gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΟΣ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΚΑΣΤΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Ο Καστός, ένα χαμηλό μακρόστενο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, προσφέρει καθημερινά ασφαλές αγκυροβόλιο σε δεκάδες σκάφη που διαπλέουν το Ιόνιο πέλαγος και είναι μοναδικός ψαρότοπος. Έχει μόλις πενήντα μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι μαζί με συγγενείς και φίλους μαζεύονται γύρω στους πεντακόσιους. Ο Καστός έχει μεγαλύτερο πλάτος 900 μέτρα και έκταση γύρω στα 6 τ.χλμ. Αποτελείται από χαμηλούς λόφους που ο ψηλότερος δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα. Η δυτική του ακτή είναι απόκρημνη ενώ η ανατολική του πλευρά έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από την ξηρά και από τη θάλασσα. Είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι στα νότια, το Βάλι, η Κοιλάδα ο Aγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι, το Βρισίδι...
  Οι δρόμοι είναι λιγοστοί στο νησί, γι' αυτό και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μικρές και γίνονται με τα πόδια και βέβαια με βάρκα. Κάθε κάτοικος του νησιού έχει τη δική του βάρκα, ή μικρό ταχύπλοο. Το Σαρακήνικο, ο δυτικός φυσικός όρμος του νησιού απέκτησε μικρό μώλο, που δίνει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμα και σε κακοκαιρία για να μην αποκλείεται το νησί από τους ισχυρούς νοτιάδες...
  Στη θέση Καλικερίμη διατηρείται ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές. Είναι ψηλές με φαρδύ κορμό και μεγάλες ρίζες που δείχνουν ότι πρέπει να είναι εκατοντάδων ετών. Λίγο πιο βόρεια από το λιμάνι του Καστού, στον Aγιο Αιμιλιανό, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, η Φωκότρυπα, με 30 μέτρα περίπου βάθος και λίγη αμμουδιά στο εσωτερικό της. Από το όνομά της συμπεραίνουμε ότι στην περιοχή έβρισκαν καταφύγιο φώκιες.
  Τα μονοπάτια του νησιού περπατιούνται πολύ ευχάριστα γιατί γενικά είναι βατά και ίσια. Η θέα από το μονοπάτι της κορυφογραμμής που πηγαίνει προς τα βόρεια είναι εξαιρετική. Επίσης ο μικρός δρόμος που ανοίχτηκε τελευταία, προσφέρει μια ευχάριστη βόλτα ανάμεσα από το καταπράσινο τοπίο που χαρίζει ηρεμία και γαλήνη. Στην τοποθεσία Βίγλα από διάφορα λείψανα που σώζονται ακόμα πιθανολογείται η σχέση του νησιού από την αρχαία εποχή με το Μεγανήσι και τον Κάλαμο (Τάφιοι νήσοι).
  Ο Καστός συνδέεται με καΐκι με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάθε μέρα έχει λίγα δρομολόγια από και προς την απέναντι ακτή του Μύτικα, που αποτελεί την κεντρική αγορά του νησιού. Το καΐκι αυτό είναι ο αποκλειστικός σύνδεσμος επικοινωνίας του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.
  Το νησί έχει φανατικούς οπαδούς που έρχονται κάθε καλοκαίρι να ζήσουν λίγες μέρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική, σε ένα περιβάλλον αμόλυντο και γαλήνιο ακόμα, σαν να βρίσκονται στην άκρη της γης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


ΚΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το χωριό του Καστού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του. Τα σπίτια, τα πιο πολλά κλειστά είναι χτισμένα πολύ αραιά σε μεγάλα οικόπεδα δίνοντας την εικόνα της άνεσης και της ελευθερίας, τριγυρισμένα από ελιές. Είναι όλα δίπατα πέτρινα ή λιθόκτιστα με κόκκινες κεραμοσκεπές και χρωματιστά ξύλινα παραθυρόφυλλα. Πολλά απ' αυτά έχουν ξύλινα μπαλκόνια και μεγάλες μπαλκονόπορτες. Είναι μια εικόνα που αποπνέει μια ηρεμία περασμένων εποχών, ώστε δίκαια να αναφέρει κάποιος ταξιδιώτης ότι θυμίζει την Ελλάδα του'60. Το χωριό διαθέτει λίγα εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά πιάτα, από φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες του νησιού. Ο Καστός υδροδοτήθηκε από έργα που έγιναν πρόσφατα και έκαναν τη ζωή των κατοίκων πιο εύκολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ