροστά, στον ίδιο άξονα με το κεντρικό κλίτος και με μια ακόμα προέκταση στο πλάι. Ένας μεγάλος θόλος στηριγμένος στη διατομή των κλιτών διαμορφώνει το σταυρό. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένα καμπαναριό με τρεις καμάρες, μοναδικό σε ομορφιά και αριστοτεχνικό στη λεπτομέρεια. Μέσα στην εκκλησία ένα μάρμαρο διακοσμημένο με παραστάσεις απεικονίζει τη ζωή του Χριστού και των Αγίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας της Λαμπηνής

ΛΑΜΠΙΝΗ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Στη Λαμπηνή υπάρχει η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Λαμπηνής η οποία χτίστηκε ή ανακαινίστηκε κατά τα πρώτα Βενετικά Χρόνια. Κατά τα Βυζαντινά Χρόνια η επισκοπή της Λαμπινής βρισκόταν πιθανότατα εδώ. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με θόλο και μικρότερα δωμάτια στα πλάγια έτσι ώστε το σχήμα της εκκλησίας συνολικά να έχει τη μορφή παραλληλόγραμμου. Ο θόλος στηρίζεται σε καμάρες που κι αυτές θεμελιώνονται στις δύο πλευρές της εκκλησίας. Οι καμάρες του θόλου είναι θαυμάσια διακοσμημένες με τούβλα σε βυζαντινό στυλ. Η εκκλησία επίσης περιλαμβάνει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Το 1827 οι Τούρκοι παγίδεψαν τους Χριστιανούς, που παρακολουθούσαν τη λειτουργία μέσα στην εκκλησία, σκότωσαν του άντρες και πούλησαν τα γυναικόπαιδα στο Ρέθυμνο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Στο χωριό Λαμπηνή, σε απόσταση 27 χιλ. στο δρόμο από το Ρέθυμνο προς το Σπήλι, βρίσκεται η σταυροειδής, εγγεγραμμένη με τρούλο εκκλησία της Παναγίας, με τοιχογραφίες του 12ου και 14ου μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για επισκοπικό ναό μια και η Λαμπηνή ήταν έδρα της περίφημης επισκοπής Λάμπης που υπήρχε ήδη από το 431 μ.Χ.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΛΑΜΠΙΩΤΕΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στις Λαμπιώτες βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας που περιέχει τοιχογραφίες με δυτικές επιρροές. Υπάρχει επίσης ένα οικόσημο πάνω σ' ένα τάφο, στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας.

Αγος Νικόλαος

Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

ΛΑΠΠΑΙΟΙ (Δήμος) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Ο Δήμος είναι διάσπαρτος από βυζαντινές εκκλησίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και από αγιογραφική άποψη. Στα Μυριοκέφαλα είναι η εκκλησία Παναγιά, καθολικό μια από τις παλαιότερες μονές της Κρήτης που οι τοιχογραφίες του ανήκουν σε δύο περιόδους. Αρκετές άλλες εκκλησίες της περιοχής είναι αγιογραφημένες με τοιχογραφίες. Υπάρχουν ακόμα αρκετά γραφικά εκκλησάκια όπως το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη γνωστό με το όνομα "Αγία Δύναμη" που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο που πηγάζει ο ποταμός Μουσέλας, το εκκλησάκι του Χριστού στην Αρχοντική, ο Αγιος Γεώργιος στην Επισκοπή, ο Αγιος Αντώνιος στη Καρωτή και οι Πέντε Παρθένες στην Αργυρούπολη κ.α.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λαππαίων.

Αγία Παρασκευή

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Σώζονται αρκετές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΜΕΡΩΝΑΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Η αρχιτεκτονική της είναι δυσδιάκριτη επειδή ο θόλος είναι στηριγμένος στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Τα τρία κλίτη της είναι μοναδικά σε μήκος και χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στους πίσω τοίχους υπάρχουν κάμαρες, μια σε κάθε ένα από τα τρία ημικύκλια όπου καταλήγουν τα κλίτη. Πάνω από την πόρτα υπάρχει το οικόσημο των Καλλέργηδων (μια σημαντική Κρητική οικογένεια κατά τη Βενετοκρατία). Τα πορτοπαράθυρα είναι κομψά χαραγμένα και υπάρχει μια διακόσμηση πεπονιού. Η εκκλησία περιέχει τοιχογραφίες όπως επίσης και εικόνες της Παναγίας του 14ου αιώνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

Διατηρούνται τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Αγία Παρασκευή στη Μονή Ασωμάτων

ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (Μοναστήρι) ΣΥΒΡΙΤΟ
Δυτικά της Μονής Ασωμάτων βρίσκεται η σταυροειδής με τρούλο εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία θα πρέπει να χτίστηκε γύρω στον 13ο αι. και να ανακατασκευάσθηκε τον 15ο ή 16ο. Στο βόρειο τοίχο του ναού υπάρχει τάφος με αψιδωτή κόγχη στο εσωτερικό της οποίας απεικονίζονται δύο μορφές με υψωμένα χέρια που με βάση την επγραφή πρόκειται για τους αδελφούς Θεόδωρο και Γεώργιο Χορτάτση.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει ένας τάφος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι του Γεωργίου Χορτάτζη, του αρχηγού της επανάστασης κατά των Βενετών. Υπάρχουν και τοιχογραφίες των ηγετών της επανάστασης του 1272.

Αγιος Νικόλαος

ΜΟΥΝΤΡΟΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Στη θέση παλαιότερου ναού, του οποίου μόνο ένας τοίχος σώζεται.

Βυζαντινές εκκλησίες Αγίας Μαρίνας & Αγίου Ιωάννη

ΜΟΥΡΝΕ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη δέντρα και περιέχει τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

  Η εκκλησία της Παναγίας στο Διπλοχώρι έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Στο βόρειο μέρος της εκκλησίας βρίσκεται μια επιγραφή και η χρονολογία 1417. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη κι ένα νάρθηκα ο οποίος είναι συμπληρωματικός του βόρειου κλίτους αλλά λίγο πλατύτερος. Μια πολύ ασυνήθιστη πέτρινη καμάρα, ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες, διαχωρίζει το νάρθηκα από την κύρια εκκλησία.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΜΥΞΟΡΡΟΥΜΑ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

ΜΥΡΘΙΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Μονόχωρος, κατάγραφος ναός μέσα στο χωριό.
  Ανάμεσα στις τοιχογραφίες εκείνη της Θεοτόκου Πλατυτέρας με το Χριστό στην κόγχη του Ιερού και ακριβώς κάτω οι τέσσερις Ιεράρχες. Διατηρούνται ίχνη από τον ιερέα/κτήτορα με τη γυναίκα του και το παιδί τους στο νότιο τοίχο.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Βυζαντινή εκκλησία Παναγίας Καρδιώτισσας

ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Στη Μυριοκεφάλα βρίσκονται το Μοναστήρι της Θεοτόκου της Αντιφωνήτριας και η πολύ ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καρδιώτισσας με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του δωδέκατου αιώνα. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μεγάλο κυλινδρικό θόλο κι ένα μεγάλο νάρθηκα μπροστά. Ο νάρθηκας έχει καμάρες και είναι επίσης ζωγραφισμένος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία και Αγιος Φανούριος

ΟΡΘΕΣ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Δίκλιτη εκκλησία με εντυπωσιακή πρόσοψη και χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.
  Από εδώ προέρχεται ανάγλυφη πλάκα με το στέμμα της οικογένειας Καλλέργη που αποτελούσε τμήμα τάφου που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Μιχαήλ Αρχάγγελος

ΟΡΝΕ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Στη θέση Γομαράς.

Αγιος Γεώργιος

ΟΨΙΓΙΑΣ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
Ο ναός του κοιμητηρίου του χωριού. Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Ναός Αγίου Ιωάννη και Αγίας Τριάδας

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Ακριβώς πριν μπείτε στο χωριό, πάνω στο δρόμο, βρίσκεται η δίκλιτη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας. Τα δύο κλίτη, στηρίζονται με καμάρες στολισμένες με ανάγλυφες παραστάσεις σε σχήμα πεπονιού. Εξωτερικά η εκκλησία έχει μια εντυπωσιακά διακοσμημένη πόρτα και μια επιγραφή του 1645 στο καμπαναριό της. Στο εσωτερικό υπάρχει τάφος με ένα οικόσημο, επιγραφές και διακοσμήσεις.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο Πετροχώρι (Αποσέτι) βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με κάποιες ασυνήθιστες τοιχογραφίες κι επιγραφές του 1580 και του 1594. Υπάρχει και μια παλιά βρύση στην είσοδο του χωριού, απέναντι από την εκκλησία.

Αγιος Νικόλαος

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
14ου αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

Με τοιχογραφίες του 1411.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΠΛΑΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο χωριό υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησιά της Παναγίας με καλής ποιότητας τοιχογραφίες, που διατηρούνται και σε καλή κατάσταση. Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού.

Της Παναγίας

ΠΡΑΣΙΕΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Ρωμαιοκαθολική εκκλησία

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Το σύγχρονο κτίριο της Καθολικής εκκλησίας (1890) βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Σαλαμίνας (Λειτουργία: 10:00 Κυριακή). Η εκκλησία αυτή χτίστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τον μικρό Καθολικό πληθυσμό του Ρεθύμνου, και τώρα απευθύνεται στους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Το κτίριο έχει μια ενδιαφέρουσα πρόσοψη με ένα μεγάλο παράθυρο πάνω από την είσοδο.

Παναγία

ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Χρονολογείται στο 16ο αιώνα.

Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας

ΡΟΥΣΤΙΚΑ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
  Η εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησις της Θεοτόκου) είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι μια δίκλιτη της οποίας είναι φανερό ότι τα δύο κλίτη χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Έχει ένα καμπαναριό με δύο καμπάνες και μια επιγραφή του 1637. Η εκκλησία έχει ξύλινη οροφή και δύο στρώματα νωπογραφιών, που η τελευταία χρονολογείται από το 1381.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Στο χωριό Ρούστικα που απέχει 21 χιλ. από το Ρέθυμνο, στη θέση Λιβάδι, υπάρχει δίκλιτος ναός αφιερωμένος στην Παναγία και τον Σωτήρα Χριστό. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1381. Στο κωδωνοστάσιο υπάρχει η χρονολογία 1627.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΣΕΛΛΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες σε καλή κατάσταση και μία επιγραφή του 1411.

Αγιος Φώτης

ΣΕΛΛΙΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στα νότια του χωριού.

Αγίου Ιωάννη

ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κι έχει ένα ιδιόμορφο παράθυρο.

Αγίου Γεωργίου

ΣΠΗΛΙ (Κωμόπολη) ΛΑΜΠΗ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μια μικρή αλλά εντυπωσιακή εκκλησούλα, βρίσκεται στην αυλή του σχολείου καθώς μπαίνετε στο χωριό.

Βυζαντινός ναός Θεοτόκου

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας είναι μια μεγάλη εκκλησία που περιλαμβάνει κομμάτια κάποιας παλαιότερης, συμπεριλαμβανόμενων και μερικών τοιχογραφιών στο βόρειο τοίχο της.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

Μονόχωρος ναός. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται στο τέλος του 14ου αιώνα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ