gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΥΜΦΑΙΑ Χωριό ΚΟΜΟΤΗΝΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Νυμφαία (βυζαντινή εποχή)

ΝΥΜΦΑΙΑ (Χωριό) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σχετική θέση: Βρίσκεται στη νότια πλαγιά της ανατολικής Ροδόπης, δίπλα στη συγκοινωνιακή σύνδεση που οδηγεί από Β στα Ν μέσω του περάσματος Makaza και ενώνει τη Β ακτή του Αιγαίου και την Εγνατία Οδό με την ανώτερη κοιλάδα του 'Εβρου. Το χωριό απέχει 12χλμ και το οχυρό 8χλμ ΒΒΑ από τα Κουμουτζηνά.
Αλλες θέσεις: 4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι θεμέλια κτηρίων άγνωστης χρήσης, αράβδωτοι κίονες, όστρακα χονδροειδούς και εφυαλωμένης βυζαντινής κεραμεικής, καθώς και νομίσματα βυζαντινής περιόδου.
Χερσαίες: Από το κάστρο της Νυμφαίας είναι δυνατή η εκτενής θέα της παράκτιας πεδιάδας της νότιας Θράκης και χρησίμευε πιθανόν για τον έλεγχο της νότιας εισόδου του περάσματος Makaza και για την προστασία από τις επιθέσεις του βορρά.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Το κάστρο της Νυμφαίας χρησίμευε πιθανόν για τον έλεγχο της νότιας εισόδου του περάσματος Makaza και για την προστασία από τις επιθέσεις του βορρά.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: 4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι νομίσματα βυζαντινής περιόδου.
Oχυρώσεις: Τα λείψανα του σημερινού "κάστρου της Νυμφαίας" (" καλές της Νυμφαίας") βρίσκονται περίπου 4χλμ ΝΝΔ του ομώνυμου χωριού, 8χλμ ΒΒΑ της Κομοτηνής, Α του σύγχρονου δρόμου που οδηγεί από την Κομοτηνή στο πέρασμα Makaza, σχεδόν 2χλμ ΒΑ του χωριού Σύμβολα και 1, 5χλμ ΒΔ του χωριού Πάνδροσος. Από την τοιχοδομία (μέχρι 5μ ύψος) διασώζεται μόνο ένα τμήμα από τη νότια πλευρά του τείχους με σχεδόν 33 πόδια μήκος καθώς και μια έπαλξη προσκολλημένη στα δυτικά της. Από τα δύο άκρα της νότιας πλευράς ξεκινούν με τοξοειδή διαμόρφωση και με κατεύθυνση προς τα βόρεια οι δύο άλλες πλευρές του τείχους, η ύπαρξη των οποίων γίνεται αντιληπτή μόνο εξαιτίας των επιχωματώσεων. Η έκταση της κατασκευής από Β προς Ν είναι 53 πόδια, ενώ από Α προς Δ 41. Η περίμετρος φθάνει περίπου τα 200 πόδια και το πάχος του τείχους τα 1, 8μ. Τοιχοποιία : τεμάχια λίθων τοποθετημένα με ελάχιστη επιμέλεια, λευκό κονίαμα, λίγες πλίνθοι, οπές δοκών, απουσία ειργασμένων λίθων. Χρονολογείται πιθανότατα στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Ανατολικά και δυτικά του φρουρίου υπάρχουν κοιλάδες. Από το φρούριο είναι δυνατή η εκετενής θέα της παράκτιας πεδιάδας της νότιας Θράκης.
Kεραμεική: 4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι όστρακα χονδροειδούς και εφυαλωμένης βυζαντινής κεραμεικής.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ