gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ Χωριό ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Ιστορία (2)

Σελίδες επίσημες

ΜΑΝΙΚΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Οι γηραιότεροι του χωριού διηγούνται ότι το 1918 έπεσαν βροχές καταρρακτώδεις, με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού της Μελεϊνας να παρασύρουν θεόρατα πλατάνια, να τα σφηνώσουν στη χοάνη της σπηλιάς και να την σφραγίσουν.
  Τα νερά μη έχοντας διέξοδο, μετέβαλαν όλο το τεράστιο λεκανοπέδιο σε μια απέραντη λίμνη, που πλημμύρισε και αποχέτευσε τα νερά της προς τη χαράδρα των Μανικίων, από τη θέση Αέρα. Μετά από ένα μήνα ύστερα από την τεράστια πίεση του νερού, χώνεψαν οι κορμοί των δέντρων, άνοιξε η τρύπα και σιγά - σιγά άδειασε η λίμνη. Το υψίπεδο του Μαυροβουνίου είναι γεμάτο από κάρστια φαινόμενα. Υπάρχουν φυσικά σπηλαιώδη φρέατα μέσα στους βράχους από τα οποία ανεβαίνει ψυχρός αέρας.
  Στην κάθετη πλαγιά του βουνού, που είναι στον παραπόταμο του Μανικιάτη που έρχεται από το Μακρυχώρι είναι η Φραγκοσπηλιά που βρίσκεται σε μεγάλο ύψος στο βράχο που κάνει την ανάβασή της με σκαλιά δύσκολη και επικίνδυνη. Οι Τούρκοι για να την καταλάβουν κρέμασαν ανθρώπους με σκοινιά. Δυτικά του χωριού, στην πλαγιά του βουνού "Κρύο νερό" ήταν το αρχαίο χωριό "Παλιοχώρι ή Παλιόσπιτα" όπου βρίσκονται λείψανα ερειπίων, τάφοι και όστρακα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κονιστρών


ΜΟΝΟΔΡΥΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το παλιό βυζαντινό χωριό βρισκόταν στον κάμπο του Μονοδρίου, στην σημερινή θέση "Τρόχαλα". Καταστράφηκε τον 9ο αιώνα από Σαρακηνούς πειρατές ενώ οι κάτοικοι που ξέφυγαν από τη σφαγή και τη λεηλασία, μαζί με άλλους από τον κάμπο, ίδρυσαν το νέο ασφαλές χωριό στην κορυφή του λόφου, που έχει θέση ακρόπολης από τη φύση του εδάφους του. Το Μονόδρυ άκμασε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Οι Φράγκοι στην κορυφή του λόφου και στη θέση της κατεστραμμένης μονής ανέγειραν για ασφάλειά τους μεγάλο πύργο για κατόπτευση και καταδυνάστευση της περιοχής. Ο πύργος σήμερα δεν υπάρχει. Κατεδαφίστηκε από τους κατοίκους του χωριού για να κατασκευαστεί το πανύψηλο κωδωνοστάσιο και η εκκλησία. Το μόνο που διασώθηκε είναι ο Βενετσιάνικος θυρεός του, που παριστάνει έναν άγγελο με ανοιγμένες τις φτερούγες του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Κονιστρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ