gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 42 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Δήμος ΛΑΣΙΘΙ" .


Προσκυνήματα (42)

Εκκλησίες

Αγιοι Πάντες

ΑΝΑΤΟΛΗ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Ναός ανακατασκευασμένος το 18 αιώνα φιλοξενεί ανεκτίμητης αξίας εικόνες από τέμπλα από βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Ανατολής.

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου & Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου είναι δίκλιτη και τοποθετημένη σε μια θαυμάσια θέση μέσα στο χωριό απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα από κάτω. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει κι ένας παλιός τάφος.

Αγία Ειρήνη

ΒΑΪΝΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ευαγγελίστρια

ΓΔΟΧΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας κτισμένος το 1830, με σπάνιες βυζαντινές εικόνες.

Αγιος Κωνσταντίνος & Ελένη

ΓΡΑ-ΛΥΓΙΑ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Ενοριακός ναός, στη μέση του χωριού. Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα.

Υστεροβυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία χρονολογείται στο διάστημα 12ου - 13ου αιώνα και αποτελεί πολύ σπάνιο παράδειγμα αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Ο τρούλος της εκκλησίας υποστηρίζεται από ένα κύλινδρο που διακοσμείται με 19 τόξα που σκιάζονται από κεραμίδια. Γύρω απ' τον κύλινδρο ανοίγουν τέσσερα παράθυρα. Το παλιότερο τμήμα της εκκλησίας ήταν η παλιότερη τρουλωτή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά προστέθηκε ένα νεότερο τμήμα αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Πιστεύεται ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συνδεόταν με το μητροπολιτικό ναό της Παναγίας στην άλλη πλευρά του δρόμου και ότι πιθανώς εκεί λάμβαναν χώρα βαφτίσεις.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία Εφτάτρουλη

  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θεμελιώθηκε το 1900 και το 1963 εγκαινιάστηκε. Είναι μεγάλη βασιλική μετά τρούλου χτισμένη με πελεκητή πέτρα.

Αγιος Γεώργιος & Χαράλαμπος

  Είναι δίκλιτος Βυζαντινός Ναός ο οποίος χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Είναι κτισμένος από πέτρες του ποταμού, αδρά λαξευμένες και σκληρή συνεκτική ύλη, που αποτελείται από χονδρόκοκκη ποταμίσια άμμο, ασβέστη και θηραϊκή γη. Τα κενά που δημιουργούνται γεμίζονται με όστρακα και κομμάτια από πλίνθους.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Παναγίτσα

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
  Η Παναγία (απέναντι από την πόρτα του φρουρίου) γνωστή σαν "Παναγίτσα" ή "Παναγία του Καλέ", είναι ένα μικρό μονόκλιτο εκκλησάκι που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Οπως αναφέρει η παράδοση εκεί εκκλησιάζονταν ο άρχοντας της πόλεως στα βυζαντινά χρόνια και ο φρούραρχος στα ενετικά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Μεταμόρφωση του Χριστού

  Σπουδαία εκκλησία, γνωστή σαν "Αφέντης Χριστός" ή "Σωτήρας". Βρίσκεται δυτικά του Φρουρίου και σε μικρή απόσταση, σε περιοχή γνωστή σαν "Σαρακήνα". Πιθανόν κάποτε να ήταν μονή. Εχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες. Θεωρείται η πιο παλιά εκκλησία της πόλης και πιθανό να οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα. Εδώ διατηρείται το παλιό έθιμο να καίγεται ο Ιούδας την Ανάσταση.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγιος Νικόλαος

  Είναι παλιά εκκλησία, στην παλιά πόλη, που κατά την παράδοση έκτισαν 4 "Νικολήδες", που ήταν ναυτικοί και ψαράδες.

Αγιος Ιωάννης

  Βρίσκεται στην παλιά πόλη και είχε μετατραπεί από τους Τούρκους σε τζαμί τον 17ο αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

  Είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Της Ιεράπετρας πολιούχος είναι ο Αγιος Γεώργιος. Ο ρυθμός τους είναι βασιλική με τρούλο γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1856 η οροφή και οι τρούλοι κατασκευάστηκαν με κέδρους.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΚΑΒΟΥΣΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφίες που απεικονίζουν το διάβολο. Αρκετές άλλες βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν στην περιοχή.

Παρεκκλήσιο Σταυρού

ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Αγιος Αντώνιος

  Στο χωριό βρίσκεται επίσης η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με όμορφα διακοσμημένη εξωτερική πόρτα.

Μεταμόρφωση Σωτήρος

ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται Β.Α. του χωριού στην θέση Αρχοντικά. Χτίσθηκε το 1831 και διαθέτει σπουδαία ξυλόγλυπτα τέμπλα διαφορετικής τεχνοτροπίας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγία Τριάδα

  Βρίσκεται στο νότιο άκρο του χωριού. Χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είναι μονόκλιτος, ρυθμού βασιλικής. Εσωτερικά υπάρχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικός θρόνος και προσκυνητάρι του 19ου αιώνα.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Κοίμηση της Θεοτόκου

  Τρίκλιτος μεγαλοπρεπής ναός ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Εδώ φυλάσσονται παλαιές εικόνες όπως η Σταύρωση του 1843 και παλιά εκκλησιαστικά και ψαλτικά βιβλία
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγία Τριάδα

ΚΕΝΤΡΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ανακαινίσθηκε το 1955.

Ναός Αγίου Δημητρίου - Ζωοδόχου Πηγής

  Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού και χτίστηκε το 1866 από λεπρούς που διέμεναν στη γύρω περιοχή.

Παναγία Ελεούσα - Αξιον Εστί

  Ο Ναός χτίστηκε το 1968. Εντός του ναού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί που έφεραν οι πρόσφυγες το 1922 από το Ραϊσδερέ της Μικράς Ασίας.

Βυζαντινός ναός Παναγιάς Κυράς Γραμμένης

ΜΕΣΕΛΕΡΟΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Σε ένα δύσβατο δρόμο κοντά στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κερά Γραμμένης, με εξαιρετική θέα των ακτογραμμών της νότιας Κρήτης και των πεδιάδων που βρίσκονται κοντά στην Ιεράπετρα. Οι νωπογραφίες της εκκλησίας δεν είναι πολύ καλοδιατηρημένες.

Αγιος Χαράλαμπος

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εικόνα του Αγίου χρονολογείται από το 1835.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΝΕΕΣ ΜΑΛΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε ένα οροπέδιο κάτω από τις Μάλλες (το παλιό χωριό του Αγίου Γεωργίου) και περιέχει τοιχογραφίες και ενδιαφέρουσες εξωτερικές διακοσμήσεις στις πόρτες και στο πίσω μέρος της, καθώς επίσης και τυφλές αψίδες στα πλευρά.

Βυζαντινός ναός Παναγίας Μεσοχωρίτισσας

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Μεσοχωρίτισσας βρίσκεται σ' ένα πανέμορφο τοπίο, έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και έχει τοιχογραφίες σε δύο επίπεδα, το νεότερο από τα οποία χρονολογείται στο 1431.

Μεταμόρφωση Σωτήρος-Αγ. Χαράλαμπος

  Ο Ενοριακός Ναός. Είναι δίκλιτη βασιλική μεγάλων διαστάσεων και περιβάλλεται από μεγάλο χώρο. Χτίστηκε το 1848 και διακοσμείται με ένα από τα ωραιότερα και κομψότερα ξυλόγλυπτα χρυσοποίκιλτα τέμπλα της περιοχής, το οποίο λέγεται ότι σκαλίστηκε επί τόπου το 1869. Αναφέρεται η ύπαρξη φρουρίου, που προφανώς πρόκειται για τούρκικο πύργο, τον οποίο, πιθανόν, χρησιμοποιούσε ως χειμερινή του κατοικία ο γενίτσαρος Χάνιαλης
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Της Αναλήψεως

  Η εκκλησία της Ανάληψης, ακριβώς πριν μπείτε στο χωριό, στ' αριστερά έχει εξωτερικές διακοσμήσεις και μια παράσταση κεφαλιού κάτω από την οροφή.

Αγιος Νικόλαος

ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από το λιμάνι και είναι δίκλιτη βασιλική του 19ου αιώνα. Σε αυτήν υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου, προστάτη των ναυτικών.

Αγιος Γεώργιος

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Είναι ο πολυούχος του χωριού. Σε τελευταία ανακαίνιση που έγινε αποκαλύφθηκαν εντός του Ναού τρεις τάφοι, ίχνη τοιχογραφιών καθώς και χτισμένες παλαιές πόρτες.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Παρεκκλήσι Αγίας Παρασκευής

ΧΡΙΣΤΟΣ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Κοντά στις Μάλλες βρίσκεται το χωριό Χριστός, όπου υπάρχουν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως η μικρή εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται δίπλα σ' ένα ποτάμι και κυκλώνεται από ψηλά δέντρα.

Εξωκκλήσια

Αγία Τριάδα

ΝΕΕΣ ΜΑΛΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται κάτω στο δρόμο κοντά στο χωριό.

Μοναστήρια

Μονή Φανερωμένης

ΓΟΥΡΝΙΑ (Αρχαιολογικός χώρος) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Στην πλαγιά ενός πρόβουνου της Δίκτης, βρίσκεται η Μονή Φανερωμένης. Η Μονή πέρα από ένα ιερό προσκύνημα είναι και ένας ιστορικός τόπος. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Ζωοδόχο Πηγή. Εχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και πιθανότητα ιδρύθηκε κατά την Β΄ Βυζαντινή περίοδο. Το σκαρφάλωμα της Μονής σε δυσπρόσιτη πλαγιά, σε οχυρότατη θέση και η φρουριακή της μορφή δείχνει αναντίρρητα τον αμυντικό της χαρακτήρα. Στους απελευθερωτικούς αγώνες η Φανερωμένη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Εδώ κατέφευγαν οι καταδιωκόμενοι χριστιανοί και εδώ εύρισκαν καταφύγιο, αλλά και ενδυνάμωση, οι οπλαρχηγοί και αγωνιστές της περιοχής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

  Κοντά στις Μάλλες βρίσκεται η Μονή Ξακουστής. Το αρχικό μοναστήρι ήταν πολύ παλιό αλλά ένα καινούριο χτίστηκε στη θέση του.

  Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη μιας χαράδρας. Το όνομα του μοναστηριού (Φανερωμένη) δόθηκε από μια εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε μια μικρή σπηλιά δίπλα στην εκκλησία. Μια επιγραφή μνημονεύει την ανακαίνιση που έγινε το 1624. Οι τοιχογραφίες σ' αυτό το μοναστήρι του τέλους του δέκατου τέταρτου αιώνα χρονολογούνται στο 1455 και είναι μαυρισμένες από τον καπνό που προκάλεσαν οι Τούρκοι με φωτιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Αγίου Αντωνίου

ΜΑΚΡΥΛΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό σε μια περιοχή που θυμίζει έντονα χώρο άσκησης και ερημιτισμού. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν σπήλαια, που η παράδοση λέει ότι ήταν καλογερόσπηλιοι και που συνιστούσαν σκήτη, όπου αργότερα χτίστηκε η Μονή. Μάλιστα είχε 101 σκήτες και 200 μοναχούς. Προς το βορρά της Μονής υπάρχει μια μεγάλη σκήτη, που στους τοίχους της υπάρχουν χαραγμένες παραστάσεις. Λέγεται ότι επί τουρκοκρατίας εκεί λειτούργησε "Κρυφό Σχολείο". Το σωζόμενο καθολικό της Μονής το 1970 ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε Ναό Πέτρου και Παύλου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Μονή Παναγίας Βρυωμένου

ΜΕΣΕΛΕΡΟΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 22400
Φαξ: +30 28420 89653

  Νοτιοανατολικά του χωριού Μεσελέροι βρίσκεται το παλιό Μοναστήρι της Παναγίας της Βρυωμένης περιτριγυρισμένο από δέντρα και φέρνει έντονα στο μυαλό το χώρο ενός αρχαίου ελληνικού ναού. Πάνω από την πόρτα της εισόδου επιγράφεται η χρονολογία 1577. Η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

  Μετά από αρχαιολογικές έρευνες κατασκευάστηκε ξανά μεγάλο μέρος των κελιών της μονής, όπως ήταν παλιά, ενώ προστατεύτηκαν και οι τοιχογραφίες του Ναού. Σήμερα τη Μονή επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές και τελούνται εκεί πολλές ιερές ακολουθίες όλο το χρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση στη μονή Βρυωμένη έγινε η πρώτη επαναστατική σύναξη των οπλαρχηγών Ξεσηκωμού του 1821. Οι Τούρκοι εξεστράτευσαν εναντίον της και την εκπόρθησαν. Οι επαναστάτες κατέφυγαν σε ένα κοντινό σπήλαιο και οι εχθροί κατέστρεψαν το μοναστήρι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ