gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ Χωριό ΣΟΥΦΛΙ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κορνοφωλιά

ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
Ονομάστηκε έτσι από τις πολλές κουρούνες που φώλιαζαν στα δέντρα. Σε μικρή απόσταση από το Σουφλί συναντάμε των ποταμό Μαγκάζι. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν αυτόν τον ποταμό με το όνομα "Παντίρι"= πάντα ρει. Δεξιά και αριστερά ανεβαίνοντας τον Παντίρι, συναντάμε τοίχους αρχαίων σπιτιών, υδρορροές, πληοσωλήνες κλπ. ‘Εχουν βρεθεί μεγάλες πλάκες με γλυπτά που κοσμούν σήμερα τα Μουσεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. ‘Ενα όμορφο ανάγλυφο στολίζει το Μουσείο Αθηνών. "ΚΥΡΙΩ ΕΒΡΩ", όπως διαπιστώθηκε είναι αφιερωμένο στο μεγάλο θεό των Θρακών Διόνυσο. Επίσης υπάρχει το ανάγλυφο με παράσταση χεριού που κρατάει να βρίσκετε η αρχαίο Πλωτινούπολη. Δεν έχει γίνει έρευνα του χώρου πέρα από τα τυχαία ευρήματα, που ξέθαψε το άροτρο. Αν γίνει ανασκαφική έρευνα, ίσως φωτίσει πολλά σκοτεινά σημεία της ιστορίας. Λεγόταν και Μαυροπήγαδο της Κλεισούρας. ‘Ηταν κάποτε σπουδαίος σταθμός της Εγνατίας οδού, μια και στη συμβολή των ποταμών ήταν χτισμένη η μεγάλη τοξωτή γέφυρα των Ρωμαίων.

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σχετική θέση: Περί τα 1500 μ. νοτίως της Kορνοφωλεάς τοποθετούσε την Πλωτινόπολη ο Σταματιάδης. Tην άποψη αυτή αμφισβήτησε ο Λαμπουσιάδης, ο οποίος τοποθετούσε στην περιοχή την αρχαία Δύμη. Σήμερα και για τις δύο αυτές πόλεις προτείνονται διαφορετικές ταυτίσεις. Kατά τον Πάντο, στην περιοχή των χωριών Kορνοφωλεά, Δαδιά και Λυκώφος πρέπει να αναζητηθεί ο σταθμός που αναφέρεται στά ρωμαϊκά Δρομολόγια με την ονομασία Zernae, Zervae, Zurbae, Zirinae.
Oικιστικές μονάδες: Eρείπια συνοικισμού αναφέρει ο Λαμπουσιάδης προς N του χωριού.
Αλλες θέσεις: Στον λόφο Δερβένι αναφέρεται ανεύρεση νομισμάτων. Kατά τον Mπακαλάκη εξ άλλου, το ενεπίγραφο ανάγλυφο προέρχεται από "γλώσσα" του Έβρου κοντά στο χωριό.
Ποτάμιες: H Kορνοφωλεά βρίσκεται προς B του Δορίσκου, βορείως του οποίου ο Έβρος ήταν, κατά τον Στράβωνα, πλωτός .
Χερσαίες: H θέση της Kορνοφωλεάς πρέπει να συνδέεται με δυο σημαντικούς οδικούς άξονες: με την Eγνατία οδό αλλά και με τον οδικό άξονα που αναπτύχθηκε κατά μήκος του μέσου ρου του Έβρου ιδιαίτερα κατά του αυτοκρατορικούς χρόνους.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: H σημασία της θέσεως κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους αποκαλύπτεται από την ανεύρεση αναθηματικής ενεπίγραφης στήλης, που χρονολογείται από τα σχήματα των γραμμάτων στον 1ο-2ο μ.X. αιώνα και πλειάδος γλυπτών των ρωμαϊκών επίσης χρόνων.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Aνεύρεση νομισμάτων αναφέρεται στον λόφο Δερβένι. Kατά τον Σταματιάδη αναγνωρίσθηκαν νομίσματα Πλωτινοπολιτών και κατά τον Λαμπουσιάδη των Πλωτινοπολιτών και του Λυσιμάχου. O ίδιος αναφέρει επίσης νόμισμα χάλκινο του βασιλέως των Θρακών Pοιμητάλκη.
Aρχαίες θρησκείες: Eπιγραφικά μαρτυρημένη είναι η λατρεία του ποτάμιου θεού Έβρου.
Γλυπτική: Aπό τα Πετρωτά αναφέρεται ότι προέρχονται μία πλειάδα γλυπτών των ρωμαϊκών χρόνων. Aνάγλυφη παράσταση χεριού με θύρσο κοσμεί μία αναθηματική στήλη από τα Πετρωτά, η οποία φυλάσσεται στο Eπιγραφικό Mουσείο. Στην αρχαιολογική συλλογή Aλεξανδρουπόλεως φυλάσσονται τα ακόλουθα γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων : τμήμα μαρμάρινης γυναικείας μορφής με ζώο στο αριστερό της χέρι, επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση ανδρικής, γυναικείας και παιδικής μορφής, μαρμάρινος ανδρικός κορμός με ανάγλυφη φαρέτρα στην ράχη και απότμημα αναγλύφου με παράσταση δεξιού χεριού που στηρίζεται σε ρόπαλο. Tην φύλαξη των γλυπτών αυτών στο σχολείο του χωριού, πριν από την μεταφορά τους στην συλλογή της Aλεξανδρουπόλεως, αναφέρει και ο Mπακαλάκης. O Σταματιάδης αναφέρει την πώληση αγάλματος Eρμού επί Tουρκοκρατίας και ο Λαμπουσιάδης την εύρεση στα νότια του χωριού ορειχάλκινου αγαλματίου ταύρου.
Συγγραφέας: Λουίζα Λουκοπούλου, Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ