gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΣΙΦΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Εορτές & πανηγύρια (3)

Πασχαλινές

Πάσχα στη Σίφνο

  Το Πάσχα, που συμπίπτει με την άνοιξη, η Σίφνος βρίσκεται στις ομορφιές της. Η φύση είναι λουλουδισμένη, αμέτρητα είναι τα ΄χρώματα και τα αρώματα από τα ανθισμένα αγριολούλουδα. Τα σπίτια και τα πλακόστρωτα σε όλα τα χωριά είναι ασβεστωμένα. Τα κάτασπρα χωριά λάμπουν αγκαλιασμένα από τους καταπράσινους λόφους. Οι κατανυκτικές ακολουθίες προσελκύουν αθρόα την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες. Η θρησκευτική συγκίνηση κορυφώνεται με τα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου στα στενά δρομάκια.
  Ακολουθεί η χαρά της Ανάστασης και ο αναστάσιμος χαιρετισμός που διαρκεί επί σαράντα ημέρες. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά "πουλιά", πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών, στολισμένα με κόκκινα αυγά. Το αρνί εδώ ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω στη σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο. Από το εορταστικό τραπέζι δεν απουσιάζει η σπιτική ξινομυζήθρα, και η γευστικότατη μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά.
  Αυτά όλα, μαζί με τη θερμή φιλοξενία που διακρίνει τους κατοίκους του νησιού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα αξέχαστο Πάσχα στη Σίφνο. Πασχαλινά έθιμα που δυστυχώς ατόνησαν είναι η κουνίστρια και το ομαδικό παιχνίδι τσούνια, ένα είδος του ξενικού "μπόουλινγκ", που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα οι νέοι και οι νέες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σίφνου


Εθιμικές

Ο Σιφνέικος γάμος

  Ο Σιφνέικος γάμος , με τεράστιο τελετουργικό μέρος , πριν και μετά την τελετή όπου πρωταγωνιστικό ρόλο , εκτός από τη νύφη και το γαμπρό, έχουν ο κουμπάρος και η κουμπάρα. Χαρακτηριστικά τα δύο τακίμια (ζευγάρια) μουσικών οργάνων, που παίζουν δύο μερόνυχτα, το παστέλι που προσφέρεται σε ρομβοειδή κομμάτια , ο χορός της νύφης, που τη χορεύουν υποχρεωτικά όλοι οι καλεσμένοι και οι εκατοντάδες αυτοσχέδιες ποιητικές ευχές που λέγονται, όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα.

Σελίδες επίσημες

•Οι ονομαστικές εορτές που αποτελούν κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός όπου το μισό νησί μετακινείται για να ευχηθεί στο άλλο μισό και όπου τις περισσότερες φορές εξελίσσονταί σε ολονύκτιο γλέντι με παραδοσιακά όργανα χορούς και τραγούδια.
•Απόκριες. Ιδιαίτερο χρώμα έχουν οι απόκριες , που εάν δεν έχει μεσολαβήσει κάτι θλιβερό, ολόκληρο το νησί γλεντάει έως την Καθαρή Δευτέρα, καταναλώνοντας τόνους κρασί . Σε όλη τη διάρκεια των Αποκριών , κυκλοφορούν μασκαράδες που στην σιφνέικη τοπολαλιά λέγονται, 'καμήλες' με πολύ έμπνευση και χιούμορ.
•Η Κυριακάτικη ρεβυθάδα και το Πασχαλιάτικο μαστέλο, είναι συνήθειες για τη σιφνέικη οικογένεια . Κάθε Σάββατο θα ετοιμαστεί η σκεπασταριά , πήλινο δοχείο με ρεβίθια στον συνοικιακό φούρνο και θα ψήνεται μέχρι την Κυριακή το πρωί . Κάθε μεγάλο Σάββατο το επίσημο αναστάσιμο φαγητό είναι το μαστέλο , δηλαδή αρνί στο φούρνο , μέσα σε πήλινο δοχείο . Και τα δυο έχουν μια ξεχωριστή γεύση που οφείλεται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνταγές και στο ιδιαίτερα αργό ψήσιμο του φούρνου.
• Το κάψιμο του Ιούδα , το Πάσχα το Λωλοπανήγυρο το Φεβρουάριο ο Κυρ-Βοριάς την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και το παιχνίδι της σαρακοστής τα 'τσούνια' , αποτελούν ιδιαίτερες συνήθειες της Σίφνου με παμπάλαιες ρίζες που δεν έσβησε ο χρόνος και η πρόοδος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σίφνου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ