gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 121) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΝΙΑ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Προσκυνήματα (121)

Εκκλησίες

Αγία Τριάδα

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία Αγία Τριάδα που βρίσκεται κοντύτερα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είχε πολλές εξωτερικές ροδοειδείς διακοσμήσεις, μερικές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Δύο παλιοί τάφοι ακουμπούν στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγιάς

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς στην Αγία Ρουμέλη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βρίσκεται κοντά στην παραλία, μετά το νεόκτιστο χωριό και πριν αρχίσει να φαίνεται το φαράγγι. Είναι εύκολο να τη δει κανείς από τα καραβάκια που πλησιάζουν από τα Σφακιά. Ήταν μια πολύ παλιά τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με τεράστιες πέτρες. Μονάχα ένα μέρος της διατηρείται σήμερα και η παλιά αυθεντική εκκλησία μπορεί να διακριθεί γύρω από άλλη μεταγενέστερη, βυζαντινή που χτίστηκε. Στο κέντρο της εκκλησίας υπάρχουν κομμάτια από άσπρο, μαύρο και κόκκινο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα. Πιστεύεται ότι η εκκλησία σ' αυτά τα σημεία δεν είχε σκεπή. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές βασιλικές της Κρήτης και το μωσαϊκό, που μπορούμε να δούμε σήμερα στην αυλή της νεότερης εκκλησίας, περιζώνεται από τους τοίχους μίας παλιότερης εκκλησίας, που πιθανότατα ήταν ελληνικός ναός του 1ου αιώνα π.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Παύλος Ρούμελης

  Μπορείτε να φθάσετε στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου από την Αγία Ρουμέλη ακολουθώντας ένα μονοπάτι στα ανατολικά του χωριού. Χρειάζονται 30 λεπτά για να φτάσετε στην εκκλησία από ένα εύκολο δρομάκι πλάι στη θάλασσα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Απόστολος Παύλος βάφτιζε ανθρώπους στο δρόμο του για τη Ρώμη. Η εκκλησία δε φαίνεται από μακριά γιατί είναι φτιαγμένη από πέτρες ίδιες μ' αυτές που βρίσκονται στην παραλία. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα κυλινδρικό θόλο στο κέντρο και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε κατά το δέκατο αιώνα και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στη λαγκαδιά κάτω από μια βενετική κρήνη. Ένα μικρό μονοπάτι ξεκινά κοντά στο δρόμο και οδηγεί στην εκκλησία που είναι κρυμμένη από ψηλά, σκιερά δέντρα. Η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες από το 1316, του Ιωάννη Παγωμένου, που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Γεώργιος

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1243) είναι κοντά στον πύργο Da Molin. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες του Παύλου Προβατά.

Αι Γιάννης Κυρ Γιάννης

  Η εξαιρετικά σημαντική εκκλησία του Αϊ - Γιάννη, Κυρ Γιάννη (το κανονικό της όνομα είναι Ζωοδόχου Πηγής) βρίσκεται στο δρόμο για Κουφό, 100 μέτρα από το δρόμο ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες. Πρόκειται για την πιο θαυμάσια τοποθετημένη βυζαντινή εκκλησία. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα πιθανότατα πάνω σε προϋπάρχουσα του 10ου αιώνα που καταστράφηκε από σεισμό το 1303 και είχε επιρροές από τις νεότερες βυζαντινές αρχιτεκτονικές προτάσεις της Αγίας Σοφίας, αλλά και από άλλες. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με δωμάτια χαμηλότερου ύψους που της δίνουν τη μορφή ορθογωνίου σχήματος. Έχει ένα νάρθηκα στο μπροστινό μέρος υποδιαιρούμενο σε τρία μέρη που είναι στενότερα από το υπόλοιπο της εκκλησίας. Έχει δύο τρούλους, ένα στο σημείο που διασταυρώνονται τα κύρια κλίτη κι ένα στο νάρθηκα. Γύρω υπάρχουν καμάρες περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό της εκκλησίας. Τα παράθυρα της εκκλησίας είναι στενόμακρα κι έχουν την παραδοσιακή βυζαντινή πλίνθινη διακόσμηση στα πλάγια. Μερικά παράθυρα έχουν κίονες, ένα κεντρικό και άλλους δύο στ' αριστερά και στα δεξιά που επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο εσωτερικό. Το πίσω μέρος της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με δύο σειρές παράθυρα και τυφλές καμάρες το ένα επάνω στο άλλο. Στο εσωτερικό υπάρχουν δείγματα μαρμάρινων κολόνων και κιονόκρανων, ενώ και κάποιοι ζωγραφισμένοι τοίχοι φαίνονται ακόμα. Η εκκλησία αυτή συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο, που ιδιαίτερα την άνοιξη με τις ευωδίες των ανθισμένων πορτοκαλόδεντρων και τη θέα των σκεπασμένων με χιόνι ακόμα κορυφών των Λευκών Ορέων, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Αγίας Αννας

ΑΝΙΣΑΡΑΚΙ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στο Ανισαράκι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αννας με τοιχογραφίες του 1462 και επίσης μνημονεύονται οι εννέα δωρητές της. Το ζωγραφισμένο εικονοστάσι είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Παναγίας με τις καλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγία Παρασκευή

  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

ΑΝΥΔΡΟΙ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό κι έχει τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας του Ιωάννη Παγωμένου με μια επιγραφή του 1323. Στον τοίχο υπάρχει η λίστα των δωρητών της εκκλησίας. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη που χωρίζονται με καμάρες στο ενδιάμεσο κι έχει επίσης ένα επιπρόσθετο κλίτος, έτσι ώστε να σχηματίζεται σταυρός εξωτερικά. Η εκκλησία βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του χωριού και βλέπει προς τις νότιες ακτές της Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγία Αικατερίνη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ

Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΡΑΔΑΙΝΑ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Στην άκρη του Φαραγγιού της Αράδενας υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία του δεκάτου τετάρτου αιώνα με τοιχογραφίες. Η εκκλησία, χτισμένη πάνω στους γκρεμούς του φαραγγιού, είναι αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας εκκλησίας του έκτου αιώνα. Αν και η εκκλησία είναι κλειδωμένη, η αρχιτεκτονική της είναι ενδιαφέρουσα καθώς και η γραφική τοποθεσία της στο χείλος του φαραγγιού. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική και μικρά δωμάτια που συμπληρώνουν την εικόνα της δίνοντας της ένα ορθογώνιο σχήμα. Διαθέτει επίσης ένα θόλο με στενά παράθυρα καμπύλου σχήματος καθώς και τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Μια από αυτές απεικονίζει το δωρητή της εκκλησίας. Η καμπάνα της εκκλησίας έχει μια επιγραφή και μια ιχνογραφία αγίων. Στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή του Μιχαήλ Αρχάγγελου και είναι ανοικτή για το κοινό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (Οικισμός) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
  Στην περιοχή Αστράτηγος βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου με μια θαυμάσια εξωτερική διακόσμηση στην πόρτα, τοιχογραφίες και μια επιγραφή του 1387. Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, η οποία βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη, νεότερη εκκλησία του χωριού έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα κι ένα απίθανα χαραγμένο βωμό. Σε μια τοιχογραφία υπάρχει ένα σπάνιο πορτραίτο του Μιχαήλ Αρχάγγελου έφιππου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Γεώργιος

ΒΑΘΗ (Χωριό) ΙΝΝΑΧΩΡΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις πολύ ποιοτικές και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες χρονολογείται από το 1284 και βρίσκεται δίπλα στον κύριο δρόμο του χωριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μιχαήλ Αρχάγγελος

  Η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει τοιχογραφίες από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού

ΒΛΗΘΙΑ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Αγία Παρασκευή

ΒΟΥΤΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται 500 μέτρα δυτικά από το χωριό Βουτάς στο δρόμο προς τον Καλαμιό και την Σκλαβοπούλα. Έχει καλές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα περιλαμβανόμενης και μιας περίεργης τοιχογραφίας, που εικονίζει την τιμωρία των καταραμένων στην κόλαση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησίες του Δήμου Γεωργιούπολης

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΔΕΛΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
  Στο χωριό Δελιανά, στον Πρόδρομο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Έχει μια κομψότατη εξώπορτα διακοσμημένη με θαυμάσια ανάγλυφα από τον τάφο των Venieri. Επίσης οι τοίχοι της είναι ζωγραφισμένοι, καλά προστατευμένοι ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζωγραφιά με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή σε μια πιατέλα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Στέφανος

ΔΡΑΚΟΝΑ (Χωριό) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Στέφανου, είναι της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου (9ος αιώνας). Είναι ανοικτή για τους επισκέπτες και έχει υπέροχες τοιχογραφίες. Πρόκειται για μια πολύ παλιά μονόχωρη εκκλησία περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα και πολύ καλά διατηρημένη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

ΕΛΟΣ (Χωριό) ΙΝΝΑΧΩΡΙ

Ροτόντα του Μιχαήλ Αρχάγγελου

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Εδώ βρίσκεται η Ροτόντα του Μιχαήλ Αρχάγγελου. Η εκκλησία χτίστηκε στη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο και το ασυνήθιστο σχήμα της δε συναντιέται πουθενά αλλού στην Κρήτη. Μοιάζει με βασιλική μ' ένα τρούλο (Ροτόντα). Έχει ένα τεράστιο τρούλο στο κέντρο που κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική της εκκλησίας. Εξωτερικά ο τρούλος παρουσιάζει μια κλιμακωτή δομή. μειώνοντας τη διάμετρο ψηλά στην εκκλησία. Η εκκλησία και τα γύρω επισκοπικά κτίρια έχουν εξωτερική διακόσμηση με πλίνθους. Μέσα στην εκκλησία, καμάρες στολίζουν τον κύριο χώρο κάτω από τον κυλινδρικό θόλο. Το πάτωμα είναι μωσαϊκό από άσπρο και μαύρο χαλίκι και συχνά εικονίζονται φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Υπάρχουν και ερείπια ζωγραφισμένων τοίχων. Είναι πιθανό να κλείσει για αναπαλαίωση. Το Μάϊο του 1994 ανασκαφές στην γύρω περιοχή αποκάλυψαν ένα βυζαντινό νεκροταφείο που χρονολογείται από το 700 μ.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας

ΖΑΧΑΡΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΙΣΣΑΜΟΣ

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους

ΘΕΡΙΣΟ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Υπάρχουν στο χωριό η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Χαραλάμπους.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΚΑΒΑΛΛΑΡΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στα Καβαλαριανά βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου με τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγωμένου, χρονολογημένες το 1327. Οι δεκατέσσερις δωρητές του ναού φαίνονται σε δύο ομάδες.

Εκκλησία της Παναγίας

ΚΑΔΡΟΣ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στο Κάδρος βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Έξω από την Παναγία υπάρχουν αρχαίες κολόνες παλιότερου κτιρίου. Η εκκλησία έχει επίσης καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες στις οποίες επικρατεί η ασυνήθιστα αυστηρή εικόνα της Παναγίας.

Αγιος Ιωάννης

ΚΑΛΑΜΟΣ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στον Κάλαμο υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Σωτήρας Χριστός

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Ο Σωτήρας Χριστός βρίσκεται στη γειτονιά Ζεβρεμιανά και είναι μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Κρήτης. Η εκκλησία δε μοιάζει να είναι πολύ παλιά, αλλά έχει πολλά τμήματα από μια παλαιότερη βασιλική που έχουν ενσωματωθεί στην ίδια οικοδομή. Υπάρχουν κεντρικοί κίονες από μια παλιότερη εκκλησία κατά μήκος της καινούργιας. Το κομμάτι ενός σταυρού κι ένας κίονας έχουν χτιστεί στον τοίχο της εκκλησίας. Υπάρχουν επίσης μερικές κολόνες με σταυρούς, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν καμπυλωτές καμάρες στο εσωτερικό της εκκλησίας. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα κομμάτια ανήκουν σε παλιότερη επισκοπική εκκλησία. Η εκκλησία αυτή είναι μία μονόκλιτη, μακριά κι έχει ενδιαφέρουσες βυζαντινές διακοσμήσεις στο πίσω μέρος και γύρω από το πίσω παράθυρό της. Για να στηρίζεται το οικοδόμημα υπάρχουν καμπυλωτές καμάρες. Μέσα στην εκκλησία βρίσκονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού

ΚΕΦΑΛΙ (Χωριό) ΙΝΝΑΧΩΡΙ
  Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τις υψηλής ποιότητας τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1320. Ζητήστε το κλειδί στο καφενείο. Κοντά στην εκκλησία υπάρχει κι ένα βενετικό κατάλυμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου

ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η μικρή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφίες του 1314 από τον Ιωάννη Παγωμένο και βρίσκεται κάτω από το χωριό. Μία από τις εικόνες παριστάνει το δωρητή της εκκλησίας.

Της Παναγίας

ΚΟΥΡΝΑΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Η εκκλησία της Παναγίας είναι φημισμένη για την εξωτερική διακόσμηση των πορτοπαραθύρων της. Βέβαια σήμερα έχει επισκιαστεί από νεότερη μεγάλη εκκλησία στο κέντρο του χωριού.

Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

  Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης έχει απομεινάρια ζωγραφισμένων τοίχων. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού προς τη βόρεια πλευρά δίπλα στο δρόμο. Υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί από το δρόμο στην εκκλησία.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου

  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι μια τρίκλιτη με ένα πρόσθετο κτίσμα, αποτελούμενο από τρία τμήματα. Είναι γεμάτη με πλίνθινες καμάρες. Φαίνεται ότι στο παρελθόν διέθετε κι ένα τέταρτο κλίτος. Υπάρχουν ακόμα ασυνήθιστες τοιχογραφίες που πρόσφατα αναπαλαιώθηκαν. Δύο από αυτές εικονίζουν δύο τεράστια χέρια που κρατούν την Αγία Γραφή στην αψίδα. Η εκκλησία βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Αγίας Άννας

ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
  Η εκκλησία της Αγίας Αννας βρίσκεται απέναντι από το λόφο, δίπλα στο χωριό κι έχει τοιχογραφίες. Η θέα του χωριού από εδώ είναι θαυμάσια. Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι που οδηγεί από το Κουστογέρακο ανατολικά προς τα πιο ορεινά μέρη, τα καλοκαιρινά βοσκοτόπια των Λευκών Ορέων.

Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο λόφο, δίπλα στο χωριό, έχει σε επιγραφή τη χρονολογία 1488 στις τοιχογραφίες του Γεωργίου Προβατόπουλου.

Αγίου Νικολάου

ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη εκκλησία της Κρήτης καθώς οι τοίχοι της είναι προσεκτικά ζωγραφισμένοι, με έμφαση στις αποχρώσεις του μπλε. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στο νησί. Είναι σταυροειδούς αρχιτεκτονικής αλλά τα κύριο κλίτος (ανατολικά προς δυτικά) είναι πολύ μεγαλύτερο και φαρδύτερο από το κάθετο έτσι ώστε η εκκλησία στο εσωτερικό να μοιάζει ορθογώνια. Έχει καμάρες και στις δύο πλευρές της και τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με ημικύκλια από πλίνθους. Τα παράθυρα έχουν ένα κεντρικό κίονα με δύο ανοίγματα στ' αριστερά και στα δεξιά για το φως. Η εκκλησία σκεπάζεται με ένα όμορφο, μακρύ κυκλικό θόλο που στηρίζεται στην τομή των κλιτών. Ο θόλος έχει μια οροφή από κεραμίδια και μεγάλα στενόμακρα παράθυρα, πανέμορφα διακοσμημένα με πλίνθους. Στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας υπάρχει ένα μεγάλο πρόσθετο κτίσμα πιο πρόσφατα οικοδομημένο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας

ΛΙΣΣΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Η εκκλησία της Παναγίας κοντά στο Ναό του Ασκληπιού έχει τοιχογραφίες.

Εκκλησία του Αγίου Κήρυκου

  Η εκκλησία του Αγίου Κιρίκου κοντά στην παραλία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, επειδή χτίστηκε στο σημείο, όπου βρισκόταν μια παλιότερη βασιλική κι έχει τα υλικά της. Μπορεί κανείς να δει μαρμάρινες κολόνες ή σταυρούς από μάρμαρο και άλλες διακοσμήσεις στους τοίχους της νεότερης βυζαντινής εκκλησίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγίου Πολυκάρπου, Χαραλάμπου και Νικολάου

ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ (Χωριό) ΚΙΣΣΑΜΟΣ
  Στο νεκροταφείο που υπάρχει στις Λουσακιές βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πολύκαρπου, του Αγίου Χαράλαμπου και του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα κυλινδρικό θόλο στο κέντρο κι ένα νάρθηκα μπροστά. Τα πλαϊνά κλίτη της δίνουν ένα ορθογώνιο σχήμα. Η εκκλησία φαίνεται καλύτερα από ψηλά, όπου βρίσκεται μια νεότερη εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

ΜΑΖΑ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Στη Μάζα βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από το δέκατο τρίτο αιώνα με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγωμένου, που έχει θαφτεί κάτω από την εκκλησία. Η εκκλησία είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες και βρίσκεται στη μέση του χωριού.

Εκκλησία Αγίων Αποστόλων

ΜΑΛΕΜΕ (Χωριό) ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, βρίσκεται στον Πύργο Ψηλονέρου, κοντά στο Μάλεμε. Χτίστηκε το 1530 κι έχει πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτική στην πόρτα.

Βυζαντινή εκκλησία Σωτήρα Χριστού

ΜΕΣΚΛΑ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού σε ένα χωματόδρομο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τοιχογραφίες των Θεόδωρου και Μιχάλη Βενιέρη (1403), πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι καλλιτέχνες σημείωσαν τα ονόματά τους μαζί με την επιγραφή του δωρητή.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Σύλληψης της Θεοτόκου περιλαμβάνει μερικά τμήματα μιας παλιότερης εκκλησίας που χρονολογείται από την Κλασική Περίοδο, μερικά μωσαϊκά της οποίας είναι ακόμα ορατά. Βρίσκεται στο τέλος του χωριού μπροστά από μεγαλύτερη και νεότερη εκκλησία που χτίστηκε με το ίδιο όνομα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ

  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει ένα κίονα από παλιότερο κτίριο στην οροφή της. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου

ΜΟΝΗ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
  Η Μονή έχει μια όμορφη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με βενετικό καμπαναριό και βυζαντινές τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγωμένου από το 1315. Η εκκλησία δε φαίνεται από το δρόμο αλλά ένα μονοπάτι από το χωριό οδηγεί σ' αυτήν.

Εκκλησία της Παναγίας

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (Μοναστήρι) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Στη Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μη συμμετρικό σταυρό κι ένα μεγάλο θόλο στη διατομή των κλιτών. Με την προσθήκη δύο πλαϊνών δωματίων, τελικά πήρε τη μορφή ορθογώνιου σχήματος. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένας νάρθηκας που χωρίζεται σε τρία μέρη. Το κεντρικό κομμάτι οδηγεί στην κυρίως εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίου Νικολάου

ΜΟΥΡΙ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει ιδιόμορφη αρχιτεκτονική. Είναι σταυροειδής βυζαντινή αρχιτεκτονική αλλά το κάθετο κλίτος είναι ψηλότερο από το κύριο (από τη δύση προς την ανατολή) ενώ συνήθως ισχύει το αντίθετο ή και τα δύο κλίτη έχουν το ίδιο ύψος. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένοι και υπάρχει μια ασυνήθιστη μεγάλη ζωγραφιά του Αγίου Νικολάου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Προφήτη Ηλία

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Η μικρή βυζαντινή εκκλησούλα του Προφήτη Ηλία βρίσκεται κοντά στο χωριό, πάνω σ' ένα μικρό λόφο. Η μικρή εκκλησία είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη κι έχει ένα μπαρόκ στυλ μπροστά όπου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις, όπως ένα οικόσημο των Καλλέργηδων (σημαντική οικογένεια κατά τη Βενετοκρατία), λιοντάρια και επιγραφές.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίου Νικολάου

ΝΕΟΝ ΧΩΡΙΟΝ (Χωριό) ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
  Όπως μπαίνετε στο Νέο Χωριό στα αριστερά, πάνω σε ένα στενό ασφαλτομένο δρόμο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες. Ανάμεσα σ' αυτές βρίσκονται και οι ζωγραφιές του δωρητή της εκκλησίας. Εικονίζεται μέσα σ' ένα κήπο με την εκκλησία στο χέρι του. Τα μαλλιά του είναι κοκκινόξανθα και το γένι του γκρι. Φορά ένα μαύρο ρούχο που φτάνει ως τα γόνατα. Έχει πολύ στενά παπούτσια του ίδιου χρώματος και φορά στο κεφάλι σκούφο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Παντελεήμονας

ΝΩΠΗΓΕΙΑ (Οικισμός) ΜΥΘΗΜΝΑ
  Στα Νοπήγια βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα κυλινδρικό τρούλο και ένα ορθογώνιο σχέδιο στο πάτωμα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τετράκλιτη Βυζαντινή Εκκλησία

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
  Νότια από τα Περιβόλια είναι το μικρό χωριουδάκι Γαρίπα (Μπουτσουνάρια). Στο χωριό βρίσκεται η τετράκλιτη βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Χαράλαμπους και της Αγίας Αννας. Φαίνεται ότι και τα τέσσερα κλίτη κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα.

Αγιος Γεώργιος

ΠΛΕΜΕΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Μετά τα Πλεμενιανά, στο δρόμο από την Κάντανο προς την Παλαιόχωρα βρίσκεται μια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μεγάλες υπέροχες τοιχογραφίες του δέκατου τέταρτου αιώνα. Οι δωρητές της εκκλησίας φαίνονται και πάλι. Η γυναίκα είναι γονατιστή.

Παναγία η Μυρτιδιώτισα

  Νότια της Καντάνου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Το σύντομο στενό μονοπάτι, που οδηγεί προς την εκκλησία είναι γεμάτο μυρτιές και η τοιχογραφία των δωρητών, τους απεικονίζει ανάμεσα σε μυρτιές.

Εκκλησία των 99 Μαρτύρων

ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Η εκκλησία των 99 Μαρτύρων κάτω από την ακρόπολη είναι χτισμένη στη θέση ενός ναού του 4ου αιώνα. Πλάι στην εκκλησία υπάρχουν κυκλώπεια τείχη μάλλον της Ελληνιστικής Περιόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας

ΡΟΔΟΒΑΝΙ (Χωριό) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στην τοποθεσία Καλομοίρι κι έχει τοιχογραφίες των δωρητών, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν ο Γεώργιος και η Μοσάνα Καντανολέων. Ο Γεώργιος Καντανολέων ήταν ο ηγέτης της πολύ επιτυχημένης επανάστασης εναντίον των Βενετών κατά τον 16ο αιώνα. Είχε εγκαταστήσει κυβέρνηση και μάζευε φόρους. Αλλες βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή με κατεστραμμένες όμως τοιχογραφίες είναι η Αγία Παρασκευή, ο Αγιος Γεώργιος κι ο Αγιος Ιωάννης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

ΣΑΡΑΚΗΝΑ (Χωριό) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στο κέντρο του χωριού Σαρακήνα, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

ΣΚΛΑΒΟΠΟΥΛΑ (Χωριό) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στο ψηλότερο μέρος του χωριού Σκλαβοπούλα, δίπλα στην αυλή του σχολείου, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες δύο διαφορετικών στύλ, και μια επιγραφή του 1290 κάτω από το παράθυρο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία

  Στο χαμηλότερο μέρος του χωριού βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία έχει πολλές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν ένα σημαντικό δεσμό με την Κρητική Σχολή. Ο δωρητής παρουσιάζεται μαζί με μια όψη της εκκλησίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού

  Στο χαμηλότερο μέρος του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρα Χριστού. Ο Σωτήρας Χριστός είναι ανοικτός για το κοινό κι έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα συμπεριλαμβανόμενης και μίας του δωρητή της εκκλησίας με φόντο την εκκλησία και δέντρα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

ΣΟΥΓΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Πάνω απ' τη Σούγια βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που δε φαίνεται από το χωριό. Μπορείτε να φτάσετε εκεί διανύοντας ένα χωματόδρομο (πολύ ανώμαλο για αυτοκίνητο) που καταλήγει δυτικά στην είσοδο του χωριού. Οι πεζοπόροι θα απολαύσουν τη θαυμάσια θέα του κόλπου από ένα λόφο δίπλα στη Σούγια. Η Αγία Ειρήνη είναι μια μικρή αλλά πανέμορφη εκκλησία, σταυροειδής με ορθογώνια αρχιτεκτονική και με ένα ψηλό κυλινδρικό θόλο στο κέντρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Πρωτοβυζαντινή Βασιλική

  Στη Σούγια βρίσκεται μια ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία με μωσαϊκό πάτωμα (6ος αιώνας). Τα μωσαϊκά είναι καταπληκτικής ποιότητας, τα καλύτερα που έχουν βρεθεί σ' αυτή την περιοχή της Κρήτης και απεικονίζουν εξωτικά πουλιά (παγώνια - σύμβολα της αθανασίας), λουλούδια όπως επίσης και άγρια ζώα κι άλλες παραστάσεις. Τα πρόσφατα αποκαταστημένα μωσαϊκά βρίσκονται στη μοντέρνα εκκλησία, που έχει χτιστεί πάνω τους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία

ΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
  Η εκκλησία είναι του δωδέκατου αιώνα, έχει τοιχογραφίες και είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας της Σερβιώτισσας

ΣΤΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Η εκκλησία της Παναγίας της Σερβιώτισσας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Κτίστηκε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο (12ος αιώνας) και παρουσιάζει επιρροές από ρυθμούς εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκαν παλιότερα, κυρίως από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα ίσων αποστάσεων σταυρό κι ένα κυλινδρικό θόλο στηριγμένο στη διατομή των κλιτών. Τα άλλα δωμάτια χαμηλότερου ύψους χτίστηκαν έτσι ώστε το εξωτερικό σχήμα της εκκλησίας να είναι ορθογώνιο. Είναι εμπλουτισμένη με πολλά παράθυρα καμάρες ιδιαίτερα προς την κορυφή και διακοσμημένη με πολλά πανέμορφα στοιχεία βυζαντινού ρυθμού. Τα παράθυρα με τις καμάρες είναι κατασκευασμένα από πέτρα. Η στέγη έχει οδοντωτή διακόσμηση και τα παράθυρα στον κύριο χώρο και ολόγυρα από την εκκλησία είναι από πλίνθους. Πίσω από το ιερό υπάρχει ένα παράθυρο διακοσμημένο με ένα κίονα που αφήνει δύο ανοίγματα. Ακόμα ένας διακοσμητικός κίονας βρίσκεται ψηλά στο ένα πλάι της εκκλησίας. Η πανέμορφη αυτή εκκλησία είναι χτισμένη στο κέντρο ενός πορτοκαλεώνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

  Καθώς μπαίνετε στο χωριό του Στύλου, στα δεξιά σας βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (1271-80) που διαθέτει τοιχογραφίες. Έχει μόνο ένα δωμάτιο κι ένα μικρό χώρο στο πλάι.

Αγιοι Απόστολοι

ΣΦΑΚΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Μια εκδρομή στο χωριό καλό θα ήταν να περιλαμβάνει τη βυζαντινή εκκλησία των Αποστόλων που έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο του σταυρού και στρογγυλεμένες τις τρεις άκρες του, θυμίζοντας τα προηγούμενα βυζαντινά πρότυπα. Η εκκλησία κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή Περίοδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγίας της Ψαλομιλίγγου

  Η εκκλησία της Παναγίας της Ψαλομιλίγγου έχει μια έξοχη ανάγλυφη διακόσμηση.

Αγίων Πάντων

  Η εκκλησία των Αγίων Πάντων έχει ασυνήθιστες, μικρές τοιχογραφίες. Κάποτε κάθε οικογένεια στα Σφακιά είχε τη δική της εκκλησία.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

ΤΖΙΤΖΙΦΕΣ (Χωριό) ΦΡΕΣ
  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο δρόμο από το Φρε για τον Τζιτζιφέ και έχει τοιχογραφίες.

Αγία Παρασκευή

ΤΟΠΟΛΙΑ (Χωριό) ΜΥΘΗΜΝΑ
  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έχει δύο κλίτη με τοιχογραφίες και βρίσκεται δίπλα στον κύριο δρόμο του χωριού. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα από την αυλή της εκκλησίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ (Χωριό) ΣΟΥΔΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο χωριό έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική αλλά με το κυρίως κλίτος πολύ μεγαλύτερο από το άλλο και το μικρό κοντά στο πίσω μέρος της εκκλησίας.

Αγιος Γεώργιος

ΦΛΩΡΙΑ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στα Κάτω Φλώρια βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του Ιωάννη Προβατόπουλου, χρονολογημένες το 1497. Ο δωρητής φαίνεται στα δεξιά της πόρτας και έξω από την εκκλησία υπάρχει μια διακόσμηση ανάγλυφου πεπονιού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία των Αγίων Πατέρων

  Η εκκλησία των Αγίων Πατέρων βρίσκεται στα Ανω Φλώρια με τοιχογραφίες του Ξένου Διγενή, χρονολογημένες το 1462.

Αγιος Νικήτας

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ (Κάστρο) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικήτα απέχει περίπου 400 μέτρα από το κάστρο, στο δρόμο από το Φραγκοκάστελλο προς τη Σκαλωτή και το Ρέθυμνο. Χτίστηκε στην τοποθεσία όπου βρισκόταν μια παλιότερη βασιλική, η μικρότερη γνωστή στη Κρήτη. Το πολύχρωμο μωσαϊκό πάτωμα της βασιλικής είναι ακόμα και σήμερα ορατό.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίων Πάντων

ΦΡΕΣ (Χωριό) ΦΡΕΣ
  Στους Αγίους Πάντες υπάρχει μια ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Πάντων σταυροειδούς ρυθμού και με ένα μεγάλο κυλινδρικό θόλο. Πάντως το σχήμα της είναι αρκετά πρωτότυπο. Ενώ δηλαδή είναι ορθογώνια όπως πολλές άλλες εκκλησίες, κοιτώντας την από μπροστά μοιάζει με τρίκλιτη της οποίας το κεντρικό κλίτος είναι πολύ μικρότερο από τα άλλα δύο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


In the village of Agioi Pandes near Fres, there is the unusual Byzantine church of Agii Pandes. The church has cruciform architecture which supports a large dome at the intersection of the aisles. However the church's shape is quite uncommon. Externally it is in the shape of a rectangle like many other churches. Seen from the front however, it resembles a three-aisled church in which the central aisle is much shorter than the other two.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται πάνω σε δύο βράχους σε μια περιοχή γνωστή ως Κούκου, έχει παλιές τοιχογραφίες με ενδιαφέρουσες τεχνοτροπίες που είναι ακόμα ορατές.

Η εκκλησία της Αγίας Αννας & τάφος των Καλεργών

ΦΥΛΑΚΗ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Στη Φυλακή υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Αννας με τον πιο καλοδιακοσμημένο τάφο στην Κρήτη. Ο τάφος των Καλέργηδων (μια σημαντική οικογένεια της Κρήτης κατά τη Βενετοκρατία) είναι διακοσμημένος με δελφίνια.

Αγία Αικατερίνη στη Σπλάντζια, Eνετική

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Είναι δίκλιτος με ενιαία πρόσοψη που καταλήγει σε αετώματα. Στο κέντρο της πρόσοψης υπάρχει η βάση δίλοβου καμπαναριού. Τα θυρώματα είναι διαμορφωμένα με τη χρήση λαξευτών πεσσών και επιστέφονται από γοτθίζοντα ανακουφιστικά τόξα. Εσωτερικά οι κάθετες επιφάνειες των τοίχων χωρίζονται από τις καμάρες με γείσο. Τα κλίτη χωρίζονται από δύο τόξα που πατούν σε λαξευτούς πεσσούς. Ο ναός χρονολογείται το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη και στον Aγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγία Μαγδαληνή

  Ιδιόρυθμος αρχιτεκτονικός τύπος ναού με ευρυγώνια αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής. Περιβάλλεται από περιμετρική στοά. Κτίστηκε την περίοδο 1901 -1903 από τον ύπατο αρμοστή Κρήτης Πρίγκηπα Γεώργιο και ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου. Ο Πρίγκηπας έφερε τα σχέδια από τη Ρωσία και κατέθεσε 10.000 ρούβλια για την ανέγερση του ναού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1903 σε στενό οικογενειακό κύκλο με την παρουσία της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος και του Πρίγκιπα Γεώργιου. Μετά την αναχώρηση του ο Πρίγκιπας επέστρεψε το ναό στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιοι Ανάργυροι

  Ενοριακός ναός στην ομώνυμη συνοικία της Παλιάς Πόλης Χανίων. Μετά την άλωση των Χανίων από τους Τούρκους(1645) είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός μέσα στην πόλη που παραμένει σε λειτουργία ως τα μέσα του 19ου αιώνα και χρησιμοποιείται ως καθεδρικός του Επισκόπου Κυδωνίας . Ο ναός αποτελείται από τρεις χώρους. Αρχικά κτίστηκε το καμαροσκέπαστο ανατολικό τμήμα, στη συνέχεια έγινε μια επέκταση προς τα δυτικά, έπειτα προστέθηκε ένα μεγαλύτερο μονόχωρο κλίτος στη βόρεια πλευρά και τελευταία έγινε μια ακόμα επέκταση προς την κατοικία που υπήρχε στη νότια πλευρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο μεγάλες εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Δευτέρας Παρουσίας, ζωγραφισμένες γύρω στα 1625 από τον ιερομόναχο Αμβρόσιο Έμπορο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιος Νικόλαος στη Σπλάντζια

  Το συγκρότημα της Μονής του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών μοναχών που βρίσκεται στη συνοικία Σπλάντζια, κτίστηκε γύρω στα 1320 από την αδελφότητα της Κάντια. Η αρχική μορφή της Μονής, όπως απεικονίζεται στους παλαιούς χάρτες, αποτελείτο από το ναό με ένα ψηλό καμπαναριό και τη δίπλα στοά (chiostro) στη βόρεια πλευρά του. Ο τύπος του ναού είναι βασιλικός με εγκάρσιο κλίτος που κατέληγε σε τριμερές ιερό βήμα χωρίς αψίδα. Το κεντρικό τμήμα του ιερού και ο σολέας στεγάζεται με μεγάλα σταυροθόλια με έξεργες νευρώσεις, και τα πλάγια διαμερίσματα του ιερού από οξυκόρυφες καμάρες. Ο υπόλοιπος ναός ήταν ξυλόστεγος με δίρριχτη στέγη. Από το μέσο του εγκάρσιου κλίτους ένα τοξωτό άνοιγμα οδηγούσε στη στοά με τα κελιά. Σήμερα σώζεται η περίκλειστη αυλή και η βόρεια πλευρά της διώροφης στοάς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε Τζαμί, στο Χιουγκάρ Τζαμισί (Το Τζαμί του Ηγεμόνα), που υπήρξε το κεντρικό Τζαμί της πόλης. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν στη νοτιοδυτική γωνία του ναού ένα μιναρέ με δύο εξώστες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Στην είσοδο του Αγίου Νικολάου μία πλάκα μαρτυρεί την ιστορία του. Η εκκλησία αποτέλεσε ένα αυθεντικό κομμάτι του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου του δεκάτου τρίτου αιώνα. Στην Βενετοκρατία αποτελούσε την πιο σημαντική εκκλησία της πόλης. Ηταν κομψή και μεγάλη σε χωρητικότητα, με πλατιές καμάρες στο εσωτερικό. Στην Τουρκοκρατία ο Σουλτάνος Ιμπραήμ τη μετέτρεψε σε τζαμί. Σήμερα διασώζονται στο βόρειο τμήμα, οι εξωτερικοί τοίχοι της, δραστικά αναμορφωμένοι και ο μεγάλος θόλος της χωρισμένος σε μικρά κομμάτια. Τα απομεινάρια του μοναστηριού βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας και η μονή είναι ακόμα ορατή. Ο μιναρές του τζαμιού του Ιμπραήμ Πασά βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και χρειάζεται αναπαλαίωση. Σ' ένα σεισμό το Μάιο του 1994 ο μιναρές κινδύνεψε να καταρρεύσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ο Ναός του Αγίου Ρόκκου

  Σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας της Σπλάντζιας, κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δύο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο χωρίς κανένα διάκοσμο. Αντίθετα το νότιο κλίτος έχει κτιστεί από λαξευτή τοιχοποιία σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Κάτω από το γείσο της νότιας πλευράς υπάρχει η επιγραφή: DEO O(PTIMO). M(AXIMO). ET D(IVO). ROCCO DICATVM. M.D.CXXX (Αφιερωμένο στον άριστο και μέγιστο θεό και στον Θείο Ρόκκο 1630). Ο ναός πιθανότατα κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης, από την οποία προστάτευε ο Aγιος Ρόκκος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγία Παρασκευή

ΧΟΝΔΡΟΣ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στο χωριό Χόντρος, είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με κάποιες τοιχογραφίες.

Εξωκκλήσια

Η εκκλησία του Χριστού

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.

Εκκλησία του Αγίου Μάμα

ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Στην πλαγιά του βουνού υπάρχει μία σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται ένα εκκλησάκι του Αγίου Μάμα. Τη μέρα της γιορτής του Αγίου προσφέρεται βραστό κρέας από τους χωρικούς. Πιστεύεται ότι αυτό το έθιμο έρχεται αυτούσιο από τις θυσίες ζώων των αρχαίων στο θεό Πάνα. Ευρήματα που αποδεικνύουν θυσίες ζώων έχουν βρεθεί στη σπηλιά.

Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

ΝΩΠΗΓΕΙΑ (Οικισμός) ΜΥΘΗΜΝΑ
  Απέναντι από το δυτικό τοίχο βρίσκεται η αρχαία πόλη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία χτίστηκε στην περιοχή ενός αρχαίου, μάλλον ρωμαϊκού, ναού. Έχει ένα σπάνιο προσανατολισμό, από το βορρά προς το νότο, σε αντίθεση με τον πιο κοινότυπο προσανατολισμό από την ανατολή προς τη δύση που βλέπουμε στις περισσότερες ορθόδοξες εκκλησίες. Ίσως να συμβαίνει αυτό επειδή διατηρήθηκε ο προσανατολισμός που είχε ο παλιότερος ρωμαϊκός ναός που βρισκόταν εκεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριος 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
  Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα "Σαμαριά". Εκεί είναι η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή, αφού το "Σαμαριά" αποτελεί συναίρεση του "Οσία Μαρία". Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού και φτάνετε εκεί από ένα μονοπάτι από το σημείο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Εκκλησία Μιχαήλ Αρχαγγέλου

ΣΑΡΑΚΗΝΑ (Χωριό) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στο χωριό Σαρακήνα βρίσκεται η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου με ποιοτικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Καθεδρικοί ναοί

ΚαΘεδρικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη)

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου που είχε μετατραπεί σε σαπωνοποιείο και ανήκε στο γνωστό Τούρκο αξιωματούχο Μουσταφά Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλινης βασιλικής με υπερυψωμένο το καλυμμένο από οξυκόρυφη κάμαρα μεσαίο κλίτος. Τα πλάγια κλίτη καλύπτονται από σταυροθόλια και διαιρούνται καθ' ύψος από το γυναικωνίτη. Στη Βορειοδυτική γωνία του ναού είναι κτισμένο το ψηλό κωδωνοστάσιο . Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού συνδέονται περισσότερο με την παράδοση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας με τους λαξευτούς πεσσούς, τα γείσα και τα πλαίσια των ανοιγμάτων. Ο ανατολικός τοίχος του ναού κοσμείται με μεγάλες και εντυπωσιακές αγιογραφίες έργα των Γ. Καλλιτεράκη, Γ. Σταυράκη, Ε. Τριπολιτάκη και Δ. Κοκότση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Μοναστήρια

Μονή Παρθενώνος

ΚΙΣΣΑΜΟΣ (Πόλη) ΧΑΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28220 22281

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ