gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ Χωριό ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεντεορίων

ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 65488
  Είναι χωριό στους πρόποδες της Γκιώνας, χτισμένο σε βραχώδη λόφο, βορειοδυτικά του Γαλαξειδίου σε υψόμετρο 480 μέτρων, με έκταση 23.394 στρέμματα και με 478 κατοίκους. Από το Γαλαξείδι απέχει 12 χλμ. Πήρε το όνομά του διότι συνορεύει με πέντε κοινότητες. Χωριό σε περιοχή, κατάλληλη για την κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την καλλιέργεια της εληάς.
  Είναι τόπος με πλούσια αρχαιολογικά μνημεία Πελασγικής περιόδου. Διατηρούνται ακόμα διάφορες τοπωνυμίες, όπως: "παλάτια", "Πασά σπηλιά", "Παλιόκαστρα", "Σιδηρόπορτο" κ.α. που μαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο τόπος είχε διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό.
  Προσφέρεται για θερινές διακοπές αλλά και επισκέψεις αναψυχής τα Σαββατοκύριακα. Στις ψησταριές του χωριού ολόκληρο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι δίνει και παίρνει το κοντοσούφλι, το κοκορέτσι και το άφθονο κρασί. Στα καφενεία το χειμώνα και στην πλατεία το καλοκαίρι οι ήσυχοι και φιλόξενοι κάτοικοι περνούν ευχάριστες βραδιές, συζητώντας με τους επισκέπτες για παλιές δόξες του χωριού, για συνήθειες βαθιά ριζωμένες στις αναμνήσεις της τσοπάνικης ζωής.
  Υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Αθανασίου, που είναι ο πολιούχος του χωριού, του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Παναγίας και ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ