gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΤΑ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Σέτας

ΣΕΤΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22290 91194
  Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 760 μ. στις νοτιοανατολικές πλαγές της Δίρφης. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμαρύνθου ανάμεσα σε ένα αλπικό περιβάλλον κατάφυτο από έλατα, καστανιές και πλατάνια. Υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, που οδηγεί στο χωριό των 250 περίπου κατοίκων.
  Η Ανω Σέτα αποτελεί το επίκεντρο των δυο μικρών οικισμών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή (Ανω και Κάτω Σέτα), είναι ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι φιλόξενο στον επισκέπτη του. Οι δυο οικισμοί δημιουργήθηκαν αρχικά από κτηνοτρόφους γύρω στο 16ο αιώνα, ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε αισθητά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κατοχής από κατοίκους των πεδινών περιοχών της Εύβοιας και Ελληνικούς πληθυσμούς της Ηπείρου. Διασώζεται ακόμη στην περιοχή ο χαρακτηριστικός τύπος του δίπατου Ηπειρώτικου σπιτιού με τον πρώτο όροφο χωρίς παράθυρα.
  Σε μια απογραφή του 1830, όταν ακόμη η περιοχή ήταν οθωμανοκρατούμενη στη Σέτα αναφέρεται ότι ζούσαν 40 οικογένειες. Ο κεντρικός ναός του χωριού Ανω Σέτα είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για ένα απλό μονόχωρο ναό κατασκευασμένο από πελεκητούς λίθους με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας με το εξαιρετικής τέχνης βημόθυρο, έχει κατασκευαστεί γύρω στο 1880 από Ηπειρώτη ξυλογλύπτη.
  Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το υπαίθριο θέατρο που έκτισε στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο ηθοποιός Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στο χώρο αυτό, κάτω από τα έλατα, γίνεται η παρουσίαση αξιόλογων παραστάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  Ανάμεσα στην Ανω Σέτα και τη Κάτω Σέτα υπάρχει ένας μικρός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί σε ένα υψίπεδο, 890 μ., σε ένα μαγευτικό χώρο. Πλατάνια, γάργαρα νερά, αγριομηλιές και αγριοαχλαδιές συνθέτουν ένα τοπίο. Εδώ βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ή Ενιάμερα της Θεοτόκου, πιο γνωστό με το επίθετο Αμμουδιώτισσα. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι των αρχών του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές σ΄αυτό το εκκλησάκι ο οπλαρχηγός της επανάστασης Αγγελής Γοβιός είχε το ορμητήριό του στην περιοχή.
  Αξίζει ένας περίπατος ανάμεσα στα έλατα και τα πλατάνια από τα οποία είναι κατάφυτη η περιοχή. Για τους καλοφαγάδες τα μικρά ταβερνάκια στην Ανω Σέτα προσφέρουν λιχουδιές, όπως λουκάνικα ή κόκκορα κρασάτο και τσίχλες, κοτσύφια τους χειμερινούς μήνες, που συνοδεύεται από το ελαφρύ κρασί ντόπιας παραγωγής.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ