gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΙΝΟΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Αξιοθέατα (3)

Λίμνες

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, της Κοινότητας Δάφνης, υπάρχει 'φυσική λίμνη' με πολλές ομορφιές. Τους καλοκαιρινούς μήνες τραβά την προσοχή του κόσμου και δροσίζει όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν στα νερά της.

Πύργοι

Πύργος της Μάρως

Εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο υπόλειμμα κάστρου, που βρίσκεται στο χωριό Δάφνη, ο σωζόμενος πανύψηλος πύργος, ο γνωστός ως ΄΄Πύργος της Μάρως΄΄. Η Μάρω από την οποία πήρε και το όνομα ο πύργος, υπήρξε σύζυγος του Μουράτ Β' και κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Γεωργίου Μπράκοβιτς, ήταν δε από τη μητέρα της Καντακουζινή, εγγονή του Ματθαίου Καντακουζηνού και ανιψιά της Ελένης, συζύγου του Δαυίδ Κομνηνού τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Η αδελφή δε της Μάρως, Αικατερίνη ήταν σύζυγος του Κόμη De Cilley Ουλδερίχου. Μετά τον θάνατο του Μουράτ Β' ο πορθητής απέστειλε τη μητριά του Μάρω στο πατέρα της Γεώργιο με πλούσια δώρα και έτσι ανανέωσε την ειρήνη με εκείνον. Αργότερα όμως, όταν κυρίευσε τη Σερβία μεταφέρθηκε η Μάρω στην Κων/πολη και αργότερα κληρονόμησε την κωμόπολη Δάφνη της οποίας το αρχαίο όνομα ήταν Εζεβαι. Εγκαταστάθηκε εδώ και έζησε με πολλές τιμές και απεριόριστη ισχύ.
Αν και η Μάρω βρισκόταν τόσο μακριά από την Σουλτανική αυλή, εξακολουθούσε να επηρεάζει την εν γένει πολιτική της Τουρκίας γεγονός που επέσυρε τον φθόνο των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι έστειλαν ανθρώπους στη Δάφνη, για να την δολοφονήσουν. Αυτή όμως κατόρθωσε να φύγει έγκαιρα και να κρυφτεί σε γειτονικό χωριό, όπου και λίγο αργότερα πέθανε. Στο παλαιό κώδικα της Ιερής Μητρόπολης των Αγίων Θεοδώρων (Σερρών), στον οποίο γίνεται καταγραφή των αγίων σκευών και αμφίων της Μητρόπολης αναφέρεται και ΄΄Εικόνισμα της κυρά Μάρω όπου είχε το Τίμιο ξύλο΄΄, πράγμα που δείχνει ότι είχε δωρίσει στο Μητροπολικό ναό εικόνα της Παναγίας συρτή διακοσμημένη που είχε και Τίμιο ξύλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του 6ου Γυμνάσιο Σερρών


Σπήλαια

Σπήλαιο της Αγ. Μαρίνας

Μικρό σπήλαιο, γνωστό σαν Σπήλαιο της Αγ. Μαρίνας, βρίσκεται στην κοινότητα Δάφνης. Οι κάτοικοι πιστεύουν πως στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο πληθυσμός του χωριού εύρισκε εδώ ανακούφιση κρυφά από τους κατακτητές με προσευχή, όπως δείχνουν και οι φθαρμένες τοιχογραφίες του σπηλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν οι γέροντες του χωριού, οι τοιχογραφίες του σπηλαίου, που σήμερα επιδιορθώνονται, καταστράφηκαν από τους Τούρκους το 1922 με την αναχώρησή τους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ