gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΦΥΛΛΙ Χωριό ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Αγιος Αθανάσιος

ΓΥΨΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΠΕΛΛΑ
Στο νεκροταφείο του Γυψοχωρίου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Σε σωζόμενη επιγραφή αναγράφεται η χρονολογία 1851. Ο ναός είναι τρίκλιτος βασιλικού ρυθμού με ξύλινη οροφή και νάρθηκα, χαρακτηριστικά που σπανίζουν σήμερα σε εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες που τον περιβάλλουν εσωτερικά θεωρούνται σπάνιας ομορφιάς και τέχνης.
Οι κάτοικοι αναφέρουν με ενθουσιασμό τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του ναού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς υπήρχαν πολλοί χωριανοί αγωνιστές Μακεδονομάχοι. Δίπλα από αυτόν τον ναό και στον ίδιο χώρο βρίσκεται η καινούρια εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία θεμελιώθηκε το 1965 και λειτούργησε το 1972. Ημέρα εορτασμού της είναι η 18η Ιανουαρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Αγίου Γεωργίου και Υπαπαντής

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία, επί τουρκικής κατοχής, οι λιγοστοί κάτοικοι του Τριφυλλίου τελούσαν τα θρησκευτικά μυστήρια στην εκκλησία του γειτονικού χωριού του Αγίου Γεωργίου. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1913, οι κάτοικοι του χωριού διαμόρφωσαν ένα εγκαταλειμμένο τούρκικο οίκημα σε Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο. Το 1960 χτίστηκε καινούριος ναός στην πλατεία, από όπου διέρχεται και ο κεντρικός δρόμος του χωριού.
  Ο ναός αυτός είναι χτισμένος σε Βυζαντινό ρυθμό, τον πιο σπάνιο ρυθμό στις μέρες μας, και είναι αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο και στην Υπαπαντή του Κυρίου. Η επιβλητική του εμφάνιση οφείλεται στην κατασκευή του εξολοκλήρου από πέτρα, πωρόλιθο, χάρη στην οποία παρέμεινε ανέπαφος από το πέρασμα των χρόνων. Εσωτερικά είναι πλαισιωμένος από πολλές τοιχογραφίες, οι οποίες ζωγραφίστηκαν από δωρεές των κατοίκων. Στο γυναικωνίτη του ναού διασώζονται κάποιες μικρές παλιές εικόνες. Η ημέρα εορτασμού του είναι στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής του Κυρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ