gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΤΡΙΠΟΛΗ Πόλη ΑΡΚΑΔΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (4)

Ιστορικές αναμνήσεις

Επέτειος απελευθέρωσης της Τρίπολης

23/9

Πασχαλινές

Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη την Αρκαδία με μεγάλη λαμπρότητα και με έντονα παραδοσιακό τρόπο. Με γλέντια, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, με ειδικές εκδηλώσεις και πατροπαράδοτα έθιμα και με ψησταριές. Ιδιαίτερα η Τρίπολη φημίζεται για τον πατροπαράδοτο τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Μεγάλο πλήθος επισκεπτών κατακλύζει τις μέρες αυτές την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ο εορτασμός του Πάσχα στην Τρίπολη έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ξεφάντωμα της Κυριακής. Γίνονται οι προμήθειες, ετοιμάζονται τα πατροπαράδοτα κουλούρια και βάφονται τα αυγά. Παντού στήνονται οικογενειακές ψησταριές: στις αυλές των σπιτιών, στους κήπους, αλλά και στα εξοχικά σπίτια γύρω από την Τρίπολη, όπως και στα γύρω χωριά.
Tο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι οκτώ επιτάφιοι περνούν από την Κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία του Αγ. Βασιλείου, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Ένας ακόμη άτυπος συναγωνισμός γίνεται μπροστά στα μάτια όλης της πόλης, για τον καλύτερα στολισμένα επιτάφιο. Ήδη, από το πρωί πολλές οικογένειες πάνε στη Μονή της Λουκούς, στο δρόμο για το Αστρος, όπου γίνεται η κατανυκτική τελετή της αποκαθήλωσης.
Το βράδυ της Ανάστασης, ολόκληρη η Τρίπολη μαζεύεται στην ίδια πλατεία, για να ακούσει το Χριστός Ανέστη από το στόμα του Μητροπολίτη και να πάρει το Aγιο Φως από το χέρι του.
Την ημέρα του Πάσχα το πρωί η πόλη είναι σκεπασμένη από ένα άσπρο σύννεφο. Είναι ο καπνός από τις φωτιές που ανάβουν για το ψήσιμο των Πασχαλινών αρνιών. Οι πόρτες όλων των σπιτιών είναι ανοιχτές και μέσα στην αυλή, το γλέντι αρχίζει το πρωί και συνεχίζεται και μετά τη δύση του ήλιου.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα έχει ο εορτασμός του Πάσχα από το Δήμο της Τρίπολης. Μια τεράστια φωτιά ανάβει στο άλσος της πλατείας Αρεως. Εκεί ο Δήμος ψήνει δεκάδες αρνιά και "κερνάει" σε ειδικά περίπτερα κρασί και μεζέ τους επισκέπτες. Το γλέντι ανάβει με δημοτικούς χορούς και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κρατά ως αργά το βράδυ. Ο Δήμος Τρίπολης οργανώνει ψησταριές και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Ψησταριές οργανώνονται επίσης κα από διάφορα σωματεία και συλλόγους.
Από το Πάσχα του 1999 ο Δήμος Τρίπολης οργανώνει ειδικές γιορτές και εκδηλώσεις, ξεκινώντας ένα νέο θεσμό, τις Αρκαδικές Γιορτές της Ανοιξης και της Ανάστασης.

Σελίδες επίσημες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ