gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΣΜΗΡΑ Χωριό ΔΩΔΩΝΗ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσμηράς

ΚΟΣΜΗΡΑ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ
Τηλέφωνο: +30 26510 92042
  Η Κοσμηρά βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, σε ένα από τα υψώματα του λεκανοπεδίου, και σε υψόμετρο 550 μέτρα. Η ονομασία του χωριού δε συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αν και κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι από το Τουρκικό "κοσ"+"μηρ" που σημαίνει "καλό γάλα".
  Τα 800 άτομα που κατοικούν αυτή τη στιγμή στο χωριό αυξάνονται συνεχώς, καθώς κάτοικοι της πόλης και του γενικότερου λεκανοπεδίου, επιλέγουν την παραμονή τους στην Κοσμηρά για την μικρή απόσταση που έχει από τα Γιάννενα (μόλις 20 λεπτά της ώρας) και το καλό κλίμα.   Τα βουνά που περικλείουν το χωριό είναι η Γουβα, το Κουρί και η Αγία Μαρίνα. Ο δρόμος που συνεχίζει από την Κοσμηρά φτάνει στο Ασβεστοχώρι και την Κόντσικα, όπως φαίνεται και στο χάρτη. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, το χωρίο θα πάρει νέα πνοή, καθώς θα συνδέεται με αυτή οδικώς με δρόμο που δεν θα υπερβαίνει τα 2 χλμ.
  Οι κάτοικοι του χωριού εργάζονται σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες των Ιωαννίνων, ενώ μικρός είναι ο αριθμός των κατοίκων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η συχνή αυτή επαφή των κατοίκων του χωριού με την πόλη των Ιωαννίνων έχει οδηγήσει και το δημοτικό σχολείο του χωριού να μη λειτουργεί και μόνο το νηπιαγωγείο να έχει 4 μαθητές στο σύνολο. Παλαιότερα βέβαια το χωριό αποτελούσε τον πνευματικό πόλο της περιοχής, καθώς την δεκαετία του '50 το σχολείο του χωριού είχε 150 παιδιά και μάζευε την νεολαία όλων των γύρω χωριών στο σχολείο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ