gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ευρωπαϊκά Μονοπάτια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Ευρωπαϊκά Μονοπάτια (1)

Ε4 Μονοπάτια

Κασταμονίτσα - Σελάκανο

ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΑΣΤΕΛΛΙ
  Το Ε4 εισέρχεται μέσα στο νομό Λασιθίου από τη δυτική πλευρά του ορεινού όγκου της Δίκτης. Αφήνοντας το χωριό της Κασταμονίτσας και τον οικισμό Τοίχος ανηφορίζουμε το παλιό βενετικό καλντερίμι προς το οροπέδιο Λασιθίου. Πάνω στην κόψη και κάτω από τα πόδια μας μπορούμε να απολαύσουμε το μαγευτικό σκηνικό του μεγαλύτερου οροπεδίου της Κρήτης. Κατηφορίζουμε και πιάνουμε την άσφαλτο για το χωριό Κάτω-Μετόχι, το οποίο διασχίζουμε και αφήνουμε προς το χωριό Αγιος Χαράλαμπος. Το Ε4 εγκαταλείπει τώρα την άσφαλτο και πιάνει χωματόδρομο. Στη συνέχεια βρίσκει το χωριό Ψυχρό όπου μπορούμε και να επισκεφθούμε τη σπηλιά που κατά το μύθο γεννήθηκε ο θεός Ζευς. Αφήνουμε το χωριό και συνεχίζουμε πάνω σε χωματόδρομο για τα χωριά Αγιος Γεώργιος και Κουδουμαλιά. Ολα αυτά τα χωριά βρίσκονται μέσα στο οροπέδιο Λασιθίου και σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρα. Τώρα αρχίζει η ανηφοριά, η οποία θα είναι συνολικά 950 υψομετρικά μέτρα (!).
  Εγκαταλείποντας το χωριό Κουδουμαλιά απολαμβάνουμε για τελευταία φορά τη θέα του οροπεδίου για να φτάσουμε σε ένα άλλο μα πολύ πιο μικρό οροπέδιο - το οροπέδιο του Λιμνάκαρου. Περνάμε το εκκλησάκι της Παναγίας και γεμίζουμε οπωσδήποτε με νερό τα παγούρια μας σε μια μάντρα εκεί κοντά. Στα δεξιά μας και πάνω στην πλαγιά του βουνού αντικρίζουμε το καταφύγιο “Στροβίδι” του Ορειβατικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου. Το μονοπάτι διασχίζει το μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου και συνεχίζει την ανηφορική πορεία του έως το διάσελο Σελλοί, που είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1800 μέτρα. Συνολικά από το χωριό Κουδουμαλιά έως εδώ θα χρειαστούμε 3,5 με 4 ώρες. Πέντε λεπτά πριν το διάσελο στα δεξιά μας βρίσκεται η πηγή “Αβαρσάμη”.
  Αρχίζει τώρα το κατηφορικό μονοπάτι για τον οικισμό Σελάκανο και το υπέροχο δάσος πεύκου από τα λίγα εναπομείναντα του νομού μας.
(Κειμενο: Γ. Αφορδακός)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Λασιθίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ