gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΣΤΑ Χωριό ΒΥΤΙΝΑ" .


Βιογραφίες (1)

Φιλικής Εταιρείας μέλη

Παναγιώτης Αρβαλής

ΛΑΣΤΑ (Χωριό) ΒΥΤΙΝΑ
  Ο Παναγιώτης Αρβαλής μαζί με τους αδελφούς Σέκερη υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες των Αρκάδων Φιλικών. Καταγόταν από το χωριό Λάστα της Γορτυνίας. Ευκατάστατος έμπορος, μυήθηκε σε ηλικία 40 χρόνων από το Νικηφόρο Παμπούκη, στις 10 Φεβρουαρίου 1819. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στην οργάνωση της Εταιρίας στην Τριπολιτσά, εγκαταλείποντας τις εμπορικές του δραστηριότητες. Εξαιρετικά ενεργητικός, παράτολμος και αποτελεσματικός, κατήχησε πολλούς στη Φιλική Εταιρία στην Τρίπολη και αλλού. Δεν δίσταζε να κινείται κάτω από τα μάτια των αρχών και απέκτησε μεγάλη φήμη για τη δραστηριότητα και την τόλμη του. Μεταξύ άλλων, εμύησε τους Γ. Σισίνη, τον Ασημάκη Φωτήλα, τον επίσκοπο Βρεσθένης και τους δασκάλους Γ. Δημητριάδη και Μ. Κούκα. Στη Φιλική Εταιρεία προσέφερε 500 γρόσια.
  Με την κήρυξη της επανάστασης ο Αρβαλής έλαβε ενεργό μέρος σε αυτήν. Συμμετείχε στη νικηφόρο μάχη στο Λεβίδι σαν επικεφαλής του πρώτου βορεινού στρατιωτικού Σώματος Τριπολιτσιωτών. Μετά τη μάχη όμως πέθανε στη Βυτίνα σε ηλικία 42 χρόνων, από υπερβολική λύπη για το χαμό του αδελφικού του φίλου Δ. Σταμέλου Παλαιολόγου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ